Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Μπορεί να βελτιώσει τις πωλήσεις οίνου ένας νέος οικονομικός κύκλος

Ο Γάλλος καθηγητής οικονομικών Jean-Marie Cardebat αναμένει το τέλος της κρίσης στις πωλήσεις κρασιού το επόμενο έτος. Ο Cardebat, ο οποίος διδάσκει στο διεθνές πανεπιστήμιο επιχειρήσεων INSEEC, δήλωσε κατά τη διάρκεια διάλεξης στην έκθεση Vinitech ότι είναι αισιόδοξος και δυναμικός. Συνέκρινε τις ιστορικές διακυμάνσεις της κατανάλωσης κρασιού με τους οικονομικούς κύκλους, σημειώνοντας σαφείς συσχετισμούς.

Τα χρόνια άνθησης του κρασιού συνέπεσαν με περιόδους κατά τη διάρκεια και μετά την οικονομική ανάκαμψη, όπως μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο ή την παγκοσμιοποίηση της δεκαετίας του 2000. Σύμφωνα με τον Cardebat, υπήρξαν υφέσεις κατά τη διάρκεια των ετών ύφεσης και πληθωρισμού της δεκαετίας του 1980, μετά τη χρηματοπιστωτική κρίση του 2008 ή την κρίση στην κινεζική αγορά ακινήτων το 2017.

Αναλυτικότερα, το κρασί δεν αποτελεί βασικό τρόφιμο από τη δεκαετία του 1960, αλλά μάλλον προϊόν πολυτελείας, το οποίο είναι ιδιαίτερα ευάλωτο στους οικονομικούς κύκλους. «Μόλις εμφανιστεί πληθωρισμός και μείωση του εισοδήματος, οι δαπάνες επικεντρώνονται σε βασικά αγαθά όπως η στέγαση και τα τρόφιμα», εξήγησε ο Cardebat. Ο ίδιος μάλιστα υποστηρίζει ότι το χαμηλότερο σημείο της τρέχουσας παγκόσμιας οικονομικής κρίσης έχει ξεπεραστεί: «Ο πληθωρισμός τίθεται επί του παρόντος υπό έλεγχο.

Την στιγμή που υπάρχει μόνο ασθενής οικονομική ανάπτυξη, υπάρχουν επίσης σημάδια βελτίωσης στις ΗΠΑ. Η αμερικανική ανάπτυξη θα τονώσει τις παγκόσμιες εμπορικές ροές – ακόμη και αν αυτές είναι επί του παρόντος χαμηλές. Ένας νέος οικονομικός κύκλος είναι αρκετά πιθανός, και αυτό θα πρέπει επίσης να βελτιώσει τις πωλήσεις κρασιού». Ως εκ τούτου, προβλέπει σταθεροποίηση της κατανάλωσης κρασιού το 2025.

Παράλληλα, ο Cardebat και ο σύμβουλος Fabrice Chaudier βλέπουν ακόμη και τον κίνδυνο ότι, λόγω της εκκαθάρισης των αμπελουργικών εκτάσεων, «μπορεί να μην υπάρχει αρκετό κρασί για να καλύψει μια πιθανή αύξηση της ζήτησης». Ενώ οι εκχερσώσεις μπορεί να είναι βραχυπρόθεσμα ένα «θετικό κοινωνικό σχέδιο» για τους αμπελουργούς που αγωνίζονται, είναι οικονομικά επικίνδυνες, επειδή δημιουργούν χώρο για τον ανταγωνισμό. «Αν εκχερσώσετε 10.000 εκτάρια στο Μπορντό, 10.000 εκτάρια φυτεύονται στο Μεξικό», επικρίνει ο Cardebat. Πρόκειται για αγορές που θα έπρεπε να είχαν αναπτυχθεί νωρίτερα.

Τέλος, ο Cardebat ζητά μια αντικυκλική στρατηγική: «Οι δύσκολες αποφάσεις πρέπει να λαμβάνονται όταν τα πράγματα πάνε καλά». Αυτό περιλαμβάνει γεωπονικές επενδύσεις όπως ο εμβολιασμός ερυθρών σε λευκές ποικιλίες σταφυλιών ή η μετεγκατάσταση αμπελώνων σε υψηλότερες, πιο δροσερές τοποθεσίες. «Τα χρήματα που δαπανώνται τώρα για την καταστροφή θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για μια μετατροπή», λέει ο Chaudier, ο οποίος επικρίνει ότι η αμπελουργία συχνά ενεργεί χωρίς πρόβλεψη: «Όταν προσκρούει στον τοίχο, το κάνει μετωπικά και με πλήρη ταχύτητα».

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Τη Δευτέρα 22 Σεπτεμβρίου 2025, από τις 16:00 έως τις 22:00, το Makedonia Palace φιλοξενεί τη Wines of Peloponnese – Thessaloniki Edition: μια μεγάλη...

REPORTS

Τη σκυτάλη από τη Dina Opici λαμβάνει ο Cutter Smith, επικεφαλής της Eder Bros., με προτεραιότητα την ευελιξία και τη στήριξη των μελών.

REPORTS

Ευκαιρία εξοικείωσης με ελληνικές ποικιλίες και στυλ κρασιών παρείχε το εκπαιδευτικό πρόγραμμα οινογνωσίας «Foundation Certificate» του Greek Wine Acardemy που πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 8...

REPORTS

Με διακριτή και στρατηγική παρουσία, τα Οινοποιεία Μπουτάρη σφράγισαν με την υπογραφή τους το επίσημο Gala Dinner του κορυφαίου συνεδρίου του Economist, το οποίο...

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Η συγκομιδή στην Καλιφόρνια του 2025 ανακοινώθηκε στο ύψος της περσινής: οι αρχές παρουσιάζουν μια προσωρινή εκτίμηση 3 εκατομμυρίων τόνων οινοποιήσιμων σταφυλιών, σε σύγκριση...

REPORTS

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκαν ενημερωτικές εκδηλώσεις στη Θεσσαλονίκη, στο Βουκουρέστι και στο Μόναχο, στο πλαίσιο του προγράμματος της ΕΘΕΑΣ «Wine & Wisdom», που έχει...

REPORTS

Η στροφή των καταναλωτών προς την υγεία, τη βιωσιμότητα και τη διαφάνεια αλλάζει γρήγορα και τον κόσμο του κρασιού. Σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη, η...

REPORTS

Το γνωστό αμερικανικό περιοδικού οίνου Wine Enthusiast προτείνει την Κρήτη ως μια από τις 7 πιο σημαντικές οινοπαραγωγικές περιοχές παγκοσμίως