Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Ένας βασιλιάς λάτρης του ιταλικού κρασιού και της βιώσιμης γεωργικής ανάπτυξης

Αγρότης επιχειρηματίας, οινοποιός, ιστορικός υποστηρικτής του Slow Food*, λάτρης του ιταλικού κρασιού -χάρη στην ιστορική σχέση της οικογένειάς του με την οικογένεια Frescobaldi- και επίτιμος σομελιέ. Πρόκειται, για την Αυτού Μεγαλειότητα, το βασιλιά Κάρολο Γ’ της Αγγλίας, που ήρθε στον θρόνο μετά το θάνατο της μητέρας του, της βασίλισσας Ελισάβετ Β’.

Documentary capture of HRH The Prince of Wales hedgelaying on Sandringham Estate, Norfolk

Ο σημερινός βασιλιάς σύμφωνα με το WineNews, ήταν πάντα προσεκτικός στα αγροτικά ζητήματα. Όχι μόνο ως παραγωγός βιολογικών τροφίμων, αγρότης και οινοποιός στο κτήμα του στο Highgrove House στο Gloucestershire αλλά και ως συνήγορος των Βρετανών αγροτών, με το «The Prince’s Countryside Fund», που ξεκίνησε το 2010, τότε ως Πρίγκιπας της Ουαλίας, για να υποστηρίξει τις οικογένειες των αγροτών στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Όμως, ο βασιλιάς Κάρολος ήταν από καιρό λάτρης της Ιταλίας και της οινικής, γεωργικής και γαστρονομικής κληρονομιάς της, αναφέρει το WineNews που κάνει μια αναδρομή στην ιστορική φιλία της οικογένειας Windsor με την οικογένεια Frescobaldi, η οποία, επί επτακόσια χρόνια, διατηρεί σχέσεις με το βρετανικό στέμμα και αποτελεί ως προμηθευτής του παλατιού με κρασί και ελαιόλαδο αλλά και χάρη στην προσωπική γνωριμία του Bona και Vittorio Frescobaldi, με τον βασιλικό οίκο. Εξάλλου, τα μέλη της εν λόγω οικογένειας ήταν από τους ελάχιστους Ιταλούς μεταξύ των καλεσμένων στον γάμο του γιου του Καρόλου, Γούλιαμ με την Κέιτ Μίντλετον στην οποία δώρησαν το Brunello di Montalcino Riserva di Castelgiocondo, χωρίς να παραλείπεται και η επίσκεψη του Καρόλου στο Τοσκάνη το 1986.

Επίσης ο δεσμοί του Καρόλου Γ’ με το ιταλικό κρασί, είχαν ήδη ανθίσει τη δεκαετία του 1980, και ενισχύθηκαν επίσης το 2017, όταν ως Πρίγκιπας της Ουαλίας, μαζί με τη σύζυγό του, Καμίλα Πάρκερ Μπόουλς, Δούκισσα της Κορνουάλης και πρώην πρόεδρο της Ένωσης Αμπελώνων του Ηνωμένου Βασιλείου, συναντήθηκαν στη Φλωρεντία, στη Villa Michelangelo, με πολλές κορυφαίες προσωπικότητες του ιταλικού κρασιού, όπου και του απονεμήθηκε ο τίτλος του σομελιέ επί τιμής.

Λάτρης του ιταλικού κρασιού, που ανησυχεί για τα περιβαλλοντικά ζητήματα και την παραδοσιακή αλλά και καινοτόμο γεωργία, ο Κάρολος Γ’, μόλις πριν από λίγους μήνες, τον Μάιο του 2022, μίλησε για την πράσινη γενετική, ανακοινώνοντας ότι «το νομοσχέδιο για τη γενετική τεχνολογία θα αναπτύξει το δυναμικό των νέων τεχνολογιών για την προώθηση της αποτελεσματικής και βιώσιμης γεωργίας και παραγωγής τροφίμων». Μια δέσμευση που αντικατοπτρίζεται και στη συνοπτική επίσημη ανακοίνωση για την άνοδο του Καρόλου στο θρόνο, όπως αναφέρεται στον επίσημο ιστότοπο της Βρετανικής Βασιλικής Οικογένειας, ο οποίος, μεταξύ άλλων, αναφέρει: «Η Αυτού Μεγαλειότητα έχει συνεργαστεί στενά με πολλούς οργανισμούς, υποστηρίζοντας δημόσια ένα ευρύ φάσμα στόχων που σχετίζονται με το περιβάλλον, τις αγροτικές κοινότητες, τις τέχνες, την υγεία και την εκπαίδευση».

*Το Slow Food είναι ένας οργανισμός που προωθεί το τοπικό φαγητό και την παραδοσιακή μαγειρική

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Από -7 έως 12% σε ένα μήνα. Οι νέες εκτιμήσεις συγκομιδής για τον γαλλικό αμπελώνα έχουν αναθεωρηθεί σημαντικά προς τα κάτω από τις υπουργικές...

REPORTS

Κοιτώντας προς το 2025, ειδικοί παράγοντες όπως η προσωρινή δημιουργία αποθεμάτων πριν από τις αλλαγές στους δασμούς και οι μεταβαλλόμενες αλυσίδες εφοδιασμού αναμένεται να...

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Στο πλαίσιο του τριετούς προγράμματος Ενημέρωσης της ΕΘΕΑΣ για την “Υπεύθυνη Κατανάλωση Οίνου και το Καθεστώς Ένωσης των Προστατευόμενων Γεωγραφικών Ενδείξεων (ΠΓΕ)”, με διακριτικό...

REPORTS

Το επώνυμο ελληνικό κρασί αλλάζει… μονοπάτι για να μπορέσει να συναντήσει τους ολοένα και περισσότερους φίλους του στην εγχώρια αγορά, απέραντο το δυναμικό γηγενών...

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκαν ενημερωτικές εκδηλώσεις στη Θεσσαλονίκη, στο Βουκουρέστι και στο Μόναχο, στο πλαίσιο του προγράμματος της ΕΘΕΑΣ «Wine & Wisdom», που έχει...

REPORTS

Η στροφή των καταναλωτών προς την υγεία, τη βιωσιμότητα και τη διαφάνεια αλλάζει γρήγορα και τον κόσμο του κρασιού. Σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη, η...

REPORTS

Το γνωστό αμερικανικό περιοδικού οίνου Wine Enthusiast προτείνει την Κρήτη ως μια από τις 7 πιο σημαντικές οινοπαραγωγικές περιοχές παγκοσμίως

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Στην 30η του σεζόν ετοιμάζεται να μπει το Wine Club Thessaloniki’ 96. Στο επίκεντρο της πρώτης συνάντησης της νέας περιόδου που θα πραγματοποιηθεί στο...