Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Ένας αιώνας OIV με βραβεία οίνου για πρώτη φορά εκτός Γαλλίας

Ο Διεθνής Οργανισμός Άμπελου και Οίνου (OIV) συμπλήρωσε έναν χρόνο λειτουργίας διεξάγοντας σε συνεργασία με το Ινστιτούτο da Vinha e do Vinho (IVV) και τον οργανισμό Wines of Portugal την τελετή απονομής των OIV Awards, που για πρώτη φορά διεξήχθησαν εκτός Γαλλίας.

Η φετινή εκδήλωση διεξήχθη στην Λισαβόνα παρουσία 100 ατόμων, ανάμεσα στους οποίους ήταν οι διακριθέντες, σημαντικά πρόσωπα από την βιομηχανία οίνου της Πορτογαλίας και διπλωματικοί αντιπρόσωποι. Ο πρόεδρος του IVV, Bernardo Gouvea, ήταν αυτός που έδωσε το έναυσμα για την έναρξη της εκδήλωσης, με τον γενικό διευθυντή του OIV, John Baker, να παίρνει αμέσως μετά τον λόγο υπογραμμίζοντας την σημασία των βραβείων για την προώθηση της εξαιρετικής δουλειάς εντός του αμπελουργικού τομέα, και συγχαίροντας τους νικητές για την προσφορά τους στην πληροφόρηση του κοινού και στην καλύτερη κατανόηση της οινοπαραγωγής.

Από τα 81 υποψήφια βιβλία, 14 βραβεύτηκαν στην διάρκεια της τελετής, ενώ άλλα 15 έλαβαν ειδική αναφορά από τον OIV. Οι κατηγορίες περιλάμβαναν πληθώρα θεμάτων, όπως επιστημονικά και τεχνικά εγχειρίδια, βιβλία σχετικά με τον οινοτουρισμό, λογοτεχνία, ακόμα και κόμικς και παιχνίδια με κάρτες που σχετίζονται με ασθένειες των αμπελιών. Η ποικιλία των κατηγοριών δείχνει και την μεγάλη πολιτιστική σημασία του κρασιού και τους ποικίλους τρόπους με τους οποίους αυτό μπορεί να μελετηθεί και εξερευνηθεί.

Σημαντικότερη διάκριση ήταν αυτή του «OIV President’s Award» που απονεμήθηκε στον τίτλο «The Australian Ark: The Story of Australian Wine from 1788 to the Modern Era», ενός έργου που αποτελείται από 3 τόμους και παρακολουθεί την εξέλιξη της οινοπαραγωγής στην Αυστραλία, εκ καταβολής των πρώτων αμπελώνων που καλλιεργήθηκαν στην περιοχή το 1788 έως και την εδραίωση της ως μιας παγκόσμιας δύναμης στον χώρο του κρασιού. Το βιβλίο αναγνωρίστηκε, μάλιστα, ως σημείο σταθμός για την ιστορία του Αυστραλιανού οίνου.

Τα φετινά βραβεία ήταν και τα πρώτα που διεξήχθησαν εκτός της Γαλλίας, όπου βρίσκονται οι εγκαταστάσεις του OIV, με τον Barker να τονίζει την σημασία της παρουσίας του οργανισμού στην Λισαβόνα, μιας πόλης με μακρά παράδοση στην αμπελουργία, ενώ ο γενικός διευθυντής του οργανισμού δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει το IVV και την Εθνική Επιτροπή του OIV στην Πορτογαλία για την συμβολή τους στην σύσφιξη των σχέσεων τους.

Την παρουσίαση των βραβείων ανέλαβε η πρόεδρος της επιτροπής των βραβείων OIV, Azelina Jaboulet-Vercherre, και ο επιστημονικός γραμματέας των βραβείων Richard Pfister, που στάθηκαν στην ποιότητα των βιβλίων που διακρίθηκαν και στην συνεισφορά των συγγραφέων τους στον χώρο του οίνου.

Τα βραβεία του OIV ξεκίνησαν από το 1930 και έκτοτε αποτελούν σύμβολο τελειότητας για οποιαδήποτε μελέτη σχετίζεται με τον οίνο, αφού η επιτροπή τους αποτελείται από διεθνείς επαγγελματίες από χώρες-μέλη του οργανισμού, που εξετάζει κάθε συμμετοχή με μια διαδικασία που έχει ως γνώμονα της συναίνεση, διασφαλίζοντας την ποιότητα κάθε έργου που βραβεύεται.

Εν όψει των επόμενων βραβείων, οι συγγραφείς που το επιθυμούν μπορούν να καταθέσουν τα έργα τους μέχρι και τις 28 Φεβρουαρίου 2025, με την προϋπόθεση να έχουν δημοσιευτεί τουλάχιστον 2 χρόνια πριν από την λήξη της προθεσμίας, είτε σε έντυπη είτε ψηφιακή μορφή.

Με πληροφορίες από Vinetur

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Τη Δευτέρα 22 Σεπτεμβρίου 2025, από τις 16:00 έως τις 22:00, το Makedonia Palace φιλοξενεί τη Wines of Peloponnese – Thessaloniki Edition: μια μεγάλη...

REPORTS

Τη σκυτάλη από τη Dina Opici λαμβάνει ο Cutter Smith, επικεφαλής της Eder Bros., με προτεραιότητα την ευελιξία και τη στήριξη των μελών.

REPORTS

Ευκαιρία εξοικείωσης με ελληνικές ποικιλίες και στυλ κρασιών παρείχε το εκπαιδευτικό πρόγραμμα οινογνωσίας «Foundation Certificate» του Greek Wine Acardemy που πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 8...

REPORTS

Με διακριτή και στρατηγική παρουσία, τα Οινοποιεία Μπουτάρη σφράγισαν με την υπογραφή τους το επίσημο Gala Dinner του κορυφαίου συνεδρίου του Economist, το οποίο...

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκαν ενημερωτικές εκδηλώσεις στη Θεσσαλονίκη, στο Βουκουρέστι και στο Μόναχο, στο πλαίσιο του προγράμματος της ΕΘΕΑΣ «Wine & Wisdom», που έχει...

REPORTS

Η στροφή των καταναλωτών προς την υγεία, τη βιωσιμότητα και τη διαφάνεια αλλάζει γρήγορα και τον κόσμο του κρασιού. Σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη, η...

REPORTS

Το γνωστό αμερικανικό περιοδικού οίνου Wine Enthusiast προτείνει την Κρήτη ως μια από τις 7 πιο σημαντικές οινοπαραγωγικές περιοχές παγκοσμίως

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Στην 30η του σεζόν ετοιμάζεται να μπει το Wine Club Thessaloniki’ 96. Στο επίκεντρο της πρώτης συνάντησης της νέας περιόδου που θα πραγματοποιηθεί στο...