Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Άραγε ποια είναι η διάρκεια ζωής μιας ανοιγμένης φιάλης κρασιού

Πόσο καιρό μπορείτε να διατηρήσετε ένα ανοιχτό μπουκάλι κρασί; Μόλις ανοίξει ένα μπουκάλι, τίθεται συχνά το ερώτημα για πόσο καιρό μπορεί να διατηρηθεί χωρίς να υποβαθμιστεί η ποιότητα και η γεύση του.

Η διάρκεια ζωής ενός ανοιγμένου κρασιού εξαρτάται από διάφορους παράγοντες, συμπεριλαμβανομένου του τύπου του κρασιού, των μεθόδων αποθήκευσης και των εργαλείων που χρησιμοποιούνται. Ακολουθούν όσα πρέπει να γνωρίζετε για να αξιοποιήσετε στο έπακρο το κρασί σας μετά το άνοιγμα.

Όταν ανοίγεται μια φιάλη κρασιού, το οξυγόνο αλληλεπιδρά με το κρασί, αλλοιώνοντας τα αρώματα και τη δομή του. Παρόλο που, αυτή η οξείδωση είναι αναπόφευκτη, οι επιπτώσεις της μπορούν να επιβραδυνθούν. Τα κόκκινα κρασιά, με την υψηλότερη περιεκτικότητά τους σε τανίνες, αντιστέκονται γενικά στην οξείδωση καλύτερα από τα λευκά ή ροζέ κρασιά.

Ακολουθεί το χρονικό διάστημα, όπου οι διάφοροι τύποι κρασιού θα παραμείνουν πόσιμοι μετά το άνοιγμα:

Κόκκινα κρασιά: Αυτά μπορούν να διατηρηθούν για 2 έως 5 ημέρες μετά το άνοιγμα. Τα ταννικά κόκκινα κρασιά, όπως το Μπορντό ή το Μπαρόλο, είναι πιο ανθεκτικά από τα ελαφρύτερα κόκκινα κρασιά, όπως το Pinot Noir.

Λευκά και ροζέ κρασιά: Αυτά είναι πιο εύθραυστα και πρέπει να καταναλώνονται εντός 2 έως 3 ημερών. Τα ξηρά λευκά, όπως το Sauvignon Blanc ή το Chardonnay, αντέχουν καλύτερα από τα γλυκά λευκά.

Σαμπάνιες και αφρώδεις οίνοι: Ακόμη και με ασφαλές πώμα, χάνουν γρήγορα τον αφρισμό τους και πρέπει να καταναλώνονται εντός 24 έως 48 ωρών. 

Επιδόρπια ή ενισχυμένα κρασιά: Λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς τους σε σάκχαρα ή αλκοόλ, αυτά μπορούν να παραμείνουν καλά έως και μία εβδομάδα ή και περισσότερο.

Εν συνεχεία, προκειμένου να πάρει παράταση η διάρκεια ζωής ενός ανοιγμένου μπουκαλιού, είναι σημαντικό να ελαχιστοποιηθεί η έκθεση σε οξυγόνο και να ρυθμιστεί η θερμοκρασία. Η αποθήκευση της φιάλης στο ψυγείο, ανεξάρτητα από το χρώμα της, επιβραδύνει τις χημικές αντιδράσεις και διατηρεί τη φρεσκάδα της.

Μάλιστα, αξίζει να αναφερθεί πως η χρήση ειδικών εργαλείων, όπως αεροστεγή πώματα ή αντλίες κενού, συμβάλλει επίσης στη μείωση της οξείδωσης. Τα προηγμένα εργαλεία, όπως το σύστημα Coravin, σας επιτρέπουν να χύσετε το κρασί χωρίς να αφαιρέσετε τον φελλό, διατηρώντας την ποιότητά του για εβδομάδες ή μήνες. Η αποθήκευση της φιάλης σε όρθια θέση μειώνει την επαφή του κρασιού με τον αέρα, επιβραδύνοντας περαιτέρω την οξείδωση.

Τέλος, τα σημάδια που δείχνουν ότι ένα κρασί έχει χαλάσει περιλαμβάνουν αλλαγές στο χρώμα, όπως το κόκκινο κρασί που γίνεται καφέ ή το λευκό κρασί που γίνεται σκούρο κίτρινο. Τα αλλοιωμένα αρώματα, όπως οι νότες ξιδιού ή ταγγισμένων ξηρών καρπών, υποδηλώνουν προχωρημένη οξείδωση. Επιπλέον, μια επίπεδη ή άγευστη γεύση υποδηλώνει ότι το κρασί έχει περάσει την ακμή του και πρέπει να απορριφθεί.

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Ο Οδηγός MICHELIN αναγνωρίζει την αριστεία στη γαστρονομία και τη φιλοξενία για πάνω από έναν αιώνα. Από την εισαγωγή των αστεριών MICHELIN το 1926...

REPORTS

Η Έκθεση Στρατηγικών Προβλέψεων: Προοπτικές Παγκόσμιας Αγοράς Οίνου 2025 αποτυπώνει ένα τοπίο που αλλάζει δυναμικά. Με βάση τα τελωνειακά δεδομένα έως τον Οκτώβριο, τις...

REPORTS

Ο Τύρναβος γιορτάζει για δεύτερη χρονιά τις Παγκόσμιες Ημέρες Λημνιώνας και Μοσχάτου Τυρνάβου: Ένα διήμερο αφιερωμένο στις εμβληματικές ποικιλίες και τη γαστρονομική ταυτότητα της...

REPORTS

Το ιταλικό κρασί διατηρεί κορυφαία θέση, ως ένα από τα πιο γνωστά προϊόντα της κατηγορίας «Made in Italy», με κύκλο εργασιών που φτάνει τα...

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Διευρύνουν σταθερά την παρουσία τους στον οινικό χάρτη της χώρας τα κρασιά της Κεντρικής Ελλάδας, τουλάχιστον όπως αυτά δίνουν τα τελευταία χρόνια το παρών...

REPORTS

Την κατάταξη των αιτούντων περιόδου 2025-2026 για επενδύσεις σε οινοποιεία ανακοίνωσε το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, με την διαδικασία των ενστάσεων να ξεκινά στις 26...

REPORTS

Το VINSANTO MIKRA THIRA είναι ο πρώτος επιδόρπιος οίνος του οινοποιείου, μια δημιουργία που εξελίχθηκε με αργό ρυθμό και υπομονή...

REPORTS

Τη δυνατότητα σε συλλέκτες, οινόφιλους και επαγγελματίες να αποκτήσουν ξεχωριστές ετικέτες, που δεν συναντά κανείς εύκολα στην πρωτογενή αγορά δίνει δημοπρασία που θα πραγματοποιηθεί...