Connect with us

Αναζήτηση

ΑΜΠΕΛΩΝΑΣ

∆οµή και αρωµατική ένταση δείχνουν οι δεξαµενές στο Οινοποιείο Βενετσάνου

Η φετινή χρονιά στη Σαντορίνη επιφύλαξε για ακόµα µια φορά ιδιοµορφίες. Ο χειµώνας είχε αρκετές βροχές και µάλιστα έπεσαν και χιόνια όποτε υπήρξε ένα υδατικό δυναµικό που µπορούσε να βοηθήσει την σταφυλική παραγωγή του νησιού να κινηθεί ανοδικά.

του Χρήστου Κανελλακόπουλου

Το φετινό καλοκαίρι ήταν επίσης δροσερό µε τους διαρκείς βοριάδες να  οδηγούν σε µια εξαιρετικά αργή ωρίµανση τα σταφύλια. Έτσι η Σαντορίνη «ωρίµασε» περίπου 10-12 µέρες πιο αργά από ό,τι τα προηγούµενα χρόνια. Αυτό είχε να συµβεί για πάνω από 30 χρόνια. Τέλος η απουσία καύσωνα, που ταλαιπώρησε τα προηγούµενα χρόνια το νησί, ήταν ένα γεγονός  άκρως θετικό για την ποιότητα των σταφυλιών.

Με αυτές τις συνθήκες και µαζί µε µια άνοδο κατά 20-25 % της παραγωγής σε ποσότητα ξεκίνησε ο τρύγος, ο οποίος στα µισά διακόπηκε από βροχή, ένα φαινόµενο που η Σαντορίνη είχε να βιώσει εδώ και 40 χρόνια. Η σύντοµη διάρκεια βέβαια του φαινοµένου και το κλίµα του νησιού δεν προκάλεσαν σοβαρές επιπτώσεις. Το Οινοποιείο Βενετσάνου ξεκίνησε τον τρύγο στις 14 Αυγούστου για το Μαυροτράγανο και στις 16 Αυγούστου για το Αθήρι και το Πλατάνι ενώ το Ασύρτικο άρχισε να συλλέγεται από της 18 Αυγούστου από αµπελοτόπια της περιοχής του Ακρωτηρίου. Οι πρώτες ενδείξεις δείχνουν οίνους µε µικρή µείωση του αλκαλικού τίτλου ενώ οι οξύτητες κυµαίνονται στα γνωστά για το νησί επίπεδα. Η χρονιά φαίνεται να είναι καλή, µιας και οι ενδείξεις στις δεξαµενές υπό ζύµωση δείχνουν κρασιά µε σωστή δοµή και αρωµατική ένταση, ενώ η οξύτητα θα είναι διακριτή τονίζοντας τη µοναδική πολυπλοκότητα των καλών σαντορινιών κρασιών.

Σχετικά Άρθρα

ΕΤΙΚΕΤΕΣ

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Το Οινοποιείο ∆ιαµαντάκης είναι µια σύγχρονη µονάδα παραγωγής ποιοτικών οίνων στο χωριό Κάτω Ασίτες του Ηρακλείου Κρήτης.

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Ο Σύλλογος Εστίασης Μεσσηνίας πραγματοποίησε το Σάββατο 13 και την Κυριακή 14 Απριλίου 2024 στο Μέγαρο Χορού Καλαμάτας το δεύτερο MESSINIA FORUM με τεράστια...

REPORTS

Η σειρά Single Vineyards του Οινοποιείου Αρτέµης Καραµολέγκος αποτελείται από κρασιά µε άψογη ποιότητα από µοναδικά κτήµατα στη Σαντορίνη.

REPORTS

Την τελική κατάταξη των δικαιούχων παραγωγών και κατανομής των κονδυλίων για την ένταξή τους στην παρέμβαση αναδιάρθρωσης και μετατροπής αμπελώνων για την περίοδο 2022-2023,...