Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

«Υψηλές πτήσεις» με πωλήσεις πάνω από 1 δισ. φιάλες για τα ιταλικά αφρώδη κρασιά

Προς ιστορικές επιδόσεις οδεύουν τα ιταλικά αφρώδη κρασιά για το 2024, με περισσότερο από 1 δισ. φιάλες να αναμένεται να έχουν παραχθεί και πωληθεί μέχρι και τα τέλη του έτους.

Από αυτές περίπου 355 εκατ. μπουκάλια αναμένεται να καταναλωθούν κατά την εορταστική περίοδο των Χριστουγέννων, σύμφωνα με στοιχεία από το Παρατηρητήριο της Ένωσης Ιταλικού Οίνου (Uiv) και του Ινστιτούτου Υπηρεσιών για την Αγορά Αγροτικών Προϊόντων (Ismea). Το νούμερο αυτό είναι κατά 7% μεγαλύτερο από ότι πέρυσι, γεγονός ενδεικτικό της ανθεκτικότητας τους, εν μέσω της κρίσης που αντιμετωπίζει σε παγκόσμιο επίπεδο η αγορά οίνου.

Το μεγαλύτερο μέρος της κατανάλωσης κατά την εορταστική αναμένεται να πραγματοποιηθεί εκτός των ιταλικών συνόρων, με 251 εκατ. μπουκάλια να προορίζονται για διεθνείς αγορές (+9% σε σχέση με το 2023). Εντούτοις, ανοδικά, έστω και σε μικρότερο βαθμό, θα κινηθεί και η εγχώρια κατανάλωση που θα δει μια μικρή άνοδο ύψους 2%, στα 104 εκατ. μπουκάλια.

Έτσι, το εκτιμώμενο σύνολο για το 2024, θα αγγίξει τις 1,015 δισ. φιάλες, ακολουθώντας μια άνοδο της τάξεως το 8% σε σχέση με το 2023. Αν αναλογιστεί κανείς και τον κλάδο των κοκτέιλ, τότε από τα στοιχεία του Uiv προκύπτει ότι περίπου 2,8 δισ. κοκτέιλ με βάση αφρώδη κρασιά, όπως το Prosecco, θα έχουν δημιουργηθεί ως το τέλος του 2024, γεγονός που μεταφράζεται σε 340 εκατ. φιάλες. Φυσικά, το Prosecco παραμένει ηγέτης της διεθνούς αγοράς, με τα αφρώδη κρασιά που ακολουθούν μεθόδους Charmat να βιώνουν διψήφια ανάπτυξη.

Κυριαρχούν τα κρασιά με προστασία προέλευσης

Τα κρασιά με ένδειξη προέλευσης (DOC) και τα κρασιά διασφαλισμένης προέλευσης (DOCG), αποτελούν περίπου το 80% της παραγωγής. Παρότι, πριν από 20 χρόνια η παραγωγή κρασιών με ένδειξη προέλευσης περιοριζόταν σε περιοχές βόρεια του ποταμού Po, σήμερα κατά μήκος της ιταλικής επικράτειας παράγονται 70 ετικέτες DOC και 17 DOCG.

Πληροφορίες από Vinetur

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Η φετινή οινική χρονιά στην Καλιφόρνια δεν κρίνεται από τον καιρό, αυτός στάθηκε σύμμαχος. Κρίνεται από την οικονομία, τις συνήθειες κατανάλωσης και τις αποφάσεις...

REPORTS

Η νόσος του Pierce, που προκαλείται από το βακτήριο Xylella fastidiosa, αναδεικνύεται σε ολοένα σοβαρότερη απειλή για τους αμπελώνες του πλανήτη. Νέα διεθνής έρευνα,...

REPORTS

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υπέβαλε την Τετάρτη 3 Σεπτεμβρίου τις προτάσεις της στο Συμβούλιο για την υπογραφή και τη σύναψη της Συμφωνίας Εταιρικής Σχέσης ΕΕ-Mercosur...

REPORTS

Η συζήτηση για τους αμερικανικούς δασμούς στο κρασί επέστρεψε δυναμικά στις αρχές Αυγούστου, όταν επιβλήθηκε εισαγωγικός δασμός 15% σε σειρά ευρωπαϊκών ετικετών από το...

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Η νόσος του Pierce, που προκαλείται από το βακτήριο Xylella fastidiosa, αναδεικνύεται σε ολοένα σοβαρότερη απειλή για τους αμπελώνες του πλανήτη. Νέα διεθνής έρευνα,...

REPORTS

Τον Αύγουστο, το περιοδικό Decanter δημοσίευσε τα αποτελέσματα μιας ειδικής γευστικής δοκιμής αφιερωμένης στα λευκά κρασιά των νησιών του Αιγαίου.

REPORTS

Η φετινή οινική χρονιά στην Καλιφόρνια δεν κρίνεται από τον καιρό, αυτός στάθηκε σύμμαχος. Κρίνεται από την οικονομία, τις συνήθειες κατανάλωσης και τις αποφάσεις...

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Στο πλαίσιο του τριετούς προγράμματος Ενημέρωσης της ΕΘΕΑΣ για την “Υπεύθυνη Κατανάλωση Οίνου και το Καθεστώς Ένωσης των Προστατευόμενων Γεωγραφικών Ενδείξεων (ΠΓΕ)”, με διακριτικό...