Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Τρύγος με «σκαμπανεβάσματα» και προκλήσεις στο Douro

Η φετινός τρύγος στο Douro είχε αρκετά «σκαμπανεβάσματα», με την βιομηχανία του Port να έχει να αντιμετωπίσει μια τέλεια καταιγίδα προκλήσεων στο μέλλον, δήλωσε η Fladgate Partnership.

Μιλώντας σε μια ενημέρωση βίντεο για τη συγκομιδή, ο Διευθύνων Σύμβουλος Adrian Bridge και ο οινοποιός David Guimaraens στο The Fladgate Partnership, στην οποία ανήκουν οι Taylor’s και Fonseca, ήταν θετικοί για τη φετινή συγκομιδή, αν και τόνισαν τις διάφορες προκλήσεις καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους.

Ο Bridge τόνισε ότι η συγκομιδή είχε «προκληθεί από μια σειρά κλιματικών ζητημάτων», αλλά ήταν επίσης γενικά θετική για φέτος.

Παράλληλα, ο Guimaraens εξήγησε πώς ένας υγρός χειμώνας ήταν «βασικός για την αναπλήρωση του εδάφους» μετά από ένα πολύ ξηρό 2022 και πώς αυτός ο καιρός, ακολουθούμενος από μια ζεστή άνοιξη ήταν «ζωτικής σημασίας» για την αναζωογόνηση των αμπελώνων.

Ο ίδιος συμπλήρωσε ότι οι συνθήκες είχαν δημιουργήσει «εστίες μούχλας» που «χρειάστηκαν τη στενή προσοχή των αμπελουργικών ομάδων», αλλά αυτό δεν επηρέασε αρνητικά τα σταφύλια στους αμπελώνες τους.

Το καλοκαίρι ήταν «πολύ ζεστό», ειδικά δύο μέρες προς τα τέλη Αυγούστου, όπου οι θερμοκρασίες ήταν περίπου 40 βαθμούς και ότι η ζέστη ήταν «ιδιαίτερα επιθετική» σε αμπελώνες κάτω των 150 μέτρων.

Αν και στις αρχές Σεπτεμβρίου μια έκρηξη βροχής περιγράφηκε ως «πολύ καλοδεχούμενη», ο Guimaraens συνέχισε, δηλώνοντας ότι ήταν «το κομμάτι της υγρασίας που βελτιώνει τα πλαίσια λίγο πριν το μάζεμα» και η αρχή της συγκομιδής, που ξεκίνησε στις 4 Σεπτεμβρίου, ήταν πραγματοποιείται σε «άριστες συνθήκες».

Ωστόσο, η βροχή στα μέσα του μήνα «ανέστρεψε τη σοδειά» και επηρέασε ορισμένους αμπελώνες, αν και είπε ότι είχε διαφορετικά αποτελέσματα σε διαφορετικές τοποθεσίες.

Τελικά, ο τρύγος ήταν ένα από τα «σκαμπανεβάσματα» που σημαδεύτηκαν από έντονα καιρικά φαινόμενα «αλλά είμαστε ευχαριστημένοι με έναν αριθμό από τους αμπελώνες μας, που συμπεριφέρθηκαν καλά» με έναν αριθμό συναρπαστικών, καλών και λεπτών port, που πιθανόν να δημιουργηθούν τόνισε.

Μία τέλεια καταιγίδα προκλήσεων…

Στη συνέχεια, ο Bridge πρόσθεσε ένα πλαίσιο στον τρύγο, δηλώνοντας ότι υπάρχει μια «τέλεια καταιγίδα» προκλήσεων για τους παραγωγούς των port αυτή τη στιγμή, συμπεριλαμβανομένης της προσφοράς εργασίας, των μεταβαλλόμενων κλιματικών συνθηκών και των ζητημάτων κληρονομιάς του αμπελώνα, τα οποία είχαν ως αποτέλεσμα να τεθούν πολλά αμπέλια προς πώληση.

Μάλιστα, αμέφερε ότι αρκετοί αμπελώνες χρειάζονταν αναφύτευση και δεδομένου ότι οι άνθρωποι κληρονομούσαν κτήματα με την απαίτηση για αναφύτευση, η οποία ήταν περίπου 50-60.000 ευρώ ανά εκτάριο απλώς διέθεταν τους αμπελώνες στην αγορά. Ως αποτέλεσμα, αντί να βλέπει αμπελώνες με τους οποίους δούλευαν για χρόνια να μην χρησιμοποιούνται, o Bridge είπε ότι η Fladgate Partnership έκανε αγορές και «θα συνεχίσει να ανταποκρίνεται» όπως απαιτείται τα επόμενα χρόνια.

Εξήγησε επίσης πώς η αυξανόμενη ζήτηση για εξειδικευμένα Ports, όπως το old Tawny και το Vintage, ήταν επίσης μια πρόκληση, λόγω του «πεπερασμένου ποσού» των διαθέσιμων αποθεμάτων για τις φιάλες.

Τέλος, εξήγησε πώς μια νέα κατηγορία, το VVOP ή Very Very Old Port, που είναι πάνω από 50 χρονών είχε σημαντική επιτυχία.

ΠΗΓΗ: thedrinksbusiness.com

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Μία ομάδα Ουρουγουανών ερευνητών παρουσίασε πρόσφατα τα αποτελέσματα μιας εκτενούς μελέτης που διερευνά τη δυνατότητα μείωσης ή μερικής αντικατάστασης του διοξειδίου του θείου (SO₂)...

REPORTS

Μελέτη που διεξήγαγε η Danielle Gallina, από το Πανεπιστήμιο της Βρετανικής Κολομβίας (UBC) στο Οκάναγκαν, υπό την επίβλεψη του καθηγητή Jonathan Cinnamon στα οινοποιεία...

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ

Η ιστορία δεν είναι μια ευθεία γραμμή. Είναι μια πορεία που χτίζεται με τον χρόνο, τις επιλογές και τη συνέπεια. Δεν επαναλαμβάνεται, αλλά εξελίσσεται....

REPORTS

Η αυστραλιανή οινοποιία βρίσκεται αντιμέτωπη με μία από τις σοβαρότερες δοκιμασίες της τελευταίας εικοσαετίας, καθώς η υπερπαραγωγή, η υποχώρηση της κατανάλωσης και οι χρόνιες...

Διαβάστε επίσης

VIDEOS

Στο New Hotel, ανάμεσα σε πιάτα που μιλούσαν χαμηλόφωνα και κρασιά που ήξεραν πότε να ξεδιπλωθούν, η ομάδα του Wine Trails συναντήθηκε για κάτι...

VIDEOS

Υπάρχουν συνεντεύξεις που απλώς καταγράφουν λόγια και άλλες που ξετυλίγουν μια ολόκληρη διαδρομή ζωής. Η συζήτηση με τον Χρήστο Ζαφειράκη ανήκει ξεκάθαρα στη δεύτερη...

VIDEOS

Η κάμερα ανοίγει και το οινοποιείο δεν λειτουργεί απλώς ως χώρος, αλλά ως παρακαταθήκη. Ο Χρήστος Ζαφειράκης ανοίγει τις πόρτες του οινοποιείου του και...

REPORTS

Κυκλοφορεί αυτό το Σάββατο, 20 Δεκεμβρίου 2025, η νέα γιορταστική έκδοση The Top 50 του Wine Trails, με πλούσια θεματολογία και βάθος αναζήτησης για...