Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Το οινοποιείο της Taittinger φέρνει την μαεστρία της Καμπανίας στην Αγγλία

Έπειτα από σχεδόν μια δεκαετία σχεδιασμού και κατασκευής, η δούκισσα του Εδιμβούργου εγκαινίασε και επίσημα το οινοποιείο Domaine Evremond της οικογένειας Taittinger στο Kent στις 26 Σεπτεμβρίου, με τις πόρτες του κελαριού να είναι προγραμματισμένες να ανοίξουν την άνοιξη του 2025.

Σχεδιασμένο από τον Γάλλο αρχιτέκτονα Giovanni Pace και οικοδομημένο από την βρετανική εταιρεία Arkay, το υπερσύγχρονο κτίριο του Domaine Evremond, που κατά τα 2/3 του βρίσκεται κάτω από το έδαφος, αποτελεί το σπίτι του νέου οινοποιείου και ενός κελαριού χωρητικότητας έως και 1,5 εκατ. φιαλών.

Ξεφυλλίστε και κατεβάστε σε υψηλή ανάλυση το τεύχος 41 του Winetrails

Ο συνιδρυτής του Domaine Evremond και CEO της εταιρείας Hatch Mansfield, συνεργάτιδας της Taittinger UK, Master of Wine Patrick McGrath, στάθηκε στα σχεδόν 10 χρόνια που χρειάστηκαν για την κατασκευή του οινοποιείου. Το project που φέρει το όνομα του Γάλλου ποιητή και κριτικού λογοτεχνίας, Charles de Saint-Evremond, λόγω των προσπαθειών του να εισάγει και να προωθήσει την σαμπάνια στην Αγγλία κατά τον 17ο αιώνα, είχε λανσάρει ο Pierre-Emmanuel Taittinger και ο McGrath το 2015.

Ως τοποθεσία επιλέχθηκε το αγρόκτημα Stone Stile Farm στο Chilham του Kent λόγω του terroir του που είναι παρόμοιο με αυτό της Καμπανίας. Τα πρώτα αμπέλια φυτεύτηκαν το 2017 και ο πρώτος τρύγος πραγματοποιήθηκε το 2019, ενώ χρειάστηκαν άλλα δύο χρόνια μέχρι ο παραγωγός να αποκτήσει την έγκριση του Συμβουλίου Ashford Borough, ώστε να ξεκινήσει να χτίζει το οινοποιείο την άνοιξη του 2022.

Η πρώτη ετικέτα του Domaine Evremond, Classic Cuvee NV, είναι προγραμματισμένη να λανσαριστεί τον ερχόμενο Μάρτιο σε συνδυασμό με το άνοιγμα  του κελαριού στο κοινό.  Παρασκευασμένη από σταφύλια από τα πρώτα αμπέλια του οινοποιείου, πρόκειται για ένα αφρώδες κρασί εσοδείας 80% από την συγκομιδή του 2020 και κατά 20% από αυτήν του 2019. Ζυμώθηκε και ωρίμασε σε ανοξείδωτο χάλυβα, και ωρίμασε σε οινολάσπες για τρία χρόνια.

Όπως αναφέρει ο chef de caves της Taittinger, Alexander Ponnavoy, στόχος του νέου εγχειρήματος της εταιρείας είναι να αναδείξει την αίγλη του τοπικού terroir και η δημιουργία αποθεμάτων. Το πρώτο Classic Cuvee είναι ένα μείγμα 55% Pinot Noir, 35% Chardonnay και 10% Pinot Meunier, με τον ξακουστό παραγωγό της Καμπανίας που φημίζεται για τα blends, όπου κυριαρχεί το Chardonnay, να έχει ως στόχο να αυξήσει το μερίδιο Chardonnay στο αγγλικό κρασί της, καθώς τα αμπέλια που είναι αφιερωμένα στην ποικιλία ωριμάζουν περαιτέρω.

Κατά την πρόεδρο της εταιρείας, Vitalie Taittinger το Domaine Evremond αποτελεί ένα σύμβολο φιλίας ανάμεσα στον ξακουστό οίκο της Καμπανίας και τους βρετανούς συνεταίρους της. Ο επικεφαλής των αμπελώνων της Taittinger, Christelle Rinville στάθηκε στην συνεργασία μεταξύ της ομάδας της εταιρείας και των ντόπιων αγροτών που μοιράστηκαν την γνώση του για το έδαφος της περιοχής και την εξειδίκευση τους στην διαχείριση παραθαλάσσιων terroir. Αυτή τη στιγμή το κτήμα του οινοποιείου αποτελείται από 125ha συνολικής έκτασης με τα 60ha εξ αυτών να αποτελούνται από ποικιλίες σταφυλιών, και συγκεκριμένα από Pinot Noir (45%), Chardonnay (45%) και Pinot Meunier (10%).

Με πληροφορίες από Decanter

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Το 16ο Διεθνές Συνέδριο Οινοτουρισμού (IWINETC) πραγματοποιήθηκε στο Mikulov της Νότιας Μοραβίας στις 25 και 26 Μαρτίου 2025. Η εκδήλωση συγκέντρωσε βασικούς παράγοντες του...

REPORTS

Την Τετάρτη, 2 Απριλίου, ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε από την Ουάσινγκτον την εφαρμογή ενός αμοιβαίου σχεδίου δασμών που θα στοχεύει μια σειρά...

REPORTS

Οι ευρωπαϊκές εξαγωγές κρασιού στις Ηνωμένες Πολιτείες θα αντιμετωπίσουν νέο δασμό 20% από τις 9 Απριλίου, μετά από ανακοίνωση του πρώην προέδρου Ντόναλντ Τραμπ...

REPORTS

Για σκιές που ενδέχεται να υπονομεύσουν τις καλές προθέσεις και συνολικά το πακέτο μέτρων της Κομισιόν για την βιωσιμότητα του αμπελοοινικού κλάδου μιλά το...

Διαβάστε επίσης

REPORTS

«Έφυγε» σε ηλικία 78 ετών ο κορυφαίος γεωπόνος, γεωργοοικονομόλογος και οινοποιός του Κτήματος Μερκούρη, Χρήστος Κανελλακόπουλος, ο οποίος επί δεκαετίες άφησε ανεξίτηλο το αποτύπωμα...

REPORTS

Πόσο εφικτό είναι ένα πρωτόκολλο «πράσινων» µεταχειρίσεων για τη συνολική διαχείριση του αµπελιού, που θα έχει στον «πυρήνα» του το κοµµάτι της θρέψης και...

REPORTS

Aίτημα για άμεση οικονομική στήριξη των παραγωγών κορινθιακής σταφίδας και οινοποιήσιμων σταφυλιών στη Δυτική Ελλάδα, οι οποίοι επλήγησαν σοβαρά από τις επιπτώσεις της κλιματικής...

REPORTS

Καθώς η γεωργική ζήτηση συνεχίζει να αυξάνεται λόγω της αύξησης του πληθυσμού και των κλιματικών πιέσεων, οι αγρότες και οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής αναζητούν...