Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Το οινοποιείο της Taittinger φέρνει την μαεστρία της Καμπανίας στην Αγγλία

Έπειτα από σχεδόν μια δεκαετία σχεδιασμού και κατασκευής, η δούκισσα του Εδιμβούργου εγκαινίασε και επίσημα το οινοποιείο Domaine Evremond της οικογένειας Taittinger στο Kent στις 26 Σεπτεμβρίου, με τις πόρτες του κελαριού να είναι προγραμματισμένες να ανοίξουν την άνοιξη του 2025.

Σχεδιασμένο από τον Γάλλο αρχιτέκτονα Giovanni Pace και οικοδομημένο από την βρετανική εταιρεία Arkay, το υπερσύγχρονο κτίριο του Domaine Evremond, που κατά τα 2/3 του βρίσκεται κάτω από το έδαφος, αποτελεί το σπίτι του νέου οινοποιείου και ενός κελαριού χωρητικότητας έως και 1,5 εκατ. φιαλών.

Ξεφυλλίστε και κατεβάστε σε υψηλή ανάλυση το τεύχος 41 του Winetrails

Ο συνιδρυτής του Domaine Evremond και CEO της εταιρείας Hatch Mansfield, συνεργάτιδας της Taittinger UK, Master of Wine Patrick McGrath, στάθηκε στα σχεδόν 10 χρόνια που χρειάστηκαν για την κατασκευή του οινοποιείου. Το project που φέρει το όνομα του Γάλλου ποιητή και κριτικού λογοτεχνίας, Charles de Saint-Evremond, λόγω των προσπαθειών του να εισάγει και να προωθήσει την σαμπάνια στην Αγγλία κατά τον 17ο αιώνα, είχε λανσάρει ο Pierre-Emmanuel Taittinger και ο McGrath το 2015.

Ως τοποθεσία επιλέχθηκε το αγρόκτημα Stone Stile Farm στο Chilham του Kent λόγω του terroir του που είναι παρόμοιο με αυτό της Καμπανίας. Τα πρώτα αμπέλια φυτεύτηκαν το 2017 και ο πρώτος τρύγος πραγματοποιήθηκε το 2019, ενώ χρειάστηκαν άλλα δύο χρόνια μέχρι ο παραγωγός να αποκτήσει την έγκριση του Συμβουλίου Ashford Borough, ώστε να ξεκινήσει να χτίζει το οινοποιείο την άνοιξη του 2022.

Η πρώτη ετικέτα του Domaine Evremond, Classic Cuvee NV, είναι προγραμματισμένη να λανσαριστεί τον ερχόμενο Μάρτιο σε συνδυασμό με το άνοιγμα  του κελαριού στο κοινό.  Παρασκευασμένη από σταφύλια από τα πρώτα αμπέλια του οινοποιείου, πρόκειται για ένα αφρώδες κρασί εσοδείας 80% από την συγκομιδή του 2020 και κατά 20% από αυτήν του 2019. Ζυμώθηκε και ωρίμασε σε ανοξείδωτο χάλυβα, και ωρίμασε σε οινολάσπες για τρία χρόνια.

Όπως αναφέρει ο chef de caves της Taittinger, Alexander Ponnavoy, στόχος του νέου εγχειρήματος της εταιρείας είναι να αναδείξει την αίγλη του τοπικού terroir και η δημιουργία αποθεμάτων. Το πρώτο Classic Cuvee είναι ένα μείγμα 55% Pinot Noir, 35% Chardonnay και 10% Pinot Meunier, με τον ξακουστό παραγωγό της Καμπανίας που φημίζεται για τα blends, όπου κυριαρχεί το Chardonnay, να έχει ως στόχο να αυξήσει το μερίδιο Chardonnay στο αγγλικό κρασί της, καθώς τα αμπέλια που είναι αφιερωμένα στην ποικιλία ωριμάζουν περαιτέρω.

Κατά την πρόεδρο της εταιρείας, Vitalie Taittinger το Domaine Evremond αποτελεί ένα σύμβολο φιλίας ανάμεσα στον ξακουστό οίκο της Καμπανίας και τους βρετανούς συνεταίρους της. Ο επικεφαλής των αμπελώνων της Taittinger, Christelle Rinville στάθηκε στην συνεργασία μεταξύ της ομάδας της εταιρείας και των ντόπιων αγροτών που μοιράστηκαν την γνώση του για το έδαφος της περιοχής και την εξειδίκευση τους στην διαχείριση παραθαλάσσιων terroir. Αυτή τη στιγμή το κτήμα του οινοποιείου αποτελείται από 125ha συνολικής έκτασης με τα 60ha εξ αυτών να αποτελούνται από ποικιλίες σταφυλιών, και συγκεκριμένα από Pinot Noir (45%), Chardonnay (45%) και Pinot Meunier (10%).

Με πληροφορίες από Decanter

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Η γεωργία της Καλιφόρνια βρίσκεται σε ένα διαρκές μεταβατικό στάδιο, πιεζόμενη από την κλιματική αστάθεια, την αυξανόμενη έλλειψη υδατικών πόρων και ένα ολοένα πιο...

REPORTS

Μια εντυπωσιακή «λευκή γάντι» επιτυχία σημείωσε στο Χονγκ Κονγκ η πρώτη δημοπρασία με κρασιά απευθείας από το κελάρι του ιστορικού οίκου Edouard Delaunay. Η...

REPORTS

Στο Μπορντό, εκεί όπου η ιστορία του κρασιού συναντά σταθερά την καλλιτεχνική έκφραση, κάθε νέα ετικέτα του Château Mouton-Rothschild λειτουργεί σαν μια μικρή αποκάλυψη....

REPORTS

Μια νέα μελέτη της FTI Consulting σκιαγραφεί μια ανησυχητική πραγματικότητα για τον νοτιοαφρικανικό αμπελώνα: μέσα σε μία δεκαετία, η χώρα χάνει καλλιεργήσιμη έκταση, οι...

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Σε ένα νέα πακέτο μέτρων για στήριξη του αμπελοοινικού κλάδου συμφώνησαν την Τετάρτη 3 Δεκεμβρίου το Συμβούλιο και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, με την Comité...

REPORTS

Τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα ενέκριναν ένα πακέτο μέτρων για τον οίνο που παρέχει εργαλεία για τη διαχείριση του παραγωγικού δυναμικού, την ενίσχυση της προώθησης...

REPORTS

Τη δυνατότητα σε συλλέκτες, οινόφιλους και επαγγελματίες να αποκτήσουν ξεχωριστές ετικέτες, που δεν συναντά κανείς εύκολα στην πρωτογενή αγορά δίνει δημοπρασία που θα πραγματοποιηθεί...

REPORTS

Με βαθμολογίες από 16 (distinguished) έως 17,5 (superior) βαθμολογήθηκαν 11 κρασιά του Οινοποιείου Λυραράκη από την Master of Wine, Julia Harding, στη σελίδα jancisrobinson.com.