Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Το μέλλον της οινοποίησης εξαρτώμενο από στελέχη ζυμών

Μια απομονωμένη καλλιέργεια ζυμομύκητα κάνει το μέλλον της κλιματικής αλλαγής λίγο πιο αισιόδοξο, επαναφέροντας τα χαρακτηριστικά του κρασιού που δείχνουν να αλλοιώνονται με το πέρασμα του χρόνου.

Η διαδικασία παραγωγής οίνου δεν είναι σίγουρα απλή . Και όχι μόνο δεν είναι απλή, αλλά εξαρτάται από πολλαπλούς παράγοντες  τόσο εσωτερικούς όσο και εξωτερικούς. Η κλιματική αλλαγή επηρεάζει σε μεγάλο βαθμό τον κόσμο του κρασιού και απεγνωσμένα διερευνάται από τους ειδικούς ο προβληματισμός αυτός ώστε να βρεθεί μια λύση ζωτικής βαρύτητας.

Το μέλλον της οινοποίησης απειλείται άμεσα και έμμεσα από τις επιδράσεις που έχει η κλιματική αλλαγή.Οι θερμοκρασίες αυξάνονται κλιμακωτά, σε βαθμό που το 85% της καλλιεργήσιμης γης από αμπέλια σε λιγότερο από έναν αιώνα, δε θα είναι βιώσιμο. Το 56% των οινοπαραγωγικών περιοχών δεν θα πληρούν τις κατάλληλες προϋποθέσεις για την ποιοτική παραγωγή σταφυλιού.

Σύμφωνα με τον Jasha Karasek, ειδικό στην οινοποίηση στην εταιρία Enartis, «η αντιμετώπιση αυτής της κρίσης θα απαιτήσει μια ολοκληρωμένη προσέγγιση»

Τα αποτελέσματα που ουσιαστικά θα επιφέρει η κλιματική αλλαγή στο παραγόμενο κρασί είναι οι  εντόνως χαμηλές οξύτητες του κρασιού, υψηλότερα pH, και πολλά σάκχαρα. Αυτό συνεπάγεται της  μεγάλης περιεκτικότητας σε αλκοόλ, προϊόν με πλαδαρό χαρακτήρα και προβλήματα στη σταθεροποίησή του. Όλο και περισσότερο ασυνήθιστες δηλώσεις λαμβάνουν χώρα στα οινοποιεία, τόσο που απαραίτητη κρίνεται η περαιτέρω παρατήρηση των ζυμώσεων και η παράλληλη συνεχής ανάλυσή τους.

Μια τέτοια συνθήκη απαιτεί ένα «αντίδοτο». Ένα ίσως ζωτικό αντίδοτο που να επαναφέρει τα χαρακτηριστικά του κρασιού όπως τα ξέρουμε και τα αγαπάμε. Και εδώ έρχεται να κολλήσει το θέμα των ζυμών.

Οι ζύμες σήμερα χρησιμεύουν ως  στοχευμένο εργαλείο  για τη διαδικασία της οινοποίησης, ανάλογα με τους στόχους της διεργασίας αυτής. Με το δεδομένο πως αυτοί οι μικροοργανισμοί μεταβολίζουν το γλεύκος του σταφυλιού και παράγουν αλκοόλη, δηλαδή είναι η απαραίτητη μεσολάβηση για την παραγωγή κρασιού, οι ερευνητές εδώ  και πολλά χρόνια ερευνούν τις λειτουργίες τους αλλά και τις δυνατότητες που το κάθε στέλεχος διαθέτει.

Τον 17ο αι. έγινε η πρώτη παρατήρηση από τον Antoni Van Leeuwenhoek, ενώ το 19ο αι. πραγματοποιήθηκε η πρώτη απομόνωση της ζυμάσης που ευθυνόταν για τον μεταβολισμό αυτό.

Οι έρευνες ακόμη και σήμερα συνεχίζονται και οι ειδικοί αγωνιούν να μάθουν περισσότερα αλλά και μέσω της βιοτεχνολογίας να τις  «εκμεταλλευτούν» απομονώνοντας και αναλύοντάς τις, ώστε να πάρουν το επιθυμητό αποτέλεσμα.

Το 2018, απομονώθηκε από το Amarone de la Valpolicella μίγμα Saccharomyces cerevisiae και Saccharomyces Uvarum, το οποίο μελετήθηκε καθώς διέθετε κάποια «ενδιαφέροντα» χαρακτηριστικά. Οι μύκητες αυτοί παρήγαγαν κρασί με χαμηλό αλκοόλ, υψηλή οξύτητα , φρουτώδη και έντονο αρωματικό προφίλ.

Το στέλεχος, προφανώς απομονώθηκε από τους ειδικούς της Enartis και ξεκίνησε τις πειραματικές ζυμώσεις με το όνομα «EnartisFerm ES U42». Είναι φανερό ότι ως ένα βαθμό το στέλεχος αυτό «καταπολεμά» τα συμπτώματα της κλιματικής αλλαγής  και είναι σπουδαίο που αυτό πετυχαίνεται με ζυμομύκητες και όχι με οργανικά πρόσθετα .

Με υλικό από: ADVISOR wine industry. networlk

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Μέχρι τη Δευτέρα 15 Δεκεμβρίου θα παραμείνει ανοιχτή η εφαρμογή για την υποβολή δηλώσεων συγκομιδής σταφυλιών με οινοποιήσιμες ποικιλίες στο αμπέλι έτους 2025, καθώς...

REPORTS

Μια εντυπωσιακή «λευκή γάντι» επιτυχία σημείωσε στο Χονγκ Κονγκ η πρώτη δημοπρασία με κρασιά απευθείας από το κελάρι του ιστορικού οίκου Edouard Delaunay. Η...

REPORTS

Στο Μπορντό, εκεί όπου η ιστορία του κρασιού συναντά σταθερά την καλλιτεχνική έκφραση, κάθε νέα ετικέτα του Château Mouton-Rothschild λειτουργεί σαν μια μικρή αποκάλυψη....

REPORTS

Μια νέα μελέτη της FTI Consulting σκιαγραφεί μια ανησυχητική πραγματικότητα για τον νοτιοαφρικανικό αμπελώνα: μέσα σε μία δεκαετία, η χώρα χάνει καλλιεργήσιμη έκταση, οι...

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Σε ένα νέα πακέτο μέτρων για στήριξη του αμπελοοινικού κλάδου συμφώνησαν την Τετάρτη 3 Δεκεμβρίου το Συμβούλιο και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, με την Comité...

REPORTS

Τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα ενέκριναν ένα πακέτο μέτρων για τον οίνο που παρέχει εργαλεία για τη διαχείριση του παραγωγικού δυναμικού, την ενίσχυση της προώθησης...

REPORTS

Με βαθμολογίες από 16 (distinguished) έως 17,5 (superior) βαθμολογήθηκαν 11 κρασιά του Οινοποιείου Λυραράκη από την Master of Wine, Julia Harding, στη σελίδα jancisrobinson.com.

REPORTS

Τη δυνατότητα σε συλλέκτες, οινόφιλους και επαγγελματίες να αποκτήσουν ξεχωριστές ετικέτες, που δεν συναντά κανείς εύκολα στην πρωτογενή αγορά δίνει δημοπρασία που θα πραγματοποιηθεί...