Connect with us

Αναζήτηση

ΑΜΠΕΛΩΝΑΣ

Αυτόχθονες κυπριακές ποικιλίες ταιριάζουν με το κλίμα της Αυστραλίας

Ερευνητές στο Πανεπιστήμιο της Αδελαΐδας στην Αυστραλία ανακάλυψαν ότι κάποιες αυτόχθονες κυπριακές ποικιλίες σταφυλιού, που είναι ανθεκτικές στη ξηρασία περισσότερο από κάποιες διεθνείς ποικιλίες που προτιμώνται εκεί, περιέχουν χημικές ενώσεις υπεύθυνες για γεύσεις που προτιμώνται από τους αυστραλιανούς καταναλωτές.

https://creativecommons.org/licenses/by/2.0/

Η μελέτη που δημοσιεύθηκε στην ‘’OENO One’’ ακολουθεί προηγούμενη έρευνα πάνω στις κυπριακές ποικιλίες σταφυλιού Μαραθεύτικο και Ξυνιστέρι , που έδειξαν ότι είναι καλά προσαρμοσμένες σε ζεστό κλίμα και συνεχίζουν να αποδίδουν καλά όσο το κλίμα γίνεται θερμότερο.

Credit: Πανεπιστήμιο της Αδελαΐδας

Στη νέα μελέτη, οι ερευνητές εξέτασαν το ρόλο των πολυλειτουργικών θειολών, δηλαδή αρωματικές ενώσεις που είναι ευρέως γνωστές για τη συμβολή τους στο “τροπικό” άρωμα και γεύση του Sauvignon blanc και, πιο πρόσφατα, στο Chardonnay. Η μελέτη διερεύνησε πέντε τέτοιες θειόλες σε κυπριακούς οίνους που περιλαμβάνουν τη λευκή ποικιλία Ξυνιστέρι και δύο ερυθρές ποικιλίες, το Μαραθεύτικο και το Γιαννούδι, συγκρίνοντάς τις με αυστραλιανούς οίνους από τις ποικιλίες Pinot Gris, Chardonnay και Shiraz.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι κάθε λευκός οίνος περιείχε ενώσεις υπεύθυνες για τα αρώματα “γκρέιπφρουτ”, “τροπικών φρούτων” και “φρούτα του πάθους” πολύ πιο πάνω από το αισθητικό τους όριο, ενώ οι ενώσεις που συνδέονται με τους χαρακτήρες “χτυπημένης τσακμακόπετρας” και “κρέατος” ήταν πολύ μικρότερες σε συγκέντρωση. Μια ένωση υπεύθυνη για αρώματα που συνδέονται με τον “καβουρντισμένο καφέ” ανιχνεύθηκε στο Chardonnay και σε τέσσερις από τους οίνους από Ξυνιστέρι. Μια θειόλη, που δίνει αρώματα “φραγκοστάφυλλου” και “ξύλου” ανιχνεύθηκε στο Pinot Gris και σε τρία κρασιά από Ξυνιστέρι.

Συνολικά, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η συγκέντρωση των αρωματικών ενώσεων στους κυπριακούς οίνους ήταν συγκρίσιμη με εκείνη των δημοφιλών αυστραλιανών οίνων από Chardonnay και Sauvignon blanc.

Η Dr. Capone, Ερευνητική Συνεργάτης της ARC στο Κέντρο Κατάρτισης για την Πρωτοποριακή Παραγωγή Οίνου του Πανεπιστημίου της Αδελαΐδας, δήλωσε: “Η εύρεση της παρουσίας αυτών των επιθυμητών ενώσεων στις κυπριακές ποικιλίες σταφυλιού ανοίγει περαιτέρω ερωτήματα σχετικά με τη συνεισφορά τους στην αισθητική αντίληψη σε διαφορετικές συγκεντρώσεις σε κυπριακά κρασιά”.

Κατανοώντας καλύτερα τη σύνθεση των κυπριακών ποικιλιών, οι παραγωγοί θα μπορούν να προσαρμόσουν καλύτερα τα προϊόντα τους στις προτιμήσεις των καταναλωτών όσο η κλιματική αλλαγή εξελίσσεται και το κλίμα αλλάζει.

Μάλιστα σε δοκιμές που πραγματοποιήθηκαν από οινόφιλους στην Αυστραλία, άρεσε πολύ η γεύση των κυπριακών ποικιλιών και σε μερικές περιπτώσεις το Ξυνιστέρι προτιμήθηκε σε σχέση με το Pinot Gris.

Από τότε που τα κυπριακά αμπέλια έφτασαν στην Αυστραλία στην πανεπιστημιούπολη Waite για έρευνα, αρκετοί οινοπαραγωγοί ένδειξαν ενδιαφέρον για τις ποικιλίες αυτές, ιδίως για το Ξυνιστέρι. Έτσι, τo έργο θα ξεκινήσει φέτος τις πρώτες δοκιμές στους αμπελώνες της Paulmara Wines στην κοιλάδα Barossa.

Η νέα έρευνα υποστηρίζεται από μια ερευνητική Υποτροφία της Αδελαΐδας (Adelaide Graduate Research Scholarship) και μια συμπληρωματική υποτροφία από την Wine Australia.

 

Πηγή scienmag.com

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έδωσε το πράσινο φως σε μια γαλλική πρωτοβουλία ύψους 5 δισεκατομμυρίων ευρώ, που αποσκοπεί στη στήριξη των εξαγωγών οίνου και αλκοολούχων...

REPORTS

Το νέο βιολογικό λευκό κρασί La Grande Bleue, του κτήματος Gerard Bertrand προέρχεται από τους αµπελώνες IGP Méditerranée, και αποτελεί µια πραγµατική αντανάκλαση του...

REPORTS

Ο Prosecco έχει γίνει ένας από τους πιο αναγνωρισμένους αφρώδεις οίνους της Ιταλίας, κερδίζοντας έδαφος στις διεθνείς αγορές και ξεπερνώντας ακόμη και τη σαμπάνια...

REPORTS

Ψηφίστηκε, αλλά δεν έχει ακόμη εφαρμοστεί: τα κεφάλαια που διατέθηκαν για την αναδιάρθρωση των οινοποιητικών συνεταιρισμών δεν έχουν ακόμη εκταμιευτεί και θα πρέπει να...

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Ευνοϊκές για την ανάπτυξη του ωΐδιου παρουσιάζονται οι καιρικές συνθήκες και τα βλαστικά στάδια που επικρατούν σε όλες τις αμπελουργικές ζώνες της Κρήτης, και...

REPORTS

Η ποιότητα του επώνυµου κρασιού στην Ελλάδα βαίνει βελτιούµενη µε την απήχησή του στις διεθνείς αγορές να αυξάνεται. Ωστόσο, οι οινοποιοί στη χώρα µας...

REPORTS

Η ετικέτα «Μπλε Τρακτέρ» από το Κτήμα Κυρ-Γιάννη είναι ο πρωταγωνιστής της πρώτης καμπάνιας βιωσιμότητας στο ελληνικό κρασί. Μέσω της καμπάνιας αυτής το γνωστό...

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Το Φεστιβάλ “Οινοξένεια” κλείνει φέτος 12 χρόνια παρουσίας στα πολιτιστικά δρώμενα της Ελλάδας, έχοντας καταφέρει να καταξιωθεί σε ένα αγαπημένο θεσμό που προωθεί και...