Η ιδέα της δηµιουργίας του ιδιαίτερου αυτού ορεινού αµπελώνα γεννήθηκε πριν από 20 χρόνια µε στόχο να παράγει µόνο εξαιρετικής ποιότητας κρασιά, µε µέληµα την ανάδειξη του terroir. Όπερ και εγένετο… καθώς η προσπάθεια αυτή έχει αναγνωριστεί και επιβραβευτεί σε πολλούς διεθνείς διαγωνισµούς, ενώ σήµερα τα κρασιά του Κτήµατος κυκλοφορούν µε την ίδια σταθερή ποιότητα και ανανεωµένη εµφάνιση.
Γυρίζοντας πίσω τον χρόνο από το 1550 υπάρχουν επίσηµα αναφορές για την ύπαρξη του µοναστηριακού αµπελώνα. Το µετόχι και οινοποιείο ως κτίσµα µε την προσθήκη κοιτώνα και ξωκλησιού χρησιµοποιείτο από τους µοναχούς για την καλλιέργεια και τον τρυγητό των σταφυλιών. Ο µούστος στη συνέχεια µεταφερόταν µε µουλάρια έως το Μέγα Σπήλαιο, όπου στο περίφηµο υπόγειο κελάρι του µεταγγιζόταν σε βαρέλια 500lt. Στην όλη διαδικασία βοηθούσαν και εργάτες λαϊκοί, ορισµένοι δε από αυτούς εν ζωή περιγράφουν και αναπολούν τη Μεγάλη Άµπελο. Περί τα τέλη της δεκαετίας του 1980 σταµάτησε η καλλιέργεια του κτήµατος λόγω της σταδιακής αποχώρησης των µοναχών από το Μέγα Σπήλαιο.
Η αναµπέλωση έγινε το 1999 µε µακροχρόνια µίσθωση από τη Μονή. Γραµµικοί αµπελώνες όψιµου βλαστικού κύκλου µε τις εξής ποικιλίες: Μαυροδάφνη, Μαύρο Καλαβρυτινό,Cabernet Sauvignon, Merlot, Syrah, Λαγόρθι, Ασύρτικο, Μαλαγουζιά και Riesling µε την πυκνότητα φύτευσης να αγγίζει τα 4.100 φυτά ανά εκτάριο.