Ειδικότερα, εταιρείες που δραστηριοποιούνται στον κλάδο των μη αλκοολούχων κρασιών, όπως η καλιφορνέζικη BevZero, θέλησαν να τονίσουν ότι δεν είναι εχθροί της βιομηχανίας, αλλά φέρνουν έναν αέρα ανανέωσης που ανταποκρίνεται στην ζήτηση των νέων, κυρίως, καταναλωτών για οίνους με χαμηλή περιεκτικότητα αλκοόλ.
Σύμφωνα με την επικεφαλής του τμήματος ανάπτυξης προϊόντων της BevZero, Irem Eren, η αυξημένη ζήτηση για προϊόντα, όπως τα κρασιά με περιεκτικότητα μικρότερη από 0,5% που παράγει η εταιρεία με έδρα την οινοπαραγωγική περιοχή Sonoma, οδηγείται, κυρίως, από θρησκευτικούς, κοινωνικούς και υγειονομικούς παράγοντες, γεγονός που είναι έκδηλο και από κινήματα όπως το Dry January και το Shake up your October που παρακινούν όσους συμμετέχουν να απέχουν από την κατανάλωση αλκοόλ.
Αυτό ήθελε να μεταδώσει η Eren κατά την διάρκεια της ομιλίας στα πλαίσια του συνεδρίου του OIV, τονίζοντας ότι τα μη αλκοολούχα κρασιά δεν είναι τίποτα άλλο, παρά μια απάντηση στις τάσεις της αγοράς και πως δεν θέτουν ζητήματα για την αξία των κρασιών που παράγονται με παραδοσιακές μεθόδους. Εντούτοις, την άποψη της δεν συμμερίστηκαν όλοι οι παρευρισκόμενοι, με τον Zafer Chaoui, παραγωγό από τον φημισμένο οίκο από τον Λίβανο, Chateau Ksara, να αναφέρει ότι η παρούσα ισορροπία στα αλκοολούχα κρασιά είναι η ιδανική, και να παρουσιάζεται αρνητικός απέναντι στα νέα προϊόντα.
Σε συνέχεια των δηλώσεων της η Eren υπογράμμισε ότι η μεγαλύτερη δυσκολία για τους οίνους χωρίς αλκοόλ είναι να πείσει τους ειδικούς και το κοινό ότι δεν υστερούν σε ποιότητα έναντι των παραδοσιακών κρασιών, ακόμα και αν η διαδικασία αφαίρεσης του αλκοόλ απαιτεί την προσθήκη αρωμάτων, τανίνων και άλλων στοιχείων προκειμένου να μην υπάρξει αντίκτυπος στην γεύση και την υφή τους. Το ενδιαφέρον γύρω από την συγκεκριμένη κατηγορία οίνων δεν έχει περάσει απαρατήρητο και από μεγάλα ονόματα του χώρου, όπως η LVMH, που πρόσφατα πήρε την απόφαση να επενδύσει στην παραγωγή μη αλκοολούχων κρασιών, ενώ η αυξημένη ζήτηση τους έχει αναγκάσει τον OIV να προβλέψει ότι το μερίδιο τους στην παγκόσμια παραγωγή, που αυτή τη στιγμή είναι μόλις στο 0,5%, θα ανέλθει στο 4-5% τα επόμενα χρόνια.
Υπενθυμίζεται ότι ο OIV εδώ και αρκετό καιρό αναζητά την χρυσή τομή στην εφαρμογή μιας νομοθεσίας που διέπει την παραγωγή και την προώθηση των συγκεκριμένων οίνων, με μεγαλύτερο πρόβλημα να αποτελεί η διάκριση μεταξύ των μη αλκοολούχων κρασιών και των αφεψημάτων με βάση το κρασί. Το τελευταίο διάστημα η ΕΕ έχει αρχίσει να βλέπει με καλύτερο μάτι την αναγνώριση των συγκεκριμένων προϊόντων ως κρασί, και τα 50 μέλη του OIV οφείλουν να συμφωνήσουν σχετικά με τους κανονισμούς που θα καθορίζουν τις μεθόδους παραγωγής που θα επιτρέπουν την αναγνώριση τους ως αυθεντικούς οίνους.
Παρά τις αντιδράσεις, πάντως, η επέκταση των μη αλκοολούχων οίνων στην αγορά είναι περισσότερο θέμα χρόνου και φαντάζει αναπόφευκτη εν μέσω τάσεων που προωθούν την μετριοπαθή κατανάλωση.
Πληροφορίες από Vinetur