Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Το βιολογικό κρασί αψηφά τις προκλήσεις και συνεχίζει να αναπτύσσεται στη Γαλλία

Παρά τις δυσμενείς καιρικές συνθήκες και τη μειωμένη ζήτηση, το βιολογικό κρασί παραμένει ανθεκτικό. Αν και ο ρυθμός μετατροπής των αμπελώνων σε βιολογική καλλιέργεια έχει επιβραδυνθεί σημαντικά, νέοι παραγωγοί συνεχίζουν να εντάσσονται στο κίνημα.

Σύμφωνα με το Agence Bio της Γαλλίας, οι εκτάσεις βιολογικών αμπελώνων αυξήθηκαν κατά 1,6% πέρυσι, ακόμη και όταν η συνολική βιολογική γεωργία μειώθηκε για πρώτη φορά στη χώρα. Μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου 2024, 340 βιολογικοί αμπελουργοί είχαν σταματήσει τη λειτουργία τους, αλλά 390 νέοι εισήλθαν στον τομέα.

Μετά από δύο δεκαετίες σταθερής ανάπτυξης, η βιολογική αμπελοκαλλιέργεια αντιπροσωπεύει σήμερα σχεδόν το 22% των αμπελώνων της Γαλλίας, έναντι μόλις 6% το 2010. Η χώρα διαθέτει τη μεγαλύτερη έκταση βιολογικών αμπελώνων στην Ευρώπη. Ωστόσο, ο τομέας αντιμετωπίζει οικονομικές και γεωπολιτικές αβεβαιότητες, όπως σημειώνουν οι διοργανωτές της Millésime Bio, μιας μεγάλης επαγγελματικής έκθεσης κρασιού που έχει προγραμματιστεί για τα τέλη Ιανουαρίου στο Μονπελιέ. Υπογράμμισαν ότι ο κλάδος αντιμετωπίζει ανισορροπία μεταξύ προσφοράς και ζήτησης μετά την έκρηξη των μετατροπών μεταξύ 2018 και 2020, οι οποίες σημείωσαν ετήσια αύξηση άνω του 20%. Όπως εξήγησε ο Nicolas Richarme, πρόεδρος της διεπαγγελματικής ένωσης SudVinBio, «η προσφορά είναι μεγαλύτερη από τη ζήτηση. Οι καταναλωτές δεν έχουν συμβαδίσει με τους παραγωγούς».

Η αγορά του βιολογικού κρασιού, η οποία αποτιμάται σε 1,5 δισεκατομμύριο ευρώ περισσότερο από το ένα τρίτο της οποίας προέρχεται από εξαγωγές βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στις άμεσες πωλήσεις μέσω των οινοπωλείων και των τοπικών αγορών. Αυτό το μοντέλο διανομής έχει θωρακίσει κάπως τον τομέα από τις πιέσεις που αντιμετωπίζουν οι παραγωγοί της μαζικής αγοράς, αλλά ο πληθωρισμός εξακολουθεί να επιβαρύνει.

Παράλληλα, ο Richarme περιέγραψε την περίοδο αυτή ως «κομβική στιγμή» για τον κλάδο. Τόνισε την ανάγκη να προωθηθούν τα οφέλη του βιολογικού κρασιού για την υγεία και το περιβάλλον, ενώ παράλληλα να επεκταθούν οι προσπάθειες για να κερδίσουν έδαφος στο καθιερωμένο λιανεμπόριο. Επί του παρόντος, μόνο μία στις δέκα φιάλες που πωλούνται στη Γαλλία είναι βιολογική. Η επιβράδυνση των μετατροπών αντανακλά τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι παραγωγοί. Ορισμένοι, όπως ο Pierre-Henri Cosyns από την Côtes de Bourg, σημείωσαν ότι η προηγούμενη αύξηση των μετατροπών οφειλόταν περισσότερο σε ευκαιρίες της αγοράς παρά σε βαθιές πεποιθήσεις.

Ωστόσο, υπάρχει αισιοδοξία. Η αγορά του βιολογικού κρασιού παραμένει ελαφρώς ευκολότερη από τη συμβατική, ιδίως σε εξαγωγικές αγορές όπως η Ιαπωνία, οι Ηνωμένες Πολιτείες και ο Καναδάς. Το βιολογικό κρασί είναι συχνά διαθέσιμο σε προσιτές τιμές, γεγονός που ενισχύει την απήχησή του σε ένα ευρύτερο κοινό.

Για πολλούς παραγωγούς, η βιολογική οινοποίηση αντιπροσωπεύει μια δέσμευση για ποιότητα και βιωσιμότητα. Ο Cosyns τόνισε ότι η απλότητα και η ακεραιότητα του βιολογικού κρασιού βρίσκουν απήχηση παγκοσμίως. Ο ίδιος απέρριψε κατηγορηματικά την επιστροφή στις συμβατικές πρακτικές, επικαλούμενος ανησυχίες σχετικά με τα συνθετικά φυτοφάρμακα και τις μακροπρόθεσμες επιπτώσεις τους. «Θέλουμε να είμαστε υπερήφανοι για αυτό που βάζουμε στο μπουκάλι σταφύλια και ελάχιστα άλλα», είπε.

Παρ’ όλα αυτά, ορισμένοι παραγωγοί επανεξετάζουν τη δέσμευσή τους λόγω των δύσκολων συγκομιδών που προκαλούνται από τις κλιματικές προκλήσεις. Για παράδειγμα, στην περιοχή Chablis της βόρειας Βουργουνδίας, η Julie Fèvre-Moreno ανέφερε σοβαρές απώλειες σοδειάς από ωίδιο που επιδεινώθηκε από τις έντονες βροχοπτώσεις, παρά τις εκτεταμένες επεμβάσεις με μίγμα Bordeaux. Ο Thomas Ventoura, ο οποίος υιοθέτησε τις βιολογικές πρακτικές μετά τη γέννηση του γιου του, εξετάζει τώρα το ενδεχόμενο να διατηρήσει τη βιολογική πιστοποίηση μόνο για τα κρασιά υψηλής ποιότητας, ανάλογα με το πώς ο χειμερινός καιρός επηρεάζει τις μυκητιακές απειλές.

Παρά τις προκλήσεις αυτές, ο Richarme εξέφρασε την πεποίθηση ότι ο τομέας δεν θα δει ευρεία εγκατάλειψη των βιολογικών πρακτικών. Αναγνώρισε ότι οι χρονιές με υψηλή πίεση ωιδίου συνήθως οδηγούν σε μια μικρή αύξηση των απομετατροπών, αλλά απέρριψε τους φόβους για κρίση.

Τέλος, σύμφωνα με μια έρευνα που διεξήχθη για λογαριασμό της Millésime Bio αποκάλυψε ότι το 88% των 200 αμπελουργών ανέφερε τη διατήρηση της ανθρώπινης υγείας ως το κύριο κίνητρο για την υιοθέτηση βιολογικών πρακτικών. Αυτό υπογραμμίζει τη διαρκή δέσμευση πολλών στον κλάδο, ακόμη και όταν αντιμετωπίζουν οικονομικές, περιβαλλοντικές και κλιματικές αβεβαιότητες.

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Σε μια ιδιαίτερα ατμοσφαιρική και προσεγμένη εκδήλωση στο Vintage Wine Bar & Bistrot Athens, στην καρδιά της Αθήνας, πραγματοποιήθηκε μία μοναδική κάθετη γευστική δοκιμή...

REPORTS

Σε επαυξημένη προσοχή για ασθένειες-εχθρούς στο αμπέλι που ευνοούνται από τις καιρικές συνθήκες καλούν τους αμπελουργούς οι Γεωπονικές αρχές των ΔΑΟΚ. Σε προειδοποίηση της...

REPORTS

Μετά το σοκ, ήρθε η ώρα να γίνει απολογισμός. Ο τομέας οίνου παγκόσμια υπολογίζει πόσο θα μπορούσε να του κοστίσει η επιβολή προσαυξήσεων στις...

REPORTS

Η κλιματική αλλαγή επηρεάζει όλο και περισσότερο την παγκόσμια βιομηχανία ποτών, με τους παραγωγούς κρασιού, μπύρας, αλκοολούχων ποτών και σάκε να αντιμετωπίζουν νέες προκλήσεις...

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Με ιστορία πάνω από 145 χρόνια και διαρκή αφοσίωση στην ποιότητα, τα Οινοποιεία Μπουτάρη συνεχίζουν να αποδεικνύουν την αξία τους στην παγκόσμια οινική αγορά....

REPORTS

Σε μια ιδιαίτερα ατμοσφαιρική και προσεγμένη εκδήλωση στο Vintage Wine Bar & Bistrot Athens, στην καρδιά της Αθήνας, πραγματοποιήθηκε μία μοναδική κάθετη γευστική δοκιμή...

REPORTS

Μετά το σοκ, ήρθε η ώρα να γίνει απολογισμός. Ο τομέας οίνου παγκόσμια υπολογίζει πόσο θα μπορούσε να του κοστίσει η επιβολή προσαυξήσεων στις...

REPORTS

Σε επαυξημένη προσοχή για ασθένειες-εχθρούς στο αμπέλι που ευνοούνται από τις καιρικές συνθήκες καλούν τους αμπελουργούς οι Γεωπονικές αρχές των ΔΑΟΚ. Σε προειδοποίηση της...