Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Το Pinot Noir αγαπιέται μονοποικιλιακά ακόμη και με τις δυσκολίες του

Το Pinot Noir είναι μια ποικιλία που σπάνια συναντάται συνδυασμένη με άλλες ποικιλίες συνθέτοντας ένα κρασί. Εκτός από τις περιπτώσεις που συνδυάζεται με το Chardonnay για τη δημιουργία της Σαμπάνιας, ή πολλές φορές συνοδεύει το Pinot Meunier, δεν αναμειγνύεται  συχνά με άλλα κρασιά. Τι το ιδιαίτερο έχει η ποικιλία αυτή και πάντα οι ειδικοί αποφεύγουν blend που το περιέχουν;

Για αρχή, η καλλιέργεια της σκούρας κόκκινης ποικιλίας είναι μια αληθινή δουλειά με μεράκι . Το Pinot, είναι μια ποικιλία πολύ δύσκολη στην υγιή καλλιέργεια καθώς τα σταφύλια έχουν λεπτό φλοιό, τα τσαμπιά είναι πολύ πυκνά από ρώγες  και οι συνθήκες για να ευδοκιμήσουν απαιτούν πιο πολύ κόπο. Έχοντας αυτά τα χαρακτηριστικά, ένα σταφύλι, αποκτά επιρροή σε μύκητες, αφού δεν περνά αέρας μεταξύ των ραγών και είναι πολύ εύκολο το σχίσιμο της φλούδας και η έκθεση του ενδοκαρπίου σε εχθρούς.  Συνήθως, η ποικιλία χρειάζεται και εδάφη με βάση άργιλο ή ασβεστόλιθο και πολλή έκθεση στον ήλιο, ενώ πέρα από τις υψηλές προκλήσεις που παρουσιάζει η ποικιλία, χρήζει και πιοδαπανηρής φροντίδας.

Αν και είναι εγγενές στην περιοχή της Βουργουνδίας της Γαλλίας, το Pinot Noir καλλιεργείται παγκοσμίως και τα γευστικά του προφίλ μπορεί να διαφέρουν πολύ μεταξύ των περιοχών. Αλλά δεν είναι κάθε κλίμα κατάλληλο για το σταφύλι. Ειδικά για τους καλλιεργητές, το Pinot Noir μπορεί να είναι έναν «μπελά».

Ωστόσο, η επιπλέον προσπάθεια που απαιτείται δεν είναι μάταιη: Το αποτέλεσμα αυτής της ιδιαίτερης προσοχής στη λεπτομέρεια παράγει ένα ισορροπημένο, μεσαίου σώματος κρασί που είναι αγαπητό σε όλο τον κόσμο. Συνήθως, το Pinot Noir απολαμβάνεται ως μονοποικιλιακό κρασί, χωρίς την προσθήκη άλλων σταφυλιών, καθώς είναι πολύ εύκολο να καταπατηθεί από άλλες ποικιλίες και να χάσει τα μοναδικά του οργανοληπτικά χαρακτηριστικά.

Για ορισμένους παραγωγούς, σε μια προσπάθεια μείωσης των τιμών τους, τα Pinot Noir μπορεί επίσης να περιλαμβάνουν Syrah, Merlot ή άλλες ποικιλίες ανάμειξης για να προσθέσουν πολυπλοκότητα χρώματος και γεύσης στο πιο ευαίσθητο Pinot. Στις ΗΠΑ, οι παραγωγοί μπορούν πραγματικά να προσθέσουν έως και 25 % των σταφυλιών ανάμειξης σε ένα Pinot Noir, χωρίς να απαιτείται να το σημειώσουν αυτό στην ετικέτα.

Ορισμένοι παραγωγοί έχουν ήδη κάνει το άλμα για να δημιουργήσουν κρασιά με την ένδειξη «Χαρμάνια Pinot Noir». Το μπουκάλι Mischief του Smith Devereux περιλαμβάνει μικρές ποσότητες Syrah, Cabernet Sauvignon και Merlot μαζί με Pinot Noir. Άλλοι, έχουν προσπαθήσει να δημιουργήσουν ένα μείγμα από απαλό Pinot Noir και τολμηρά τανικό Cabernet Sauvignon.

Πηγή: vinepair.com

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Η νέα εγκατάσταση αποσκοπεί στη διατήρηση της ποιότητας του κρασιού, ενώ παράλληλα ανταποκρίνεται στην αυξανόμενη παγκόσμια ζήτηση για επιλογές με χαμηλότερο αλκοόλ και καινοτόμα...

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ

Με τα ροζέ κρασιά να κερδίζουν έδαφος στις προτιμήσεις των καταναλωτών, οι οινοποιητικές προσπάθειες των τελευταίων ετών στη συγκεκριμένη κατηγορία έχουν ενταθεί, εισάγοντας μάλιστα...

REPORTS

Σε µια µοναδική σύµπραξη γεύσεων, αρωµάτων και πολιτισµού, τα Οινοποιία Μπουτάρη και το Κτήµα Σεµέλη παρουσίασαν τις νέες τους λευκές ετικέτες στο εµβληµατικό Μουσείο...

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Στη Φλωρεντία της Ιταλίας θα πραγματοποιηθεί την 1η Νοεμβρίου 2025 το 4ο Greek Wine Day, η μεγαλύτερη γευσιγνωσία ελληνικού κρασιού που διοργανώνεται στη γειτονική...

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Μαντινεία, Νεµέα, Σαντορίνη και τώρα Νάουσα. Μια ιδέα που άρχισε να χτίζεται δειλά πριν από µισό αιώνα, έχει εξελιχθεί σε ακµάζουσα επιχείρηση, η οποία...

REPORTS

Σε µια µοναδική σύµπραξη γεύσεων, αρωµάτων και πολιτισµού, τα Οινοποιία Μπουτάρη και το Κτήµα Σεµέλη παρουσίασαν τις νέες τους λευκές ετικέτες στο εµβληµατικό Μουσείο...

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Στη Φλωρεντία της Ιταλίας θα πραγματοποιηθεί την 1η Νοεμβρίου 2025 το 4ο Greek Wine Day, η μεγαλύτερη γευσιγνωσία ελληνικού κρασιού που διοργανώνεται στη γειτονική...

REPORTS

Οι γαλλικές αμπελουργικές περιοχές πραγματοποιούν αξιοσημείωτες αλλαγές στους αμπελώνες τους, καθώς οι προτιμήσεις των καταναλωτών αλλάζουν και οι κλιματικές συνθήκες εξελίσσονται.