Ένα μεταχριστιανικό εκκλησάκι του 9ου αιώνα μέσα στο οικογενειακό κτήμα και η καταγωγή κατά το ήμισυ από τη Νάξο, ώθησαν τον Μανώλη Πετράκη, έχοντας σπουδάσει στην Αμερικανική Γεωργική Σχολή, να δημιουργήσει το οινοποιείο Saint Anna.
Η ονομασία του κτήματος στο νησί των Κυκλάδων, προήλθε από το όνομα της μικρής αυτής εκκλησίας. Αλλά και ο ίδιος όπως λέει, ήθελε να αξιοποιήσει την κληρονομιά των Κυκλάδων και να δημιουργήσει ετικέτες οίνων με γηγενείς ποικιλίες ΠΓΕ σταφυλιών όπως η Μονεμβασιά, το Φωκιανό, το Ασύρτικο. Το επόμενό του παραγωγικό εγχείρημα είναι η φύτευση Μαυροτράγανου, όπου αναμένει τις σχετικές άδειες για να προχωρήσει στην καλλιέργεια και ανάπτυξη της ποικιλίας. Η δημιουργία του οινοποιείου τοποθετείται χρονικά στο 2016, όταν ο παραγωγός σε ηλικία 25 ετών αποφάσισε να επιστρέψει στις ρίζες του, αξιοποιώντας την πρότερη εμπειρία του και το υπόβαθρο που είχε αποκτήσει από τις σπουδές του. Η έδρα του οινοποιείου βρίσκεται στην περιοχή της Κάτω Ποταμιάς, χωριό στην Κεντρική Νάξο, σε υψόμετρο περίπου 100 μέτρων.
Ο Μανώλης Πετράκης έχει διαχωρίσει την παραγωγή του σε δύο ποιότητες, η μία εκ των οποίων είναι η premium σειρά και η δεύτερη αφορά σε κρασιά που απευθύνονται σε πιο ευρύ οινόφιλο κοινό. «Στην premium σειρά παράγουμε ένα λευκό κρασί από Ασυρτικό και Μονεμβασιά, όπου οι δύο ποικιλίες οινοποιούνται ξεχωριστά και στη συνέχεια παντρεύονται μεταξύ τους. Το ροζέ παράγεται από Φωκιανό και Μονεμβασιά και το ερυθρό από Φωκιανό και Μανδηλαριά. Στην ίδια σειρά εντάσσονται ένα γλυκό λευκό πολυποικιλιακό κρασί και ένα γλυκό ερυθρό από Φωκιανό». Στη βασική σειρά εντάσσονται κρασιά που προέρχονται από τις πιέσεις των στέμφυλων.
Παραγωγή 7.000 φιαλών το 2022 – Ξηρικός αμπελώνας
Η συνολική παραγωγή του 2022 ανήλθε στις 7.000 φιάλες, εκφράζοντας και την φιλοσοφία του οινοποιείου που στοχεύει σε μικρές και ποιοτικές ποσότητες οίνων. Τις μικρότερες αποδόσεις ανά στρέμμα εισφέρει το Ασύρτικο, καθώς δεν υπερβαίνει τα 1.000 κιλά, ενώ σχεδόν το σύνολο του αμπελώνα είναι ξηρικό. Τα γλυκά κρασιά αποτελούν και τις ετικέτες με τις μεγαλύτερες απαιτήσεις σε σταφύλι και τις μικρότερες αποδόσεις σε κρασί καθότι απαιτούνται πέντε κιλά καρπού για ένα κιλό οίνου, δεδομένου ότι τα σταφύλια λιάζονται με αποτέλεσμα να χρειάζονται περισσότερες ποσότητες για τη συμβολή τους στο τελικό αποτέλεσμα.
Αναφερόμενος στην απόφασή του να γίνει οινοποιός, μιλάει για όνειρο ζωής. «Επισκεπτόμουν από μικρή ηλικία το νησί με τον παππού μου, σε μία εποχή όπου οι οικογένειες παρήγαγαν σχεδόν τα πάντα για να καλύψουν τις ανάγκες τους. Ολοκλήρωσα τις σπουδές μου στην Αμερικανική Γεωργική Σχολή, σπούδασα γεωπόνος και συνεργάστηκα με δύο οινοποιεία στην Αθήνα. Στη συνέχεια αποφάσισα να δημιουργήσω το δικό μου οινοποιείο στη Νάξο».
Επισκέψιμο οινοποιείο – Στο πλάνο η εγκατάσταση πήλινων αμφορέων
Το οινοποιείο είναι επισκέψιμο και επιδίωξη του Μανώλη Πετράκη είναι να αυξήσει τη χωρητικότητα των εγκαταστάσεών του, αλλά και να προσθέσει νέα κελάρια, προκειμένου να ξεκινήσει οινοποίηση σε πήλινους αμφορείς. Στόχος του είναι να διατηρήσει σταθερή την ποιότητα με ελεγχόμενες ποσότητες παραγωγής, για να μπορέσει όπως λέει να πετυχαίνει το βέλτιστο αποτέλεσμα.