Του Λεωνίδα Λιάμη
Στο χωριό Πέτρα «κάτω από το βλέµµα» της δυτικής πλευράς της χώρας της Πάτµου, είναι σε εξέλιξη ένα ενδιαφέρον αγρο-οικολογικό project, το «Κτήµα Πάτοινος», που έχει στόχο την αναβίωση ενός ευρύτερου οικοσυστήµατος µε πλούσια βιοπικοιλότητα και κεντρικό «πυρήνα» τον αµπελοοινικό τοµέα. Φέτος συµπληρώθηκαν 10 χρόνια από την έναρξη υλοποίησης της ιδέας, που ανήκει στον Ιωσήφ Ζησιάδη, έναν Eλληνοελβετό λάτρη του νησιού της Αποκάλυψης, και για να εορταστεί το επετειακό γεγονός παρήχθη ένα ιδιαίτερο κρασί, το «jaune nature», από τον τρύγο του 2020.
«Είναι το µοναδικό µας κρασί που έχει περάσει από βαρέλι και το µόνο που δεν έχει ούτε θειώδη. Είναι από την ποικιλία Ασύρτικο, ένα κίτρινο κρασί οξειδωτικής παλαίωσης, που προσοµοιάζει σε ένα γαλλικό σέρι. Έµεινε οκτώ µήνες σε βαρέλι, σε επαφή µε το οξυγόνο και µπορούµε να καταλάβουµε αρκετά και το ξύλο», εξήγησε στην Agrenda η γεωπόνος Ειρήνη ∆αούκα η οποία «τρέχει» το «Κτήµα Πάτοινος» τους τελευταίους 9 µήνες, µαζί µε τον Ιταλό οινολόγο Φεντερίκο Γκαρτζέλι.
Οι βασικές ετικέτες του Κτήµατος ωστόσο είναι το Ασύρτικο ξηρό λευκό, το ερυθρό Μαυροθήρικο και ένα orange επίσης από Ασύρτικο, τα οποία κυκλοφορούν µε την ονοµασία «Πάτοινος-Terre Del Apocalypce» και η παραγωγή τους κυµαίνεται στις 5.000 φιάλες.
Για την οινοποίηση, η 29χρονη γεωπόνος εξηγεί πως «κάνουµε φυσικές ζυµώσεις και όλη η διαδικασία θέλουµε να είναι ήπια. Επεµβαίνουµε µόνο µε τη θερµοκρασία για να κοντρολάρουµε το κρασί και µε άλλα µέσα για µην έρθει σε επαφή µε το οξυγόνο. ∆εν υπάρχουν άλλες επεµβάσεις, όπως για παράδειγµα οινολογικά σκευάσµατα».
«Ο φετινός τρύγος εξελίχθηκε εξαιρετικά, είχαµε καλή παραγωγή και υγιή σταφύλια. ∆εν χρειάστηκε να κάνουµε καν διαλογή», τόνισε η κ. ∆αούκα.
Πίσω από το πρότζεκτ μια Ένωση Ελβετών Οινοποιών με καλή δικτύωση στις αγορές
Η διάθεση της παραγωγής κρασιού του Κτήµατος, κατά ένα µικρό µέρος απορροφάται από την εστίαση της Πάτµου, κάποιων γύρω νησιών και της Αθήνας, αλλά το υπόλοιπο µεγαλύτερο τµήµα της κατευθύνεται στην αγορά της Ελβετίας. «Αυτό συµβαίνει διότι πίσω από την ιδέα για το project εκτός του Ιωσήφ Ζησιάδη, υπάρχει και µια Ένωση Ελβετών Οινοποιών µε µεγάλη δικτύωση στην τοπική αγορά. Επιπλέον, όµως, επειδή ένα κοµµάτι της επένδυσης καλύφθηκε µε crown funding, στο οποίο µετείχαν πάνω από 1.000 φυσικά πρόσωπα, το κτήµα για να τους το ανταποδώσει θα τους στέλνει από µία φιάλη κάθε χρόνο, για τα 10 πρώτα χρόνια από την πρώτη εµφιάλωση», εξήγησε η κ. ∆αούκα.
Καθόσον, όµως, η αγροοικολογία από τη φύση της προωθεί τα µεικτά οικοσυστήµατα, το «Κτήµα Πάτοινος» περιλαµβάνει και 10 στρέµµατα µε ελιές (σ.σ. το ελαιόλαδο συσκευάζεται και πωλείται, ενώ µέρος του αξιοποιείται στην παραγωγή σαπουνιών), συκιές, χαρουπιές -µία εκ των οποίων είναι τουλάχιστον 300 ετών, µουριές, ροδιές βελανιδιές, κυπαρίσια, κουµαριές και άλλα δέντρα ανθεκτικά στη ξηρασία. Επίσης, έχει αναπτυχθεί κι ένας κήπος slow food, στον οποίο έχουν φυτευτεί τα περισσότερα είδη της χλωρίδας της Πάτµου κι άλλων γειτονικών νησιών για να τον επισκέπτονται µαθητές, όπως και ορισµένα αρωµατικά φυτά και βότανα, ενώ το οικοσύστηµα το συµπληρώνουν µελίσσια και κότες ελευθέρας βοσκής, οι οποίες προστατεύουν τα κλήµατα από επιβλαβή έντοµα και ταυτόχρονα τα λιπαίνουν µε τα περιττώµατά τους.
Στα µελλοντικά σχέδια του Ιωσήφ Ζησιάδη και της οµάδας του είναι να στήσει ένα σύστηµα παραγωγής compost µε χρήση βιοµάζας από το αµπέλι και το κτήµα εν συνόλω, για να παράγει οργανικό λίπασµα, ενώ σε προχωρηµένες επαφές είναι για να δηµιουργήσει κι ένα οργανωµένο τυροκοµείο στην Πάτµο, καθώς µέχρι σήµερα οι κτηνοτρόφοι στο νησί δεν έχουν άλλη επιλογή παρά να το τυροκοµούν µόνοι τους.