Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Τι έδειξαν οι μετρήσεις σε 30 ποικιλίες αμπέλου για αντοχή στην ξηρασία

Οι αμπελοοινικές περιοχές σε όλο τον κόσμο αντιμετώπισαν πρόσφατα έντονες και συχνές ξηρασίες και καύσωνες…

Σε αυτό το πλαίσιο της κλιματικής αλλαγής, επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο του Μπορντό και το INRAE ​​έχουν μελετήσει την αντοχή στην ξηρασία του αγγειακού συστήματος της αμπέλου. Τόνισαν μια μεγάλη μεταβλητότητα ευπάθειας μεταξύ των ποικιλιών σταφυλιού και προσδιόρισαν τις αμπελουργικές περιοχές που κινδυνεύουν περισσότερο. Τα αποτελέσματα δημοσιεύτηκαν την Παρασκευή, 12 Μαΐου στο περιοδικό Scientific Reports.

Για πρώτη φορά, μια ερευνητική ομάδα μπόρεσε να μετρήσει την αντοχή στην ξηρασία των 30 πιο ευρέως καλλιεργούμενων ποικιλιών σταφυλιού στον κόσμο.

Ένα μέτρο που κατέστη δυνατό με την ανάπτυξη του Megacavitron, μιας πρωτότυπης συσκευής που διατίθεται στην επιστημονική πλατφόρμα Phénobois στην πανεπιστημιούπολη του Μπορντό (INRAE, Πανεπιστήμιο του Μπορντό).

Η μελέτη αυτή κατέστησε δυνατό τον χαρακτηρισμό της αντοχής στην ξηρασία του αγγειακού συστήματος της αμπέλου και, συνεπώς, τον εντοπισμό των αμπελώνων που κινδυνεύουν περισσότερο στην προοπτική μιας παγκόσμιας ανόδου της θερμοκρασίας τα επόμενα χρόνια.

Οι συγγραφείς δείχνουν ότι υπάρχουν οινοπαραγωγικές περιοχές σε κίνδυνο σε κάθε περιοχή του κόσμου, ανεξάρτητα από το κλίμα στο οποίο λειτουργούν. Μεταξύ των ποικιλιών αμπέλου που μετρήθηκαν, οι υβριδικές ποικιλίες αμπέλου, όπως οι Floréal, Vidoc και Voltis, φαίνεται να είναι ιδιαίτερα ευάλωτες στην ξηρασία.

Εάν αυτές οι ποικιλίες έχουν βελτιωθεί γενετικά για να μειωθεί σημαντικά η ευαισθησία τους σε ασθένειες, αυτή η μελέτη καταδεικνύει την ανάγκη χρήσης μιας ολοκληρωμένης και πολυπαραγοντικής προσέγγισης στην έρευνα στο πεδίο, μελετώντας φυτοπαθολογική αντοχή σε συνδυασμό με αντοχή στην ξηρασία ή τον όψιμο παγετό.

 

ΠΗΓΗ: e-ea.gr

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Καθώς το παγκόσμιο εμπόριο συνεχίζει να εξελίσσεται, ο ρόλος των κόμβων επανεξαγωγής θα παραμείνει κεντρικός στον τρόπο με τον οποίο το κρασί φτάνει στους...

REPORTS

Χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα από ασθένειες ή τις καιρικές συνθήκες και με τον τρύγο να διεξάγεται την ενδεδειγμένη περίοδο «ρίχνει αυλαία», η εξαιρετική, όπως χαρακτηρίζεται,...

REPORTS

Μια πρωτοποριακή μελέτη από πανεπιστήμια της Καλιφόρνιας αποκαλύπτει πως ο εμποτισμός τυριών με κρασί μπορεί να μεταμορφώσει όχι μόνο τη γεύση τους αλλά και...

REPORTS

Το δελτίο του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ενημερώνει ότι το αμπέλι βρίσκεται στο στάδιο ωρίμανσης και συγκομιδής, κυρίως για τις πρώιμες επιτραπέζιες ποικιλίες....

Διαβάστε επίσης

VIDEOS

Η Μαλαγουζιά πρωταγωνιστεί στο νέο τεύχος του Wine Trails, που κυκλοφορεί στις 11 Οκτωβρίου στα περίπτερα. Μια ποικιλία που συνεχίζει να εμπνέει οινοποιούς και...

REPORTS

Μια ακόμη διεθνής διάκριση για τον Ενιαίο Οινοποιητικό Συνεταιρισμό Σάμου, καθώς δύο από τα πιο εμβληματικά παλαιωμένα γλυκά κρασιά του, το Samos Anthemis 2019...

REPORTS

Οι φόβοι για την απαγόρευση της μέτριας κατανάλωσης κρασιού υποχωρούν: το προσχέδιο του ΠΟΥ, που παρουσιάστηκε στον ΟΗΕ παρουσιάζει ένα ψήφισμα για το αλκοόλ...

REPORTS

Η τεχνητή νοημοσύνη κάνει πλέον αισθητή την παρουσία της στους ιταλικούς αμπελώνες, παίζοντας κεντρικό ρόλο στον τρύγο του 2025 στις Tenute del Cerro.