Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Τα μικρόβια του εδάφους μεταβολίζουν τις ίδιες πολυφαινόλες που έχουν βρεθεί στο κρασί

Φρούτα, λαχανικά, ερυθρό κρασί και σοκολάτα, όλα πλούσια σε πολυφαινόλες, δηλαδή ενώσεις που απαντώνται στα φυτά ως αντιοξειδωτικά κατά του καρκίνου. Οι άνθρωποι μπορούν να έχουν πρόσβαση στα οφέλη που προσφέρουν για την υγεία αυτά τα τρόφιμα, με το ανθρώπινο σώμα να τα διασπά σε μικρότερες χημικές ενώσεις.

https://creativecommons.org/licenses/by/2.0/

Eπιστήμονες μικροβιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Πολιτείας του Κολοράντο ήθελαν να ερευνήσουν αν τα μικρόβια μπορούν επίσης να διασπάσουν αυτές τις ίδιες πολυφαινόλες σε ”συστήματα” εκτός του ανθρώπινου σώματος, όπως είναι τα εδάφη, λόγω της ”άγριας δύσης” μικροβίων που περιέχουν.

Μια ερευνητική ομάδα με επικεφαλής την Kelly Wrighton έχει αποκαλύψει νέους δρόμους σχετικά με το ρόλο των πολυφαινολών στο μικροβιακό έδαφος, γνωστό ως ”μαύρο κουτί” λόγω της πολυπλοκότητάς του. Οι επιστήμονες έχουν μια θεωρία ότι τα εδάφη — όπως και το ανθρώπινο έντερο — μπορούν να αποτελέσουν πηγές τροφής για τα μικρόβια που ζουν εκεί. Αυτό θα μπορούσε να ανατρέψει την μακροχρόνια θεωρία ότι, υπό ορισμένες συνθήκες, τα μικρόβια του εδάφους δεν μπορούν να έχουν πρόσβαση στις πολυφαινόλες και θα μπορούσαν έτσι να χρησιμοποιηθούν ως παγίδες άνθρακα για τη μείωση των αερίων του θερμοκηπίου στην ατμόσφαιρα.

«Η μελέτη μας ανοίγει την πόρτα για περαιτέρω μελέτη του μεταβολισμού των πολυφαινολών και πώς αυτός ταιριάζει στους φυσικούς κύκλους άνθρακα», δήλωσε ο ερευνητής εδάφους Bridget McGivern, συγγραφέας στo άρθρο που δημοσιεύεται στο Nature Communications.

Η έρευνα που χρηματοδοτήθηκε από το Εθνικό Ίδρυμα Επιστημών των ΗΠΑ (U.S. National Science Foundation) περιλάμβανε ακριβή έλεγχο των δειγμάτων εδάφους που υποβλήθηκαν σε υψηλής ανάλυσης αναλυτική χημεία στο εργαστήριο. Οι ερευνητές έθεσαν ως στόχο να αποδείξουν την ιδέα ότι τα μικρόβια στο έδαφος, κάτω από συνθήκες χωρίς οξυγόνο, πράγματι διασπούν τις πολυφαινόλες, πιθανώς απελευθερώνοντας διοξείδιο του άνθρακα.

Τα πειράματα αυτά έρχονται αντιμέτωπα με τη μακροχρόνια θεωρία της «ενζυμικής κλειδαριάς», σύμφωνα με την οποία τα μικρόβια του εδάφους δεν μεταβολίζουν τις πολυφαινόλες όταν το οξυγόνο δεν είναι διαθέσιμο σε μέρη όπως είναι οι πλημμυρισμένοι υγρότοποι και έλη. Αν αληθεύουν οι προηγούμενες θεωρίες, αυτό θα σήμαινε ότι η φόρτωση εδαφών με αυτές τις ινώδεις ενώσεις θα μπορούσε να είναι ένας εύκολος τρόπος παγίδευσης άνθρακα.

 

Πηγή technology.org

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Το Οινοποιείο Ακριώτου ολοκλήρωσε με επιτυχία τον τρύγο του 2025, σε μια χρονιά που χαρακτηρίστηκε από ιδιαίτερα ευνοϊκές κλιματικές συνθήκες και οδήγησε σε σταφύλια...

REPORTS

Οι Βρυξέλλες προετοιμάζουν σχέδιο για την επόμενη φάση της εμπορικής συμφωνίας στην οποία κατέληξαν το καλοκαίρι με τις ΗΠΑ, με στόχο χαμηλότερους δασμούς σε...

REPORTS

Οι νομοθέτες της Επιτροπής Γεωργίας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου υποστήριξαν τα σχέδια για την επισήμανση του κρασιού ως «μειωμένης περιεκτικότητας σε αλκοόλ» αντί για «χαμηλή»...

REPORTS

Τέσσερα νοτιοαφρικανικά οινοποιεία απέσπασαν σημαντική διεθνή διάκριση, καθώς εντάχθηκαν στη διευρυμένη λίστα των World’s 50 Best Vineyards (θέσεις 51-100) για το 2025, επιβεβαιώνοντας τη...

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Ο έμπειρος οινοποιός που πάτησε πόδι στη Ζίτσα οραματίζεται να βάλει την γηγενή ποικιλία στο διεθνή οινικό χάρτη. Μετά τη Νάουσα και τη Ραψάνη,...

REPORTS

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Οινοτουρισμού, την Κυριακή 9 Νοεμβρίου 2025, η Οινοποιία Ψαρούλη υποδέχθηκε επαγγελματίες του τουρισμού, ξενοδόχους, ξεναγούς, τουριστικά γραφεία και δημοσιογράφους...

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Η Central Wine Fair, η πολυαναμενόμενη ετήσια έκθεση κρασιού της κεντρικής Ελλάδας, επιστρέφει τη Δευτέρα 24 Νοεμβρίου 2025 σε νέο χώρο: την Αίγλη Ζαππείου,...

REPORTS

Μια βραδιά υψηλής γαστρονομίας και εκλεκτής οινογνωσίας θα φιλοξενηθεί τη Δευτέρα 17 Νοεμβρίου 2025, στο Jenny’s Rooftop Restaurant Bar του Sofitel Athens Airport, του...