Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Τα μικρόβια του εδάφους μεταβολίζουν τις ίδιες πολυφαινόλες που έχουν βρεθεί στο κρασί

Φρούτα, λαχανικά, ερυθρό κρασί και σοκολάτα, όλα πλούσια σε πολυφαινόλες, δηλαδή ενώσεις που απαντώνται στα φυτά ως αντιοξειδωτικά κατά του καρκίνου. Οι άνθρωποι μπορούν να έχουν πρόσβαση στα οφέλη που προσφέρουν για την υγεία αυτά τα τρόφιμα, με το ανθρώπινο σώμα να τα διασπά σε μικρότερες χημικές ενώσεις.

https://creativecommons.org/licenses/by/2.0/

Eπιστήμονες μικροβιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Πολιτείας του Κολοράντο ήθελαν να ερευνήσουν αν τα μικρόβια μπορούν επίσης να διασπάσουν αυτές τις ίδιες πολυφαινόλες σε ”συστήματα” εκτός του ανθρώπινου σώματος, όπως είναι τα εδάφη, λόγω της ”άγριας δύσης” μικροβίων που περιέχουν.

Μια ερευνητική ομάδα με επικεφαλής την Kelly Wrighton έχει αποκαλύψει νέους δρόμους σχετικά με το ρόλο των πολυφαινολών στο μικροβιακό έδαφος, γνωστό ως ”μαύρο κουτί” λόγω της πολυπλοκότητάς του. Οι επιστήμονες έχουν μια θεωρία ότι τα εδάφη — όπως και το ανθρώπινο έντερο — μπορούν να αποτελέσουν πηγές τροφής για τα μικρόβια που ζουν εκεί. Αυτό θα μπορούσε να ανατρέψει την μακροχρόνια θεωρία ότι, υπό ορισμένες συνθήκες, τα μικρόβια του εδάφους δεν μπορούν να έχουν πρόσβαση στις πολυφαινόλες και θα μπορούσαν έτσι να χρησιμοποιηθούν ως παγίδες άνθρακα για τη μείωση των αερίων του θερμοκηπίου στην ατμόσφαιρα.

«Η μελέτη μας ανοίγει την πόρτα για περαιτέρω μελέτη του μεταβολισμού των πολυφαινολών και πώς αυτός ταιριάζει στους φυσικούς κύκλους άνθρακα», δήλωσε ο ερευνητής εδάφους Bridget McGivern, συγγραφέας στo άρθρο που δημοσιεύεται στο Nature Communications.

Η έρευνα που χρηματοδοτήθηκε από το Εθνικό Ίδρυμα Επιστημών των ΗΠΑ (U.S. National Science Foundation) περιλάμβανε ακριβή έλεγχο των δειγμάτων εδάφους που υποβλήθηκαν σε υψηλής ανάλυσης αναλυτική χημεία στο εργαστήριο. Οι ερευνητές έθεσαν ως στόχο να αποδείξουν την ιδέα ότι τα μικρόβια στο έδαφος, κάτω από συνθήκες χωρίς οξυγόνο, πράγματι διασπούν τις πολυφαινόλες, πιθανώς απελευθερώνοντας διοξείδιο του άνθρακα.

Τα πειράματα αυτά έρχονται αντιμέτωπα με τη μακροχρόνια θεωρία της «ενζυμικής κλειδαριάς», σύμφωνα με την οποία τα μικρόβια του εδάφους δεν μεταβολίζουν τις πολυφαινόλες όταν το οξυγόνο δεν είναι διαθέσιμο σε μέρη όπως είναι οι πλημμυρισμένοι υγρότοποι και έλη. Αν αληθεύουν οι προηγούμενες θεωρίες, αυτό θα σήμαινε ότι η φόρτωση εδαφών με αυτές τις ινώδεις ενώσεις θα μπορούσε να είναι ένας εύκολος τρόπος παγίδευσης άνθρακα.

 

Πηγή technology.org

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Από την 1η Αυγούστου, οι Ηνωμένες Πολιτείες θα επιβάλλουν μέγιστο δασμό 15% στα κρασιά και τα οινοπνευματώδη ποτά που εισάγονται από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

REPORTS

Σε απόσταση από τις πραγµατικές ανάγκες της αγοράς και τις προδιαγραφές που υπαγορεύει η διαχείριση ενός ευαίσθητου προϊόντος όπως είναι το κρασί, δείχνει να...

REPORTS

Τα πιο πολύτιμα εμπορικά σήματα μπύρας, ποτών, σαμπάνιας και κρασιού στον κόσμο σημείωσαν συνολική αύξηση της αξίας τους το 2025, σύμφωνα με νέα έκθεση...

REPORTS

Η Ελλάδα υποδέχεται και φέτος υψηλόβαθμα στελέχη του LCBO (Liquor Control Board of Ontario), του μεγαλύτερου εισαγωγικού οργανισμού ποτών παγκοσμίως και μονοπωλίου της επαρχίας...

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Με πρωτεργάτη το ούζο, σε πολλές premium αλλά και καινοτόµες εκδοχές, που κινεί τις ελληνικές εξαγωγές από τον προηγούµενο αιώνα, αλλά και το τσίπουρο,...

REPORTS

Ως αμπελουργός, ο μυθικός βασιλιάς «Αγκαίος» της Σάμου θα εκτιμούσε αναμφίβολα αυτό το αρωματικό και ελαφρύ στο στόμα κόκκινο κρασί από τη νησιωτική ποικιλία...

REPORTS

Η έκθεση «European Wine Market Report 2024» παρουσίασε το 2024 ως µια χρονιά µε άνευ προηγουµένου δυσκολίες για τον ευρωπαϊκό αµπελοοινικό τοµέα, λόγω µιας...

REPORTS

Σταφύλια υψηλής ποιότητας σε όλο το εύρος των αμπελουργικών περιοχών της χώρας προοιωνίζει ο φετινός τρύγος, με τη συγκομιδή για τις πρώιμες ποικιλίες να...