Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Τα μικρόβια του εδάφους μεταβολίζουν τις ίδιες πολυφαινόλες που έχουν βρεθεί στο κρασί

Φρούτα, λαχανικά, ερυθρό κρασί και σοκολάτα, όλα πλούσια σε πολυφαινόλες, δηλαδή ενώσεις που απαντώνται στα φυτά ως αντιοξειδωτικά κατά του καρκίνου. Οι άνθρωποι μπορούν να έχουν πρόσβαση στα οφέλη που προσφέρουν για την υγεία αυτά τα τρόφιμα, με το ανθρώπινο σώμα να τα διασπά σε μικρότερες χημικές ενώσεις.

https://creativecommons.org/licenses/by/2.0/

Eπιστήμονες μικροβιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Πολιτείας του Κολοράντο ήθελαν να ερευνήσουν αν τα μικρόβια μπορούν επίσης να διασπάσουν αυτές τις ίδιες πολυφαινόλες σε ”συστήματα” εκτός του ανθρώπινου σώματος, όπως είναι τα εδάφη, λόγω της ”άγριας δύσης” μικροβίων που περιέχουν.

Μια ερευνητική ομάδα με επικεφαλής την Kelly Wrighton έχει αποκαλύψει νέους δρόμους σχετικά με το ρόλο των πολυφαινολών στο μικροβιακό έδαφος, γνωστό ως ”μαύρο κουτί” λόγω της πολυπλοκότητάς του. Οι επιστήμονες έχουν μια θεωρία ότι τα εδάφη — όπως και το ανθρώπινο έντερο — μπορούν να αποτελέσουν πηγές τροφής για τα μικρόβια που ζουν εκεί. Αυτό θα μπορούσε να ανατρέψει την μακροχρόνια θεωρία ότι, υπό ορισμένες συνθήκες, τα μικρόβια του εδάφους δεν μπορούν να έχουν πρόσβαση στις πολυφαινόλες και θα μπορούσαν έτσι να χρησιμοποιηθούν ως παγίδες άνθρακα για τη μείωση των αερίων του θερμοκηπίου στην ατμόσφαιρα.

«Η μελέτη μας ανοίγει την πόρτα για περαιτέρω μελέτη του μεταβολισμού των πολυφαινολών και πώς αυτός ταιριάζει στους φυσικούς κύκλους άνθρακα», δήλωσε ο ερευνητής εδάφους Bridget McGivern, συγγραφέας στo άρθρο που δημοσιεύεται στο Nature Communications.

Η έρευνα που χρηματοδοτήθηκε από το Εθνικό Ίδρυμα Επιστημών των ΗΠΑ (U.S. National Science Foundation) περιλάμβανε ακριβή έλεγχο των δειγμάτων εδάφους που υποβλήθηκαν σε υψηλής ανάλυσης αναλυτική χημεία στο εργαστήριο. Οι ερευνητές έθεσαν ως στόχο να αποδείξουν την ιδέα ότι τα μικρόβια στο έδαφος, κάτω από συνθήκες χωρίς οξυγόνο, πράγματι διασπούν τις πολυφαινόλες, πιθανώς απελευθερώνοντας διοξείδιο του άνθρακα.

Τα πειράματα αυτά έρχονται αντιμέτωπα με τη μακροχρόνια θεωρία της «ενζυμικής κλειδαριάς», σύμφωνα με την οποία τα μικρόβια του εδάφους δεν μεταβολίζουν τις πολυφαινόλες όταν το οξυγόνο δεν είναι διαθέσιμο σε μέρη όπως είναι οι πλημμυρισμένοι υγρότοποι και έλη. Αν αληθεύουν οι προηγούμενες θεωρίες, αυτό θα σήμαινε ότι η φόρτωση εδαφών με αυτές τις ινώδεις ενώσεις θα μπορούσε να είναι ένας εύκολος τρόπος παγίδευσης άνθρακα.

 

Πηγή technology.org

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Aίτημα για άμεση οικονομική στήριξη των παραγωγών κορινθιακής σταφίδας και οινοποιήσιμων σταφυλιών στη Δυτική Ελλάδα, οι οποίοι επλήγησαν σοβαρά από τις επιπτώσεις της κλιματικής...

REPORTS

Καθώς η γεωργική ζήτηση συνεχίζει να αυξάνεται λόγω της αύξησης του πληθυσμού και των κλιματικών πιέσεων, οι αγρότες και οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής αναζητούν...

REPORTS

Η ανακοίνωση του προέδρου της Αμερικής Donald Trump σχετική με την επιβολή δασμών ύψους 20% επί των εισαγόμενων στην Αμερική προϊόντων που προέρχονται από...

REPORTS

Πρόσφατη μελέτη του Πανεπιστημίου του Μπορντό και του Πανεπιστημίου της Βερόνα υποδηλώνει ότι ο κλάδος του κρασιού θα μπορούσε να ανακάμψει από το 2026.

Διαβάστε επίσης

REPORTS

«Έφυγε» σε ηλικία 78 ετών ο κορυφαίος γεωπόνος, γεωργοοικονομόλογος και οινοποιός του Κτήματος Μερκούρη, Χρήστος Κανελλακόπουλος, ο οποίος επί δεκαετίες άφησε ανεξίτηλο το αποτύπωμα...

REPORTS

Πόσο εφικτό είναι ένα πρωτόκολλο «πράσινων» µεταχειρίσεων για τη συνολική διαχείριση του αµπελιού, που θα έχει στον «πυρήνα» του το κοµµάτι της θρέψης και...

REPORTS

Aίτημα για άμεση οικονομική στήριξη των παραγωγών κορινθιακής σταφίδας και οινοποιήσιμων σταφυλιών στη Δυτική Ελλάδα, οι οποίοι επλήγησαν σοβαρά από τις επιπτώσεις της κλιματικής...

REPORTS

Καθώς η γεωργική ζήτηση συνεχίζει να αυξάνεται λόγω της αύξησης του πληθυσμού και των κλιματικών πιέσεων, οι αγρότες και οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής αναζητούν...