Η οργάνωση παραγωγών, η οποία επιβλέπει τα 10.828 εκτάρια της αμπέλου, σκοπεύει να ανατρέψει αυτά τα στάνταρ και μόλις ξεκίνησε ένα πρόγραμμα παρατήρησης κρασιού για να το βοηθήσει. «Θέλουμε να καταστήσουμε σαφές στους καταναλωτές ότι τα κρασιά μας δεν είναι απρόσιτα και ως εκ τούτου να ανακτήσουν μερίδια αγοράς δίνοντας έμφαση στην πραγματικότητα της γκάμας μας», λέει ο Stéphane Cros, υπεύθυνος τεχνικών και επικοινωνιακών θεμάτων στον οργανισμό.
Η πρωτοβουλία είναι εμπνευσμένη από πολλές μελέτες που έχουν ήδη πραγματοποιηθεί, συμπεριλαμβανομένης της έρευνας της Coline Leriche, διδακτορικής φοιτήτριας αισθητηριακής ανάλυσης στο Εθνικό Ινστιτούτο Έρευνας και Περιβάλλοντος (Inrae) στο Μονπελιέ, η οποία μελέτησε τα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά έξι ονομασιών στο Λανγκεντόκ. Ο Gilles de Revel, καθηγητής οινολογίας στο Ινστιτούτο Επιστήμης Αμπέλου και Οίνου (ISVV) που ειδικεύεται στην οργανοληπτική ανάλυση, διεξήγαγε επίσης μια μελέτη για το προφίλ των δοκιμαστών για τα κρασιά Saint-Emilion.
Μέλη της οργάνωσης παραγωγών προσκλήθηκαν να συμμετάσχουν, με 279 από αυτούς να παρέχουν δείγματα από τους τρύγους του 2016 και του 2018. Θα διοργανωθούν γευσιγνωσίες και 9 κριτές ανά πάνελ θα δοκιμάσουν περίπου 30 κρασιά από τις 17 Μαΐου. Συνολικά θα πραγματοποιηθούν 13 γευσιγνωσίες μέχρι το τέλος Ιουνίου και θα αναλυθούν 391 κρασιά. Λαμβάνονται υπόψη τρία κριτήρια: προσβάσιμα, παραδοσιακά ή ακατάλληλα κρασιά (με ελαττώματα). Στη συνέχεια, τα πιο αντιπροσωπευτικά κρασιά των τριών κατηγοριών θα δοκιμαστούν και θα αναλυθούν με πιο περιγραφικό τρόπο με κριτήρια όπως αρώματα φρούτων, πολυπλοκότητα, μήκος και φρεσκάδα. Κάθε φορά, θα απονέμεται μια βαθμολογία σε κλίμακα από το 0 έως το 10, με την επιλογή 5, επιτρέποντας τη χαρτογράφηση των αποτελεσμάτων.