Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Στο νησί του ουίσκι, κρασί από Γερμανό οινοποιό

Ουίσκι από την Ιρλανδία; Φυσικά. Επίσης μπύρα και λικέρ κρέμας είναι γνωστά από το καταπράσινο νησί.

Περίπου δέκα εκατομμύρια ποτήρια Guinness πίνονται σε όλο τον κόσμο κάθε μέρα. Αλλά κρασί; Υπάρχει πάντως αμπελουργία στο νησί του ουίσκι. Ο μεγαλύτερος αμπελώνας βρίσκεται στο Κινσέιλ, στο νότιο άκρο του νησιού και ανήκει στον Γερμανό Τόμας Γουόκ.

Η Ιρλανδία είναι πράσινη, έχει καταπράσινα λιβάδια και εξωτικά φυτά κατά μήκος των ακτών που τους αρέσει να ζουν σε ζεστό και υγρό κλίμα, το οποίο όμως δεν είναι κατάλληλο για τις περισσότερες ποικιλίες σταφυλιών.

Ωστόσο ο Γουόκ και άλλοι αμπελουργοί έχουν βρει σταφύλια που κάνουν για την περιοχή. Πώς γεννήθηκε αλήθεια η ιδέα για καλλιέργεια αμπελιών στην Ιρλανδία; Η εξήγηση είναι πολύ απλή.

«Εδώ υπήρχαν μόνο γερμανικά κρασιά ‘Liebfraumilch’ και ‘Blue Nun’. Το κρασί εδώ είναι τόσο ακριβό που σκεφθήκαμε γιατί δεν το φτιάχνουμε μόνοι μας;». Ο Γουόκ μεγάλωσε στην Κάτω Φραγκονία και στην οικογένειά του υπάρχει παράδοση στην παραγωγή κρασιού.

Μεγάλος αμπελώνας για ιρλανδικά δεδομένα

«Αγοράσαμε αυτό το χωράφι πριν από σαράντα χρόνια», λέει ο οινοποιός. Το χωριό θεωρείται ότι είναι το γκουρμέ ορμητήριο της Ιρλανδίας και βρίσκεται περίπου μισή ώρα νότια του Κορκ, της δεύτερης μεγαλύτερης πόλης στη νότια Ιρλανδία. «15 χρόνια μετά μπορέσαμε να αγοράσουμε κι άλλη έκταση». Υπάρχουν περίπου 4.800 αμπέλια. «Σε σύγκριση με τα μεγάλα οινοποιεία στη Γερμανία, όπου οι αμπελώνες έχουν μέσο μέγεθος σχεδόν 13 εκτάρια και περίπου 100.000 αμπέλια, αυτό εδώ δεν είναι τόσο μεγάλο». Για την Ιρλανδία ωστόσο είναι μεγάλο.

Παραδοσιακά, η μπύρα είναι πολύ πιο δημοφιλής στην Ιρλανδία. Κατά την πανδημία όμως οι πωλήσεις κρασιού αυξήθηκαν κατά 12% και περισσότερα από δέκα εκατομμύρια κιβώτια. Ο λόγος είναι ότι το ο κρασί πίνεται στο σπίτι, όχι όπως η μπύρα που έχει συνδεθεί με έξοδο σε παμπ.

Κάθε τέταρτο μπουκάλι κρασί που πωλείται στη χώρα προέρχεται από τη Χιλή. Ακολουθεί η Ισπανία και η Αυστραλία. Το εγχώριο κρασί είναι ακόμη σπάνιο.

Προσπάθειες με πολλές ποικιλίες

Η καλλιέργεια κρασιού στην Ιρλανδία λέγεται πάντως ότι έχει παράδοση. Τον 5ο αιώνα π.Χ. οι Κέλτες προσπάθησαν να καλλιεργήσουν αμπέλια και να φτιάξουν κρασί, ισχυρίζονται οι αρχαιολόγοι. Άλλες πηγές, ωστόσο, ανεφέρουν ότι δεν υπήρχαν αμπέλια μέχρι τον 12ο αιώνα.

Το παλαιότερο κρασί στο κελάρι του Γουόκ είναι πολύ νεότερο, μόλις από το 1989. «Αυτό ήταν επίσης η πρώτη επιτυχημένη συγκομιδή. Ανοίγουμε μπουκάλια μόνο σε ειδικές περιπτώσεις», λέει.

Κατανοητό, άλλωστε, χρειάστηκε πολύς χρόνος και νεύρα για να τα καταφέρει. Δοκίμασε δώδεκα διαφορετικές ποικιλίες σταφυλιών, από Müller -Thurgau έως Pinot Noir και Riesling. Μόνο όμως ένας σχετικά νέος τύπος αμπελιού έχει αποδειχθεί πολύ ανθεκτικός στους μύκητες και το υγρό και ζεστό περιβάλλον. Ήταν μια μεγάλη επιτυχία το 1985: Rondo είναι ένα αμπέλι που παράγει ένα ρουμπινί κόκκινο, γεμάτο κρασί. «Ήμασταν οι πρώτο που φέραμε το Rondo, εν τω μεταξύ όμως είναι διαθέσιμο και σε άλλα μέρη στην Ιρλανδία και επίσης στην Αγγλία ».

Οι ετικέτες στα μπουκάλια και η διανομή γίνεται από Γερμανία. Η επιχείρηση διαθέτει και μια δεύτερη έδρα στο Ασάφενμπουργκ. Το κρασί του Γερμανού αμπελουργού όμως φτιάχνεται και πίνεται κυρίως στην Ιρλανδία και για αυτό είναι ιδιαίτερα υπερήφανος γιατί υπήρξε πρωτοπόρος.

Πηγή: dw.com

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Σε ένα ιδιαίτερα ενδιαφέρον podcast του drink business τον περασμένο μήνα, o Aυστριακός οινοποιός Lenz Maria Moser μίλησε ανοιχτά για τις δυνατότητες του λευκού...

REPORTS

Συμμετοχή της Εν.Ε.Α.Π. σε Ημερίδες της Ελληνικής Αστυνομίας με θέμα «Παράνομη διακίνηση και διάθεση αλκοολούχων ποτών στην εσωτερική αγορά, αντιμετώπισή της και επιπτώσεις στην...

REPORTS

Με δεκαπέντε μονοποικιλιακές Κυδωνίτσες σε ένα masterclass που έκλεψε τις εντυπώσεις στις φετινές Μεγάλες Μέρες της, η Νεμέα δείχνει να απολαμβάνει την ανερχόμενη λευκή...

REPORTS

Στα τέλη Σεπτεμβρίου στη Νέα Υόρκη, η πολιτική διακήρυξη του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για την πρόληψη και τον έλεγχο των μη μεταδοτικών ασθενειών έκανε...

Διαβάστε επίσης

VIDEOS

Η Μαλαγουζιά πρωταγωνιστεί στο νέο τεύχος του Wine Trails, που κυκλοφορεί στις 11 Οκτωβρίου στα περίπτερα. Μια ποικιλία που συνεχίζει να εμπνέει οινοποιούς και...

VIDEOS

Περίπου 100 χρόνια μετά της οινοποιητικής Καμπά στη Μαντινεία, το εγχείρημα αναγέννησης του αμπελώνα της Μαντινείας και ανασυγκρότησης της Οινοποιητικής Μπουτάρη από τον όμιλο...

REPORTS

O τουρισµός στη χώρα µας ανεβαίνει αλλά η κατανάλωση του κρασιού πέφτει. Μετά τη µείωση της ζήτησης στα κόκκινα κρασιά, το περασµένο καλοκαίρι παρατηρήθηκε...

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Έναν αέρα εξορθολογισμού και ανανέωσης με σεβασμό στην παράδοση και σύγχρονα εργαλεία απολαμβάνει το εγχείρημα αναγέννησης του αμπελώνα της Μαντινείας και ανασυγκρότησης της Οινοποιητικής...