Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Στο Μπορντό οι οινοποιοί αναγνωρίζουν ότι «πρέπει να σώσουν το en primeur» με λογική τιμολόγηση

Οι παραγωγοί οίνου στο Μπορντό έχουν επίγνωση της ανάγκης για «λογική τιμολόγηση» στην επερχόμενη εμπορική εκστρατεία μετά τις περσινές αυξήσεις, προκειμένου να «σωθεί το en primeur»*, γραφεί το Drinks Business.

Μιλώντας πρόσφατα στο db , η Laure Canu, γενική διευθύντρια του Chateau Cantemerle, δήλωσε ότι ενώ ο καταναλωτής δεν έχει μεγάλη επιρροή στις αποφάσεις για την τιμολόγηση, εντούτοις «πρέπει να ακολουθήσουμε το κλίμα και να κρατήσουμε τους πιστούς πελάτες μας και να είμαστε παρόντες στην αγορά.».

Πέρυσι, για παράδειγμα, το Cantemerle αύξησε τις τιμές του κατά 15,3% σε σχέση με την προηγούμενη τιμή ανοίγματος των 18 ευρώ ανά φιάλη, σε 20,75 ευρώ ανά φιάλη ex-négociant, αλλά αυτό οφειλόταν σε μεγάλο βαθμό στις πολύ χαμηλές αποδόσεις και στην «εξαιρετική» ποιότητα των κρασιών, δήλωσε η Canu  και ενώ το 2023 αναμένεται επίσης να είναι μια πολύ καλή χρονιά από θέμα σοδειάς, οι αποδόσεις θα είναι επίσης καλύτερες. Είπε ότι, ενώ δεν έχει «ακριβή ιδέα» για την τιμή που θα ζητήσει το κτήμα σε αυτό το στάδιο, «θα πρέπει να κατέβουμε, φυσικά, για να κρατήσουμε ζωντανό το en primeur» αν και αυτό θα ανέρχεται πραγματικά σε λίγα μόνο ευρώ στο Cantemerle (σε αντίθεση με ορισμένα από τα κτήματα premier cru).

Ξεφυλλίστε και κατεβάστε σε υψηλή ανάλυση το τεύχος 38 του Winetrails

Το En primeur ως σύστημα ήταν «πολύ σημαντικό για το Μπορντό» και μια μεγάλη ευκαιρία να προσελκύσει τα βλέμματα στην περιοχή, πρόσθεσε. «Πρέπει λοιπόν να είμαστε πολύ προσεκτικοί και να το σκεφτούμε και να κρατήσουμε τον καταναλωτή ζωντανό», είπε. «Είμαστε όλοι πολύ συνειδητοποιημένοι σχετικά με την αγορά», σημείωσε.

Προσθέτοντας στη συζήτηση σχετικά με την τιμολόγηση, ο Steve Final της Wine Society δήλωσε στο db σε πρόσφατη γευσιγνωσία ότι αναμένει ότι οι τιμές θα «μαλακώσουν»  στην επερχόμενη εκστρατεία.

Οι περσινές αυξήσεις των τιμών ήταν «συνάρτηση των μικρότερων εσοδειών», πρόσθεσε, με τις τιμές en primeur να αποδεικνύονται «σημαντικά υψηλότερες από τα ώριμα κρασιά». «Αυτό δεν βρίσκει ανταπόκριση στον καταναλωτή», είπε, αλλά πρόσθεσε ότι υπάρχει μια αυξανόμενη συνειδητοποίηση αυτού του γεγονότος μεταξύ των Μπορντελέζων.

Το En primeur είναι ένας τρόπος προ-αγοράς του κρασιού, ενώ αυτό ωριμάζει ακόμα στα βαρέλια, και πριν καν εμφιαλωθεί. Αυτό προσφέρει στον πελάτη τη δυνατότητα να επενδύσει πριν την εμφιάλωση του κρασιού. Η πληρωμή πραγματοποιείται σε πρώιμο στάδιο, ένα χρόνο ή 18 μήνες πριν από την επίσημη κυκλοφορία ενός vintage.

 

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Στις 10 και 11 Ιουνίου, οι κύριες εθνικές οινικές ενώσεις της Ισπανίας, της Γαλλίας και της Ιταλίας συναντήθηκαν στην πόλη Montepulciano της Ιταλίας, στο...

REPORTS

Οι Ισπανοί οινοπαραγωγοί αντιμετωπίζουν μια δύσκολη χρονιά, καθώς οι νέοι βρετανικοί δασμοί για την περιεκτικότητα σε αλκοόλ έχουν οδηγήσει σε σημαντική μείωση των εξαγωγών...

REPORTS

Στη Γαλλία, η συζήτηση σχετικά με την άρδευση των αμπελώνων έχει ενταθεί καθώς η κλιματική αλλαγή προκαλεί πιο συχνές και έντονες ξηρασίες.

REPORTS

Οι δύο σπουδαιότερες οινικές περιοχές της Ιταλίας κυριάρχησαν στις διεθνείς πωλήσεις κρασιών υψηλής ποιότητας το 2024, επιβεβαιώνοντας τη σταθερή αξία και την παγκόσμια απήχησή...

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά, το Messinia Terroirs συμμετέχει στο φεστιβάλ Οινοξένεια, ενισχύοντας μια ουσιαστική «γέφυρα» συνεργασίας ανάμεσα σε δύο εμβληματικές οινικές περιοχές της Πελοποννήσου:...

REPORTS

Μεγάλη διεθνής αναγνώριση για τα Estates Costa Lazaridi: το Οινότρια Γη Syrah- Αγιωργίτικο BIO 2021 απέσπασε Χρυσό Μετάλλιο Grand Gold Medal, καθώς και την...

REPORTS

Eκδόθηκε ο προσωρινός πίνακας κατάταξης με όλους τους αιτούντες, περιόδου 2024-2025, για ένταξη στην Παρέμβαση Π2-58.4 «Ενημέρωση για την υπεύθυνη κατανάλωση οίνων και το...

REPORTS

Την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου ύψους 6 εκατ. ευρώ ανακοίνωσε η Ελληνικά Οινοποιεία Α.Ε., στο πλαίσιο της στρατηγικής της για ενίσχυση της κεφαλαιακής της...