Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Στα καλύτερα κρασιά του Taste Atlas το Π.Ο.Π. λευκό κρασί Vinsanto Σαντορίνης

Το Vinsanto Σαντορίνης Π.Ο.Π. συμπεριλήφθηκε στα 100 καλύτερα κρασιά του οδηγού γευσιγνωσίας Taste Atlas, λαμβάνοντας την τέταρτη θέση της σχετικής λίστας με βαθμολογία 4,6/5 αστεράκια, βάσει των κριτικών των χρηστών της πλατφόρμας.

To Vinsanto είναι ένα γλυκό λευκό κρασί που παρασκευάζεται από σταφύλια των ποικιλιών Ασσύρτικο και Αηδανί, τα οποία αφήνονται στον ήλιο για περίπου 14 ημέρες προκειμένου να αποξηραθούν, και μετά ακολουθεί μια περίοδο αργής ζύμωσης περίπου 40-60 ημερών.

Η παραγωγή του Vinsanto απαιτεί την ωρίμανση του οίνου για τουλάχιστον 2 χρόνια σε κάβα, προκειμένου  να αποκτήσει την γλυκιά του γεύση και τα πλούσια αρώματα του. Παρότι αποτελεί λευκό κρασί, το χρώμα του τείνει προς το χρυσαφί, και πλησιάζει προς το σκούρο καστανό, όσο περισσότερο ωριμάζει.

Η Ελληνική παρουσία δεν περιορίζεται μόνο στο Vinsanto, αφού στην 23η θέση της λίστας βρίσκεται και το κρασί Νάουσα από την Μακεδονία, που παρασκευάζεται αποκλειστικά από σταφύλια της γηγενούς Ελληνικής ποικιλίας Ξινόμαυρο. Πρόκειται για έναν οίνο που παρουσιάζει την τέλεια ισορροπία τανινών, αλατιού και οξύτητας, ενώ τυπικά έχει αρώματα και γεύση από σκούρα και κόκκινα φρούτα, τομάτα, βότανα και δαμάσκηνα.

Στην κορυφή της λίστας του Taste Atlas βρίσκεται το Ιταλικό Barolo, ένα κόκκινο κρασί που παρασκευάζεται στην μικρή περιοχή Piedmont από σταφύλια Nebbiolo, ήδη από τον 19ο αιώνα κερδίζοντας το ενδιαφέρον της Ιταλικής και της Ευρωπαϊκής αγοράς. To Barolo απαιτεί τουλάχιστον 36 μήνες ωρίμανσης, ώστε να ανταποκρίνεται στους κανόνες υψηλής ποιότητας DOCG της Ιταλίας, με όσα κρασιά της ποικιλίας ωριμάζουν για τουλάχιστον 5 χρόνια να φέρουν την premium ετικέτα Riserva.

Την κορυφαία πεντάδα συμπληρώνουν το Πορτογαλικό Vintage Port στην δεύτερη θέση, το Γαλλικό Chateauneuf-du-Pape στην τρίτη θέση και το Ιταλικό Primitivo στην πέμπτη.

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Το αδιαμφισβήτητο Success Story της θεσσαλικής ποικιλίας Λημνιώνα, ήρθε να επιβεβαιώσει την Δευτέρα 9 Δεκεμβρίου η καθιερωμένη πλέον στα οινικά δρώμενα Central Wine Fair...

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Η γιορτινή ατμόσφαιρα συναντά την τέχνη του κρασιού στα «ΒορΟινά των Χριστουγέννων», μια εκδήλωση γεμάτη με πολύχρωμα στολίδια, ζεστή μουσική, κεράσματα και τα πιο...

REPORTS

Η επερχόμενη έκδοση της Vinitech-Sifel θα πραγματοποιηθεί από τις 26 έως τις 28 Νοεμβρίου στο Μπορντό, συγκεντρώνοντας σχεδόν 900 εκθέτες από 80 χώρες και...

REPORTS

Στην Παγκόσμια Ημέρα Οινοτουρισμού την Κυριακή 10 Νοεμβρίου συμμετέχουν τα οινοποιία των Δρόμων του Κρασιού της Ελλάδας.

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Από τις 28 Απριλίου αναµένεται να ανοίξουν οι αιτήσεις για το πρόγραµµα αναδιάρθρωσης Αµπελώνων της περιόδου 2025-2026, σύµφωνα µε την υπουργική απόφαση (ΦΕΚ 6587/Β’/2024)...

REPORTS

Στη Βουργουνδία, μια από τις πιο διάσημες αμπελουργικές περιοχές της Γαλλίας, οι παραγωγοί έχουν ξεκινήσει ένα φιλόδοξο σχέδιο για την επίτευξη ουδετερότητας ως προς...

REPORTS

Ο Χρήστος Τσιτσιρίγγος ανακηρύχθηκε Πρόεδρος του Αγροτικού Οινοποιητικού Συνδέσμου για τρίτη διαδοχική φορά, ενώ ο Απόστολος Καλμπούρης αποτελεί το νέο Πρόεδρο του Εποπτικού Συμβουλίου...

REPORTS

Σε μόλις 226 εκατ. εκατόλιτρα ανήλθε η παγκόσμια παραγωγή οίνου για το 2024 (-5% έναντι 2023), νούμερο το οποίο αντιστοιχεί στην χαμηλότερη τιμή της...