Πρώτα βρίσκεται το Lèves, ακριβώς βόρεια της Chartres και 70km νοτιοδυτικά από τα περίχωρα του Παρισιού (και 140km/80 μίλια βορειοανατολικά του Tours), όπου μια τοπική ομάδα – La Vigne de Lèves – έχει φυτέψει πέντε στρέμματα Romorantin Blanc, μια ποικιλία σταφυλιού που συνδέεται καλύτερα με την ονομασία Cour-Cheverny, που φύεται περίπου 120 χιλιόμετρα πιο νότια.
«Είμαστε μια ομάδα, δεν παρουσιαζόμαστε ως αμπελουργοί ή αμπελοκαλλιεργητές», δήλωσε ο επικεφαλής της ομάδας, Φρανσουά Μεμπς, σε τοπική εφημερίδα. Η ομάδα σχεδιάζει να μάθει τον δρόμο της μέσα από την αμπελοκαλλιέργεια και την οινοποίηση και ελπίζει να παράγει το πρώτο της κρασί μέχρι το 2026.
«Δεν είμαστε επαγγελματίες. Θα μάθουμε όλοι, με τη βοήθεια του φυτωρίου και με τη βοήθεια των αμπελουργών που θα μας βοηθήσουν να μας καθοδηγήσουν», πρόσθεσε ο Μεμπς. Η φύτευση χρηματοδοτήθηκε από τον όμιλο μέσω buy-in από μέλη του συλλόγου και χορηγίας. Το κρασί που παράγεται, με τον προσωρινό τίτλο “Blanc de Lèves” δεν θα πωλείται εμπορικά και προορίζεται για κατανάλωση σε τοπικές εκδηλώσεις .
Δεν είναι η πρώτη φορά που η περιοχή παράγει σταφύλια. Υπάρχει ήδη μια μικρή σκηνή παραγωγής κρασιού στην περιοχή που κάνει ροζέ και αφρώδη και, όπως συμβαίνει με μεγάλο μέρος της Γαλλίας, η περιοχή φιλοξενούσε αμπέλια στις αρχές έως τα μέσα του 19ου αιώνα.
«Η περιοχή ήταν καλυμμένη με αμπέλια», είπε ο Μεμπς. «Όλα αυτά εξαφανίστηκαν τον 19ο αιώνα με τον ερχομό των σιδηροδρόμων και την άφιξη της φυλλοξήρας».
Και σε μια άλλη αμπελουργικά σκοτεινή περιοχή της Γαλλίας: αυτή τη φορά το Vorey, ακριβώς βόρεια του Le-Puy-en-Velay, περίπου 120 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της Λυών, στο διαμέρισμα Haute-Loire. Εδώ, μια τοπική ομάδα που ονομάστηκε Confrérie de Vourei είχε ανάμεικτες περιουσίες αναζωογονώντας μερικές παλιές φυτείες αμπέλου Baco Noir και Oberlin (υβρίδιο από τη διασταύρωση του Gamay και ενός Vitis riparia) – και τα δύο υβρίδια που είχαν βοηθήσει να αναβιώσει εν μέρει την αμπελουργική παραγωγή της Γαλλίας στον απόηχο της καταστροφής που προκάλεσε η φυλλοξήρα.
Παρά τη βοήθεια από καλοπροαίρετους οινοποιούς τα τελευταία τέσσερα χρόνια (το Confrérie ιδρύθηκε το 2012 μετά από πέντε χρόνια ως “Association des Vignerons de Vourei”), δεν ήταν απλό.
«Οι οινοπαραγωγοί μας βοηθούν πολύ στη βελτίωση του τελικού προϊόντος», είπε ένας από τους Confrérie, ο Gérard Deygas, στην εφημερίδα. «Για παράδειγμα, το κρασί μας είχε μια ζωική μυρωδιά. Είπαμε στον εαυτό μας ότι προήλθε από την τοποθεσία αφού οινοποιήσαμε το κρασί σε μια παλιά φάρμα. Αλλά ακόμα και μετά την αλλαγή τοποθεσίας το αποτέλεσμα ήταν το ίδιο. Στη συνέχεια μάθαμε ότι ήταν ένα επαναλαμβανόμενο πρόβλημα με την ποικιλία σταφυλιού Baco όταν δεν έχετε τον απόλυτο έλεγχο των πάντων».
Ωστόσο, η ομάδα του Vorey παράγει τώρα δύο κρασιά ετησίως από έναν αμπελώνα μισού εκταρίου ή, στην τοπική γλώσσα, επτά Voreysian “cartonnées” (1,2 στρέμματα). Σύμφωνα με τον επικεφαλής του Confrérie, Gilles Collange, 2100 αμπέλια έχουν φυτευτεί σε μια γειτονική κοινότητα και το τοπικό πάθος για την αμπελοκαλλιέργεια εξαπλώνεται.
«Υπάρχει πραγματικός ενθουσιασμός γύρω από το κρασί και τις παλιές ποικιλίες σταφυλιού στο Haute-Loire», είπε ο Collange. “Όλο και περισσότεροι νέοι εγκαθίστανται εδώ. Επίσης, το φθινόπωρο, πρόκειται να φιλοξενήσουμε ένα σεμινάριο για αμπελουργούς του Haute-Loire εδώ στο Vorey.»
πηγή: wine-searcher.com