Του Γιώργου Λαμπίρη
Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται η επένδυση δημιουργίας νέου οινοποιείου από το κτήμα Παπαργυρίου στην Πελοπόννησο, καθώς όπως λέει ο οινοποιός και ιδιοκτήτης του κτήματος, Γιάννης Παπαργυρίου, η εγκατάσταση στην οποία πραγματοποιείται η οινοποίηση έχει ολοκληρωθεί και εκκρεμεί η κατασκευή των χώρων υποδοχής για τους επισκέπτες του οινοποιείου κατά το προσεχές χρονικό διάστημα. «Προσεχώς θα διαθέτουμε ένα επισκέψιμο οινοποιείο, ενώ πρόκειται να δημιουργήσουμε και δύο εστιατόρια, ένα θερινό και ένα χειμερινό».
Το νέο οινοποιείο του κτήματος Παπαργυρίου θα βρίσκεται στην περιοχή Λαλιώτη Κορινθίας και η προϋπολογιζόμενη επένδυση θα ανέλθει κατά την ολοκλήρωσή της σε περίπου 700 χιλ. ευρώ. Σε ό,τι αφορά το ήδη υπάρχον οινοποιείο θα αξιοποιηθεί και ως χώρος αποθήκευσης – πιθανότατα με τη δημιουργία κελαριού που θα φιλοξενεί οινοποιήσεις παλαιότερων ετών -, καθώς το σύνολο της οινοποιητικής δραστηριότητας θα μεταφερθεί στις νέες εγκαταστάσεις.
Το εμπόδιο του προγράμματος Leader στη Β. Πελοπόννησο
Ζήτημα παραμένει η επιχορήγηση της επένδυσης, η έγκριση της οποίας σύμφωνα με τον οινοποιό έχει παγώσει ως διαδικασία, λόγω της πανδημίας. «Είχαμε υποβάλλει αίτηση για την ένταξή μας στο πρόγραμμα Leader, ωστόσο το μεγαλύτερο μέρος σχετικών αιτημάτων που χειρίζεται η Αναπτυξιακή Βορείου Πελοποννήσου, έχει απορριφθεί. Είναι μάλιστα χαρακτηριστικό το γεγονός ότι αρκετές επενδύσεις βρίσκονται ήδη σε διαδικασία υλοποίησης, με αποτέλεσμα οι επιχειρήσεις να καλούνται να καταβάλουν το σύνολο των δαπανών από ίδια κεφάλαια. Επί της ουσίας έχουμε διαθέσει 500 χιλ. ευρώ από δικά μας χρήματα καθώς και από τραπεζικό δανεισμό που εξασφαλίσαμε», διευκρινίζει ο οινοποιός.
Η υλοποίηση της εν λόγω επένδυσης χαρακτηρίζεται από τον ίδιο ως η «έλευση μίας νέας εποχής», η οποία θα προσφέρει την δυνατότητα στην επιχείρηση να ενισχύσει την παραγωγικότητά της. «Το οινοποιείο θα λειτουργήσει εκτός από πυλώνας ενίσχυσης των πωλήσεών μας και ως δίαυλος επικοινωνίας με το οινόφιλο κοινό», συμπληρώνει ο κύριος Παπαργυρίου.
Το βήμα προς την εστίαση
Ως προς το εγχείρημα δραστηριοποίησης στην εστίαση, το Κτήμα στοχεύει να προσφέρει τη δυνατότητα δοκιμής των ετικετών που παράγει, σε συνδυασμό με γεύσεις που θα δημιουργούνται στα δύο εστιατόρια που θα διαθέτει προσεχώς στις εγκαταστάσεις του. «Θα προσφέρουμε μία συνολική εμπειρία στο ανάλογο περιβάλλον, μέσα στους αμπελώνες, με τα κατάλληλα ποτήρια, ταιριαστές γεύσεις και εκλεκτό κρασί».
Το κτήμα Παπαργυρίου έλαβε πρόσφατα άδεια φύτευσης 40 στρεμμάτων γης για την παραγωγή ασύρτικου, μαυρόστυφου και riesling, ενώ στο πλάνο είναι και η φύτευση επιπλέον ποσοτήτων μαυροδάφνης. «Η μαυροδάφνη την οποία φυτέψαμε ήδη στα 800 μέτρα απέδωσε πολύ ικανοποιητικά. Συν τοις άλλοις πρόκειται για μία ποικιλία που μπορεί να ενισχύσει τις εξαγωγές μας».
Πάνω από 30% της παραγωγής σε εξαγωγές
Η παρουσία του Κτήματος εξαγωγικά αποτυπώνεται με την πώληση άνω του 30% της παραγωγής με κύριες αγορές δραστηριοποίησης αυτές των Ηνωμένων Πολιτειών, της Αυστρίας, της Μεγάλης Βρετανίας, του Βελγίου, της Δανίας και της Κύπρου. «Βρισκόμαστε σε φάση ανάπτυξης στον εξαγωγικό τομέα, ωστόσο για την ώρα δεν μπορούμε να καλύψουμε πλήρως τη ζήτηση που υφίσταται και από νέες αγορές».
Αναφερόμενος στην επίδραση της πανδημίας, ο Γιάννης Παπαργυρίου επισημαίνει ότι οι πωλήσεις του Κτήματος δεν έχουν επηρεαστεί σημαντικά, με την πτώση να περιορίζεται σε ποσοστό της τάξεως του 10% σε σύγκριση με πέρυσι.
Η παραγωγική δυναμική και η εξέλιξή της με τα νέο οινοποιίο
- Σημερινή παραγωγή: 55.000 φιάλες/έτος
- Εντός της επόμενης πενταετίας: ~70.000 φιάλες/έτος