Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Πώς κατόρθωσε η Vitevis να πρωτοπορεί στη βιώσιμη οινοποίηση στο Βένετο

Η Vitevis, ένας από τους κορυφαίους συνεταιρισμούς της Delle Venezie DOC, έχει κάνει τα πάντα για να εξασφαλίσει το μακροπρόθεσμο μέλλον της παραγωγής Pinot Grigio.

Τα στατιστικά στοιχεία σχετικά με το μέγεθος της λειτουργίας της Vitevis είναι σίγουρα εντυπωσιακά: 2.800 εκτάρια αμπελώνων, 50.000 τόνοι σταφυλιών που πατούνται κάθε χρόνο, τέσσερα οινοποιεία, τρεις γραμμές εμφιάλωσης, 13.000.000 φιάλες παράγονται κάθε χρόνο, 1.000 βυτιοφόρα βυτιοφόρα οχήματα, συν, περίπου 90 άλλοι υπάλληλοι.

Η εταιρεία διαθέτει τέσσερα οινοποιεία στο Βένετο: Cantina Valleogra (κοντά στο Malo, στα βόρεια), Cantina Colli Vicenti (κοντά στο Montecchio Maggiore, προς τα ανατολικά), Cantina di Gambellara (κοντά στην Gambellara, στο νότο) και Cantina di Castelnuovo del Garda (κοντά στην όχθη της λίμνης Garda).

Ωστόσο, παρά την κλίμακα της, η Vitevis έχει λάβει ορισμένα μέτρα για να διασφαλίσει ότι ο περιβαλλοντικός αντίκτυπός της είναι θετικός και να εγγυηθεί τη μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα και βιωσιμότητα της οινοποίησης της.

Η υπεύθυνη εξαγωγών της Cantine Vitevis Valeria Quagiotto εξήγησε στη φετινή Έκθεση Οίνου του Λονδίνου: «Το 2017, γίναμε ο δεύτερος συνεταιρισμός που έγινε διαπιστευμένη εταιρεία που εξουσιοδοτήθηκε από το Υπουργείο Γεωργίας για τον αυτοέλεγχο του SQNPI (Sistema Qualità Nazionale di Πρωτόκολλο Produzione Integrata) και αυτό σημαίνει εγγύηση της μείωσης της χρήσης των ανθρωπογενών χημικών ουσιών και μείωση των επιπτώσεών μας στην επικράτεια».

Επί του παρόντος, 1.400 εκτάρια, περίπου η μισή έκταση του αμπελώνα του Vitevis, και 202 μέλη είναι πιστοποιημένα SQNPI.

Το SQNPI δεν είναι η μόνη διαπίστευση βιωσιμότητας που έχει αποκτήσει η Vitevis. Τον Απρίλιο του περασμένου έτους, απέκτησε το πρότυπο EQUALITAS, εντάσσοντας μια επιλεγμένη ομάδα 70 ιταλικών οινοποιείων που έλαβαν αυτήν την αναγνώριση.

90 αμπελουργοί μέλη της Vitevis, που επιβλέπουν περίπου 700 εκτάρια, εντάχθηκαν επίσης στο έργο «NoiComepensiAmo» της start-up Agatheia, το οποίο παρακολουθεί τις εκπομπές αερίων θερμοκηπίου με στόχο την επίτευξη ουδετερότητας άνθρακα. Σε διάστημα τριών ετών, το έργο υπερπλήρωσε τους στόχους του, αφαιρώντας περίπου 4.719 τόνους διοξειδίου του άνθρακα από την ατμόσφαιρα.

Αυτή η στάση συνεχίζεται και στα οινοποιεία. Το 2021, η Vitevis υιοθέτησε ένα εργαλείο «Ενεργειακής Διάγνωσης» για να αξιολογήσει πού και πώς θα μπορούσε να μειώσει τη χρήση ηλεκτρικής ενέργειας. Ως αποτέλεσμα της αξιολόγησης, εγκαταστάθηκαν νέες, πιο αποδοτικές ψυκτικές μονάδες στην Cantina di Castelnuovo del Garda, παρασχέθηκαν ηλεκτρικά εταιρικά αυτοκίνητα και εγκαταστάθηκαν φωτοβολταϊκά συστήματα για τη μετατροπή της ενέργειας από τον ήλιο σε ηλεκτρική. Πράγματι, μεταξύ 2021 και 2023, η ποσότητα ηλεκτρικής ενέργειας που παρέχεται μέσω αυτών των ηλιακών συλλεκτών έχει σχεδόν τετραπλασιαστεί σε 1.127.045 KWh/έτος.

Η γνώση της γης ήταν απαραίτητη για τις προσπάθειες της Vitevis…

Από το 2013, τα μέλη της Vitevis με έκταση μεγαλύτερη από 1 εκτάριο είναι υποχρεωμένα να συμπληρώσουν ένα ηλεκτρονικό μητρώο επεξεργασίας που παρακολουθεί ποιες θεραπείες χρησιμοποιούνται στον αμπελώνα και αξιολογεί τη βιωσιμότητά τους.

Οι φυσικές λύσεις χρησιμοποιούνται σε μεγάλο βαθμό από τον συνεταιρισμό.

«Για παράδειγμα», εξήγησε ο Quagiotto, «πέρυσι είχαμε προβλήματα με την ξηρασία στη Βόρεια Ιταλία. Αλλά χάρη σε συγκεκριμένες πρακτικές στους αμπελώνες που παρέχονται από το SQNPI Protocol, καταφέραμε να αποτρέψουμε τις απώλειες».

Δεδομένης όμως της έκτασης του αμπελώνα, ρόλο πρέπει να παίξει και η σύγχρονη τεχνολογία. Με το έργο 4.0 Precision Agriculture Pinot Grigio επικεντρώνεται ειδικά στη σταθεροποίηση των αποδόσεων και της ποιότητας του Pinot Grigio, ενώ έχει ελάχιστο αντίκτυπο στο αναπτυσσόμενο περιβάλλον.

Οι δορυφορικές εικόνες παρέχουν ενημερωμένες πληροφορίες για την κατάσταση των αμπελώνων, οδηγώντας τη δέσμευση της Vitevis για βελτιστοποίηση της λειτουργίας της, κυριολεκτικά, σε νέα ύψη.

Μάλιστα, ο Quagiotto τόνισε ότι: «Έχουμε μια ομάδα γεωπόνων που ελέγχει τις δορυφορικές φωτογραφίες μία φορά την εβδομάδα που λαμβάνουμε από το Sentinel-2, και διασταυρώνουν τις πληροφορίες με τις στήλες καιρού και η εικόνα δείχνει ακριβώς πού να δώσει νερό, πού να δώσει λίπασμα, που σημαίνει ότι δεν χάνονται πόροι.»

Το 2021, όταν ξεκίνησε, συμμετείχαν 12 αμπελουργοί. Την επόμενη χρονιά συμμετείχαν 42.

Τέλος, όσο επιτυχημένο κι αν ήταν αυτό, μαζί με πολλές άλλες πρωτοβουλίες στις οποίες συμμετέχει η Vitevis, ο Quagiotto μοιράστηκε ότι δεν υπάρχει επιβράδυνση: «Αυτό είναι ένα πιλοτικό έργο για το Pinot Grigio και στη συνέχεια θα χρησιμοποιήσουμε αυτό το μοντέλο για άλλες ποικιλίες σταφυλιών που καλλιεργούμε.»

ΠΗΓΗ: thedrinksbusiness.com

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Η Wine Paris 2025 πρόκειται να μετατρέψει το Παρίσι σε παγκόσμιο κόμβο για το κρασί και τα οινοπνευματώδη ποτά από τις 10 έως τις...

REPORTS

Το Crystal Springs της Napa Valley AVA γίνεται η 18η επίσημη ονομασία της διάσημης αμπελουργικής περιοχής. Η νέα AVA χωροθετείται σε μια λοφώδη περιοχή...

REPORTS

Οι εξελίξεις στην τεχνητή νοημοσύνη (AI) συνεχίζουν να επηρεάζουν το εμπόριο κρασιού με νέους και συναρπαστικούς τρόπους. Η τεχνητή νοημοσύνη αναμένεται να διαδραματίσει βασικό...

REPORTS

Ο François Bouteille ανέλαβε τη θέση του διευθυντή και ο Bertrand Minchin τη θέση του συμπροέδρου του Bureau Interprofessionnel des Vins du Centre-Loire (BIVC).

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Συγγενείς, φίλοι και συνεργάτες θα πουν την Τρίτη 12 Νοεμβρίου το «ύστατο χαίρε» στον Γιάννη Μπουτάρη, που πέθανε σε ηλικία 82 χρόνων το βράδυ...

REPORTS

Στην Παγκόσμια Ημέρα Οινοτουρισμού την Κυριακή 10 Νοεμβρίου συμμετέχουν τα οινοποιία των Δρόμων του Κρασιού της Ελλάδας.

REPORTS

Εξεπλάγησαν ευχάριστα οι 15 Γερμανοί σομελιέ και επαγγελματίες του οίνου από την δυναμικότητα και την ποικιλομορφία των terroir της Πελοποννήσου, καθώς μέσα από τις...

REPORTS

Η επιστροφή του Ντόναλντ Τραμπ στην προεδρία των Ηνωμένων Πολιτειών έχει φέρει σε εγρήγορση τη γαλλική οινοβιομηχανία, υπενθυμίζοντας με ανησυχία τις επιπτώσεις του λεγόμενου...