Το masterclass παρακολούθησαν 110 αμπελουργοί και μέλη της βιομηχανίας, που ήθελαν να μάθουν για ποικιλίες που επιτρέπουν δραστική μείωση της χρήσης φυτοπροστατευτικών προϊόντων.
Όσο άξιες κι αν είναι οι ποικιλίες για την ικανότητά τους να αντιστέκονται στις ασθένειες, ο Matthieu Dubernet, Διευθύνων Σύμβουλος των ομώνυμων εργαστηρίων, ισχυρίστηκε ότι «δεν μπορεί να υπάρξει κανένας συμβιβασμός όσον αφορά τις ιδιότητες του αρώματος και της γεύσης». Αναφερόταν στα υβρίδια άμεσης παραγωγής «με τα χαρακτηριστικά του πλαδαρά χαρακτηριστικά ή ελαττώματα που συνδέονται με την παραγωγή μεθανόλης».
Αν και προειδοποίησε το κοινό του ότι ορισμένα από τα κρασιά που παρουσιάστηκαν στη δοκιμή παρουσίασαν «εντυπωσιακό επίπεδο ποιότητας», ο Dubernet τους υπενθύμισε επίσης ότι πρέπει να επικεντρώσουν τις προσπάθειές τους «σε ποικιλίες που διατηρούν την αρωματική φρεσκάδα στα λευκά καθώς και στα κόκκινα. Δεν είναι ποτέ καλό να τρυγάς σταφύλια τον Ιούλιο». Γενικά, οι παραγωγοί πρέπει να επιλέγουν ποικιλίες σταφυλιού που ανταποκρίνονται στις δυνατότητες των αμπελώνων στο Languedoc, στις απαιτήσεις των πελατών αλλά και της αγοράς».
Πηγή: Vitisphere.com