Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Πλατύσκαλο για επαγγελματική καταξίωση της γυναίκας στην αγορά του κρασιού η πρωτοβουλία του WSPC

Την ευρύτερη αναγνώριση του ρόλου της γυναίκας και την προσφορά της στον κλάδο του κρασιού, θέτει ως πρώτη προτεραιότητα η πρωτοβουλία του WSPC σε συνεργασία με το ίδρυμα Gerard Basset Foundation που δίνει τη δυνατότητα σε 25 μητέρες μονογοεϊκών οικογενειών να συμμετέχουν δωρεάν σε εκπαιδευτικά προγράμματα της σχολής που είναι απαραίτητα για επαγγελματική σταδιοδρομία στο ευρύτερο πεδίο της εστίασης (HO.RE.CA).

του Γιάννη Πανάγου

Η πρωτοβουλία έδωσε επίσης την αφορμή για μια υψηλού επιπέδου συζήτηση με θέμα «Η θέση της γυναίκας στην οινική αγορά» η οποία έλαβε χώρα στη μεγάλη αίθουσα διδασκαλίας του WSPC και στην οποία συμμετείχαν, η Μερόπη Παπαδοπούλου, δημοσιογράφος – σύμβουλος έκδοσης του Οινοχόου της Καθημερινής, η Λιλή Δημητρίου, Διευθύντρια Επικοινωνίας του Κτήματος Κυρ-Γιάννη, η Αντωνία Κυριαζή, διευθύντρια του WSPC, η Μαρία Μαλτέζου, PR& Marketing Manager Strofilia Estate Winery και η Μαριλού Παντάκη, Food 7 Sustainability Content Creator.

Ανοίγοντας τη συζήτηση ο Κωσταντίνος Λαζαράκης, Master of Wine και πρόεδρος του WSPC αναφέρθηκε στη σημασία αυτής της δράσης, τονίζοντας χαρακτηριστικά: «Για εμάς, αυτή η ενέργεια του ιδρύματος Gérard Basset είναι ένας σπόρος. Θα πρέπει και άλλες εταιρίες του εξωτερικού και πρωτίστως εταιρίες της Ελληνικής αγοράς & κοινωνίας, να μιμηθούν αυτή τη δράση, και να διαθέσουν πόρους για την καλλιέργεια και άλλων τέτοιων σπόρων, που θα στοχεύει στην αναβάθμιση της στελέχωσης – σε γνώσεις και δεξιότητες, για τους Έλληνες, τις Ελληνίδες και εντέλει τις Ελληνικές επιχειρήσεις».

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης παρουσιάστηκαν επίσης τα αποτελέσματα της έρευνας, που έχει διεξάγει το WSPC με θέμα τη θέση της γυναίκας στην οινική αγορά, πάνω στα οποία θα κινήθηκαν στη συνέχεια και οι τοποθετήσεις του πάνελ.

Σε ότι αφορά το ειδικότερο αντικείμενο της πρωτοβουλίας, ο WSPC, σε συνεργασία με το Ίδρυμα Gérard Basset Foundation, δίνει ώθηση για δεύτερη χρονιά στο πρόγραμμα «Γυναίκα 2024 – Τώρα μπορώ και εγώ», που απευθύνεται σε 25 μητέρες μονογονεϊκών οικογενειών, προσφέροντας δωρεάν εκπαίδευση, εκπαιδευτικά προγράμματα απαραίτητα στο χώρο των HO.RE.CA.: Level 1 κρασιού, Level 1 αποσταγμάτων και Level 1 καφέ.

Το πρόγραμμα υποτροφιών επιδιώκει να ενδυναμώσει τις γυναίκες αυτές μέσω πολυεπίπεδης επαγγελματικής κατάρτισης και πιστοποίησης ώστε να μπορέσουν να δραστηριοποιηθούν ενεργά στον τουρισμό, την εστίαση και τη φιλοξενία.

Το πρόγραμμα προσφέρει στις συμμετέχουσες τη δυνατότητα να χτίσουν μια νέα καριέρα στην αγορά HO.RE.CA. στην Ελλάδα ή το εξωτερικό.

Η ανάγκη για τέτοιες πρωτοβουλίες υπογραμμίζεται και από την πρόσφατη μελέτη που πραγματοποιήθηκε στην Ελλάδα από το WSPC, η οποία αποδεικνύει ότι οι γυναίκες στις αγορές κρασιών, αποσταγμάτων και HORECA, παρά τη βελτίωση που παρατηρείται, εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν σημαντικές προκλήσεις και ανισότητες. Συχνά βιώνουν φυλετικά στερεότυπα στην εργασία τους, περιορισμένες ευκαιρίες ανέλιξης, όπως και ελλιπή εκπαίδευση, μειωμένες απολαβές και μειωμένη εκπροσώπηση σε ηγετικές θέσεις. Όλες αυτές οι συνθήκες καθιστούν επιτακτική τη συνέχιση της στήριξης των γυναικών μέσω προγραμμάτων όπως το «Γυναίκα 2024 – Τώρα μπορώ και εγώ».

Το εκπαιδευτικό σχήμα περιλαμβάνει τρία προγράμματα: WSET Level 1 Award in Wines, WSET Level 1 Award in Spirits, και BSA Barista Level 1 Plus. Αυτά καλύπτουν την εισαγωγή στο κρασί, στα αποστάγματα και στο τρίπτυχο καφέ-τσάι-κακάο. Η εκπαίδευση, διάρκειας 41 ωρών, είναι πλήρως επιδοτούμενη από το Ίδρυμα Gérard Basset Foundation, με δίδακτρα που ξεπερνούν τα 1.100 ευρώ ανά συμμετέχουσα.

Το WSPC, το παλαιότερο και μεγαλύτερο εκπαιδευτικό παράρτημα στη Νότια Ευρώπη, εξασφαλίζει στους υποψηφίους άριστη κατάρτιση σε όλους τους τομείς του εμπορίου αλκοολούχων και μη αλκοολούχων ποτών και της οινοχοΐας. Οι πιστοποιήσεις που παρέχει έχουν παγκόσμιο κύρος και ισχύ, κάτι που εξασφαλίζει στις απόφοιτες ευκαιρίες απασχόλησης τόσο στην ελληνική όσο και στη διεθνή αγορά εργασίας.

Επιπλέον, το WSPC δημιούργησε ειδική ενότητα στο Career Center του για τη διευκόλυνση των αποφοίτων στην εύρεση εργασίας. Αυτό επιτρέπει στις εταιρείες του κλάδου να αναζητούν τις αποφοίτους του προγράμματος, ενώ και οι ίδιες οι γυναίκες έχουν πρόσβαση στην αγορά εργασίας των κλάδων.

Δικαίωμα συμμετοχής έχουν όλες οι ενήλικες γυναίκες-μέλη μονογονεϊκών οικογενειών με καλή γνώση αγγλικών.

Η επιτυχής ολοκλήρωση του προγράμματος διασφαλίζει την απόκτηση τριών πιστοποιήσεων με διεθνή αναγνώριση από τους Wine & Spirits Education Trust (WSET UK) και Beverage Standards Association (BSA UK).

Αναλυτικά θα βρείτε την παρουσιάση της δράσης «Τώρα Μπορώ και Εγώ» διαθέσιμη εδώ.

Η ανακοίνωση του WSPC

«Γυναίκα 2024 – Τώρα μπορώ και εγώ»

Το WSPC, σε συνεργασία με το Ίδρυμα Gérard Basset Foundation, δίνει ώθηση για δεύτερη χρονιά στο πρόγραμμα «Γυναίκα 2024 – Τώρα μπορώ και εγώ», που απευθύνεται σε 25 μητέρες μονογονεϊκών οικογενειών, προσφέροντας ΔΩΡΕΑΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ στα 3 εκπαιδευτικά προγράμματα απαραίτητα στο χώρο των HO.RE.CA.: Level 1 κρασιού, Level 1 αποσταγμάτων και Level 1 καφέ.

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε σχετική Συνέντευξη Τύπου την Τετάρτη 25 Σεπτεμβρίου 2024 στο χώρο του WSPC, με βασικό ομιλητή και συντονιστή τον κ. Κωνσταντίνο Λαζαράκη, Master of Wine (MW) και Πρόεδρος του WSPC, αλλά και καταξιωμένες γυναίκες επαγγελματίες του χώρου που μοιράστηκαν τις εμπειρίες τους σε ομιλίες τύπου “Round Table”, όπως η κα. Μερόπη Παπαδοπούλου, Δημοσιογράφος – Σύμβουλος έκδοσης του Οινοχόου της Καθημερινής, η κα Λίλη Δημητρίου, Διευθύντρια επικοινωνίας κτήματος Κυρ-Γιάννη και κτήματος Σιγάλα, η κα Μαρία Μαλτέζου, PR & Marketing Manager Strofilia Estate Winery, και η κα. Μαριλού Παντάκη (Madame Ginger), Food & Sustainability Content Creator.

Το πρόγραμμα υποτροφιών του WSPC σε συνεργασία με το Ίδρυμα Gérard Basset Foundation, επιδιώκει να ενδυναμώσει τις γυναίκες αυτές μέσω πολυεπίπεδης επαγγελματικής κατάρτισης και πιστοποίησης και να μπορέσουν να δραστηριοποιηθούν ενεργά σε όλους τους κλάδους χονδρεμπορίου/ λιανεμπορίου, στον τουρισμό, την εστίαση και τη φιλοξενία.

Δικαίωμα συμμετοχής έχουν όλες οι ενήλικες γυναίκες-μέλη μονογονεϊκών οικογενειών με γνώση αγγλικών.

Η επιτυχής ολοκλήρωση του προγράμματος οδηγεί στην απόκτηση τριών πιστοποιήσεων με διεθνή αναγνώριση από τους WSET και BSA της Μεγάλης Βρετανίας, προσφέροντας στις συμμετέχουσες τη δυνατότητα να χτίσουν μια νέα καριέρα στην Ελλάδα ή το εξωτερικό.

Σχετικά με την υποβολή αίτησης και τα απαραίτητα δικαιολογητικά, μπορείτε να συμπληρώσετε τη φόρμα εκδήλωσης ενδιαφέροντος στον σχετικό σύνδεσμο.

Η ανάγκη για τέτοιες πρωτοβουλίες υπογραμμίζεται και από την πρόσφατη μελέτη που πραγματοποιήθηκε στην Ελλάδα από το WSPC, η οποία αποδεικνύει ότι οι γυναίκες στις αγορές κρασιών, αποσταγμάτων και HORECA, παρά τη βελτίωση που παρατηρείται, εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν σημαντικές προκλήσεις και ανισότητες. Συχνά βιώνουν φυλετικά στερεότυπα στην εργασία τους, περιορισμένες ευκαιρίες ανέλιξης, όπως και ελλιπή εκπαίδευση, μειωμένες απολαβές και μειωμένη εκπροσώπηση σε ηγετικές θέσεις. Όλες αυτές οι συνθήκες καθιστούν επιτακτική τη συνέχιση της στήριξης των γυναικών μέσω προγραμμάτων όπως το «Γυναίκα 2024 – Τώρα μπορώ και εγώ».

Το εκπαιδευτικό σχήμα περιλαμβάνει τρία προγράμματα: WSET Level 1 Award in Wines, WSET Level 1 Award in Spirits, και BSA Barista Level 1 Plus. Αυτά καλύπτουν την εισαγωγή στο κρασί, στα αποστάγματα και στο τρίπτυχο καφέ-τσάι-κακάο. Η εκπαίδευση, διάρκειας 41 ωρών, είναι πλήρως επιδοτούμενη από το Ίδρυμα Gérard Basset Foundation, με δίδακτρα που ξεπερνούν τα 1.100 ευρώ ανά συμμετέχουσα.

Ο κ. Κωνσταντίνος Λαζαράκης Master of Wine (MW), Πρόεδρος του WSPC, τονίζει τη σημασία αυτής της δράσης, δηλώνοντας: «Για εμάς, αυτή η ενέργεια του ιδρύματος Gérard Basset είναι ένας σπόρος. Θα πρέπει και άλλες εταιρίες του εξωτερικού και πρωτίστως εταιρίες της Ελληνικής αγοράς & κοινωνίας, να μιμηθούν αυτή τη δράση, και να διαθέσουν πόρους για την καλλιέργεια και άλλων τέτοιων σπόρων, που θα στοχεύει στην αναβάθμιση της στελέχωσης – σε γνώσεις και δεξιότητες, για τους Έλληνες, τις Ελληνίδες και εντέλει τις Ελληνικές επιχειρήσεις».

Το WSPC, το παλαιότερο και μεγαλύτερο εκπαιδευτικό παράρτημα στη Νότια Ευρώπη, εξασφαλίζει στους υποψηφίους άριστη κατάρτιση σε όλους τους τομείς του εμπορίου αλκοολούχων και μη αλκοολούχων ποτών και της οινοχοΐας. Οι πιστοποιήσεις που παρέχει έχουν παγκόσμιο κύρος και ισχύ, κάτι που εξασφαλίζει στις απόφοιτες ευκαιρίες απασχόλησης τόσο στην ελληνική όσο και στη διεθνή αγορά εργασίας.

Επιπλέον, το WSPC δημιούργησε ειδική ενότητα στο Career Center του για τη διευκόλυνση των αποφοίτων στην εύρεση εργασίας. Αυτό επιτρέπει στις εταιρείες του κλάδου να αναζητούν τις αποφοίτους του προγράμματος, ενώ και οι ίδιες οι γυναίκες έχουν πρόσβαση στην αγορά εργασίας των κλάδων.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την υποβολή αίτησης και τα απαραίτητα δικαιολογητικά, μπορείτε να συμπληρώσετε τη φόρμα εκδήλωσης ενδιαφέροντος στον σχετικό σύνδεσμο.

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Ο Διεθνής Οργανισμός Αμπέλου και Οίνου (OIV) και η Διεθνής Συνθήκη για τους Φυτογενετικούς Πόρους για τα Τρόφιμα και τη Γεωργία (ITPGRFA) και ο...

REPORTS

Το παγωμένο κρασί (icewine), μια μοναδική και σπάνια λιχουδιά, γίνεται όλο και πιο δύσκολο να παραχθεί καθώς ο πλανήτης θερμαίνεται. Αυτό το υγρό χρυσάφι,...

REPORTS

Πληθώρα νέων τεχνολογιών που αναμένεται να καθορίσουν το μέλλον της αμπελουργίας είδαμε στην φετινή Vinitech-Sifel, που πραγματοποιήθηκε στο Μπορντό το τριήμερο 26-28 Νοεμβρίου. Οι...

REPORTS

Ένα νέο αγροπεριβαλλοντικό Μέτρο ετοιμάζουν οι διαχειριστικές αρχές που θα αφορά τον αμπελώνα της Αττικής, το οποίο θα προβλέπει ετήσια ενίσχυση προς τους αμπελουργούς...

Διαβάστε επίσης

ΑΜΠΕΛΩΝΑΣ

Κατά τα μέσα του περασμένου Αυγούστου, εντοπίστηκαν προσβολές από το έντομο Cryptoblabes gnidiella (Lepidoptera, Pyralidae) σε αμπελώνες της Καλής Βρύσης, έντομο το οποίο δεν...

REPORTS

Γιατί ευνοούνται οι αμπελουργικές ζώνες Αμυνταίου και Μαντινείας, έναντι της Σαντορίνης; Υπερέχουν οι γηγενείς ποικιλίες, σε σχέση με τις ξενικές; Πώς επηρεάζει η πρωίμιση...

REPORTS

Την αναβίωση της παράδοσης στην σύγχρονη οινοπαραγωγή φέρνουν οι limited edition ετικέτες του κτήματος Μέγα Σπήλαιο, Heritage of Mega Spileo Estate, Assyrtiko 2023 και...

REPORTS

Πληθώρα νέων τεχνολογιών που αναμένεται να καθορίσουν το μέλλον της αμπελουργίας είδαμε στην φετινή Vinitech-Sifel, που πραγματοποιήθηκε στο Μπορντό το τριήμερο 26-28 Νοεμβρίου. Οι...