Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Ούτε ίχνος υγρασίας στις ρίζες των Ιταλικών κλημάτων

Η ξηρασία επηρεάζει ολόκληρο το βόρειο τμήμα της Ιταλίας. Από τους αμπελώνες λείπουν τα αποθέματα νερού που συνήθως περιέχουν τα εδάφη τους αυτή την εποχή. Ο χειμώνας πέρασε χωρίς χιόνι σε όλες σχεδόν τις αμπελοοινικές περιοχές και ο καιρός δεν έχει βροχοπτώσεις ζωτικής σημασίας.

Στο Langhe, πέρασαν 120 ημέρες χωρίς νερό, όπως αναφέρεται ευρέως. Μόλις λίγα χιλιοστά βροχόπτωσης καταγράφηκαν το περασμένο Σαββατοκύριακο και 10-15 ml στις 30 Μαρτίου. Ωστόσο, πριν από αυτήν την ανοιξιάτικη βροχή, η πιο πρόσφατη βροχόπτωση χρονολογείται από τον Νοέμβριο.

«Οι τελευταίες βροχοπτώσεις που είχαμε πριν από την περασμένη εβδομάδα ήταν μεταξύ τέλους Νοεμβρίου και αρχές Δεκεμβρίου. Από τότε, τίποτα», είπε ο Ζβόνιμιρ Γιούρκοβιτς, οινοποιός της Podere Einaudi στο Barolo. «Αλλά το πιο ανησυχητικό από όλα», πρόσθεσε ο Γιούρκοβιτς, ήταν η απουσία χιονόπτωσης. «Για όσους από εμάς στο Barolo, καμία ποσότητα βροχόπτωσης δεν θα μπορούσε ποτέ να αντικαταστήσει το χιόνι όσον αφορά την αποτελεσματική απορρόφηση από το έδαφος. Επιπλέον, εάν βρέχει πολύ την άνοιξη, η ανάκτηση του νερού θα μπορούσε να επηρεάσει τις φάσεις έκπτυξης οφθαλμών και ανθοφορίας των κλημάτων με περονόσπορο», είπε.

Τa εδάφη του Brolo πάσχουν από διαβρώσεις, οι  οποίες διευκολύνονται από τη βροχή, γιαυτό το λόγω οι χιονοπτώσεις κάνουν πολύ πιο σημαντική δουλειά στα αμπέλια.

Ο Renzo Cotarella, Διευθύνων Σύμβουλος της Antinori Estate, έχει μια άποψη για το Barolo (Prunotto) καθώς και την Τοσκάνη και την Ούμπρια. «Οι τελευταίες βροχοπτώσεις σημειώθηκαν τον Νοέμβριο. Η κατάσταση είναι περίπλοκη κυρίως για τις νέες φυτεύσεις αμπελώνα, που χρειάζονται τουλάχιστον 30 με 50 χιλιοστά. Ωστόσο, ο Απρίλιος είναι πάντα ο πιο γενναιόδωρος μήνας για βροχοπτώσεις στην Ιταλία, εκτός από τον τρύγο του 2017. Εκείνη τη χρονιά δεν είχαμε βροχή για όλη σχεδόν την καλλιεργητική περίοδο, και μετά βίας τα καταφέραμε. Για τα κλήματα, ένας βροχερός Απρίλης θα μπορούσε να είναι αρκετός. Το τι θα συμβεί στη συνέχεια θα εξαρτηθεί από τις κλιματικές τάσεις του 2022».

ΠΗΓΗ: decanter.com

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Ο Οδηγός MICHELIN αναγνωρίζει την αριστεία στη γαστρονομία και τη φιλοξενία για πάνω από έναν αιώνα. Από την εισαγωγή των αστεριών MICHELIN το 1926...

REPORTS

Η Έκθεση Στρατηγικών Προβλέψεων: Προοπτικές Παγκόσμιας Αγοράς Οίνου 2025 αποτυπώνει ένα τοπίο που αλλάζει δυναμικά. Με βάση τα τελωνειακά δεδομένα έως τον Οκτώβριο, τις...

REPORTS

Ο Τύρναβος γιορτάζει για δεύτερη χρονιά τις Παγκόσμιες Ημέρες Λημνιώνας και Μοσχάτου Τυρνάβου: Ένα διήμερο αφιερωμένο στις εμβληματικές ποικιλίες και τη γαστρονομική ταυτότητα της...

REPORTS

Το ιταλικό κρασί διατηρεί κορυφαία θέση, ως ένα από τα πιο γνωστά προϊόντα της κατηγορίας «Made in Italy», με κύκλο εργασιών που φτάνει τα...

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Διευρύνουν σταθερά την παρουσία τους στον οινικό χάρτη της χώρας τα κρασιά της Κεντρικής Ελλάδας, τουλάχιστον όπως αυτά δίνουν τα τελευταία χρόνια το παρών...

REPORTS

Την κατάταξη των αιτούντων περιόδου 2025-2026 για επενδύσεις σε οινοποιεία ανακοίνωσε το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, με την διαδικασία των ενστάσεων να ξεκινά στις 26...

REPORTS

Το VINSANTO MIKRA THIRA είναι ο πρώτος επιδόρπιος οίνος του οινοποιείου, μια δημιουργία που εξελίχθηκε με αργό ρυθμό και υπομονή...

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Τα ΒορΟινά των Χριστουγέννων έρχονται να αναδείξουν το αίσθημα της ανθρωπιάς και αλληλεγγύης και να μας θυμίσουν ότι οι γιορτές είναι για να μοιράζεσαι!...