Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Οξύτητα και φρούτα είναι η νέα καταναλωτική τάση στις ΗΠΑ

Μια σπάνια, γηγενής ποικιλία έχει αρχίσει να κερδίζει έδαφος στην κατανάλωση «εύκολου» οίνου στις ΗΠΑ.

Πρόκειται για την ποικιλία Avesso, ένα λευκό σταφύλι της Πορτογαλικής γης , ανάμεσα στις πάνω από 250 που διαθέτει. Οι ρίζες της ποικιλίας ξεκινούν από την περιοχή Baião του Vinho Verde, που συνορεύει με το Douro, Τα σχιστολιθικά εδάφη στάθηκαν πολύ χρήσιμα για την εκδήλωση των όξινων χαρακτηριστικών του σταφυλιού και τα χαμηλά επίπεδα αλκοόλ.

Με αφορμή την αύξηση της ζήτησης στις εξαγωγές της ποικιλίας, οι οινοπαραγωγοί άρχισαν να φυτεύουν περισσότερο από το λευκό αυτό σταφύλι, επεκτεινόμενοι και στις γύρω εκτάσεις.

Σύμφωνα με τον Rodolfo Tristão, έναν σομελιέ υπέυθυνο για τις επιλογές κρασιού στα βραβευμένα με αστέρι Michelin εστιατόρια της Λισαβόνας Belcanto και Alma, τα περισσότερα κρασιά που κυκλοφορούσαν από τη συγκεκριμένη περιοχή, ήταν πολυποικιλιακά, με το Avesso να είναι συνοδευτική ποικιλία στις δύο κύριες (Loureiro & Alvarinho), καθώς είχε την ιδιότητα να προσθέτει την κατάλληλη τραγανότητα και φρουτώδεις νότες, χωρίς να ανεβάζει τον αλκοολικό τίτλο.

Πλέον, από το 2020, ο ειδικός παρατηρεί πως  οι οινοποιοί κάνουν πολλές προσπάθειες ανάδειξης της ποικιλίας σε μονοποικιλιακές οινοποιήσεις. Αυτή η τάση γίνεται η κατάλληλη επιλογή για τις ημέρες του καλοκαιριού, που το κοινό αποζητά ένα ποτό με χαμηλό αλκοόλ και πολύ δροσερό, φρουτώδες και όξινο.

 

Ο Carlos Teixeira, οινοποιός στην Quinta da Lixa, γνωστό οινοποιείο της περιοχής, πρόσφατα άρχισε να οινοποιεί ένα νέο Pet-Nat κρασί, που συντίθεται από Avesso και Loureiro, ενώ κυκλοφόρησε τρεις ετικέτες με μόνη ποικιλία το Avesso, εκ των οποίων το ένα είναι κρασί orange και το άλλο σύνθεση πέντε διαφορετικών τρύγων. Μέσω αυτής της προσπάθειας, ο ίδιος παρουσιάζει την «ευελιξία» της ποικιλίας.

Όπως πολλοί στον κόσμο του Vinho Verde, ο Teixeira ποντάρει πολλά στο μέλλον του Avesso: Πέρυσι, η ομάδα του στο Quinta da Lixa άρχισε να φυτεύει σχεδόν 20 επιπλέον στρέμματα σταφυλιού στην υποπεριοχή της Sousa, ελπίζοντας να ξεκινήσει τη συγκομιδή από αυτόν τον αμπελώνα σε τρία χρόνια .

Ο Antonio Sousa, σύμβουλος αμπελώνων και οινοποίησης που έχει συνεργαστεί με την Avesso για δεκαετίες, πιέζει επίσης ενεργά για την επέκταση του σταφυλιού. Ενώ πολλοί συνδέουν τα κρασιά Vinho Verde με την καλοκαιρινή κατανάλωση, η Sousa πιστεύει ότι η αρωματική πολυπλοκότητα του Avesso θα μπορούσε να το κάνει ιδανικό λευκό κρασί για το χειμώνα.

 

Πηγή: WineEnthousiast.com

 

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Το Κτήμα Μέγα Σπήλαιο και η Cavino S.A. ήταν το μόνο ελληνικό οινοποιείο που συμμετείχε στη διεθνή έκθεση “The Art of Drinks” στο Άμστερνταμ,...

REPORTS

Η Aston Martin και η Champagne Bollinger ανακοίνωσαν τη νέα τους παγκόσμια συνεργασία, φέρνοντας κοντά δύο εμβληματικά ονόματα της πολυτέλειας. Στο πλαίσιο αυτής της...

REPORTS

Μια νέα απειλή απλώνεται στους αμπελώνες της Ουγγαρίας: η ασθένεια Flavescence dorée, γνωστή και ως «χρυσή κίτρινη φυλλόπτωση». Ανάμεσα στις πληγείσες περιοχές βρίσκεται και...

REPORTS

Η διεθνής εμπορική δραστηριότητα του κρασιού υποχώρησε αισθητά κατά το πρώτο εξάμηνο του 2025, σύμφωνα με στοιχεία τελωνείων που ανέλυσε ο ισπανικός οργανισμός OIVE...

Διαβάστε επίσης

VIDEOS

Περίπου 100 χρόνια μετά της οινοποιητικής Καμπά στη Μαντινεία, το εγχείρημα αναγέννησης του αμπελώνα της Μαντινείας και ανασυγκρότησης της Οινοποιητικής Μπουτάρη από τον όμιλο...

REPORTS

Δέκα χρόνια μετά την θεμελίωση της ιδέας, η έκδοση θεσμός The Top50 του Wine Trails επιστρέφει πιο ώριμη και φιλόδοξη από ποτέ. Με ανανεωμένη...

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Έναν αέρα εξορθολογισμού και ανανέωσης με σεβασμό στην παράδοση και σύγχρονα εργαλεία απολαμβάνει το εγχείρημα αναγέννησης του αμπελώνα της Μαντινείας και ανασυγκρότησης της Οινοποιητικής...

ΑΜΠΕΛΩΝΑΣ

Εκδόθηκε η τελική κατάταξη δικαιούχων για το πρόγραμμα αναδιάρθρωσης αμπελώνων 2025-2026, όπου περιλαμβάνονται 940 ΑΦΜ, με το συνολικό ποσό που δικαιούνται να ανέρχεται στα...