Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Οινοποιός και η σύζυγός του αποχωρούν από το οινοποιείο Vietti

Ο Luca Currado οινοποιός πέμπτης γενιάς και η σύζυγός του, Elena Penna υπέβαλαν την παραίτησή τους από το διάσημο κτήμα Barolo, το οποίο αγόρασε ο Αμερικανός επιχειρηματίας Kyle Krause το 2016.

Επιμέλεια: Ζήσης Πανάγος

Την Τετάρτη 25 Ιανουαρίου 2023, ο Luca Currado και η Elena Penna ανακοίνωσαν την παραίτησή τους από το οινοποιείο Vietti. Ο πέμπτης γενιάς οινοποιός Currado ξεκίνησε να εργάζεται στο πρώην κτήμα της οικογένειάς του το 1991. Η σύζυγός του Penna εντάχθηκε λίγα χρόνια αργότερα αναλαμβάνοντας την ευθύνη για τις πωλήσεις και τη φιλοξενία.

Τον Ιούλιο του 2016, εξέπληξαν συναδέλφους και πελάτες με την πώληση του Vietti στον Αμερικανό μεγιστάνα των επιχειρήσεων, Kyle Krause. Παρά τους αρχικούς φόβους, η εξαγορά δεν άνοιξε τις πύλες σε μια επίθεση εξωτερικών επενδύσεων.

Ο Currado και η Penna επέμεναν πάντα ότι η πρόθεση δεν ήταν να εξαργυρώσουν. Η ιδιοκτησία της εταιρείας περιλάμβανε και άλλα μέλη της οικογένειας που δεν ενδιαφέρονταν να συνεχίσουν την επιχείρηση. «Ψάξαμε για μια λύση που μας επέτρεπε να διατηρήσουμε ανέπαφη τη μάρκα», είχε τονίσει πριν λίγο καιρό ο Currado.

Ο Currado παρέμεινε ως Διευθύνων Σύμβουλος και, μέχρι τώρα, το ζευγάρι διοικούσε το κτήμα, φτιάχνοντας κρασί, και κάνοντας ταξίδια σε αγορές σε όλο τον κόσμο για την ενίσχυση των πωλήσεων του κτήματος. Στα παρασκήνια, υπήρξε σημαντική ανάπτυξη, με αγορές καλών αμπελώνων σε γνωστές MGA (Menzione Geografica Aggiuntiva) όπως οι Roncaglie, Rabajà, Cerequio και Monvigliero. Καθώς φεύγει, ο Currado υπολογίζει τις τρέχουσες εκμεταλλεύσεις αμπελώνων του Vietti σε 80 εκτάρια στα Langhe, Asti και Colli Tortonesi.

«Ήταν καιρός να κόψουμε τον ομφάλιο λώρο», είπε ο Currado, ο οποίος πρόσθεσε ότι αφήνει το οινοποιείο σε «ικανά χέρια». Με την πώληση και την επακόλουθη ανάπτυξη του κτήματος, ο ρόλος του έγινε λιγότερο επικεντρωμένος στα κρασιά και τους αμπελώνες και περισσότερο επικεντρώθηκε σε αναφορές και επιχειρηματικό σχεδιασμό. «Μου αρέσει να λερώνω τα χέρια μου», είπε σε μία από τις τελευταίες δηλώσεις του.

Επιπλέον, η ξαφνική παραίτηση του Currado και της Penna ήταν τόσο έκπληξη όσο και η αρχική πώληση. «Αλλά αργά ή γρήγορα έπρεπε να γίνει», αντανακλούσε ο Tino Colla του Poderi Colla, του οποίου ο αδελφός Beppe Colla ήταν υπεύθυνος για τις πρώτες εμφιαλώσεις «cru» του Barolo μαζί με τον πατέρα του Currado, Alfredo. «Ενώ διαβρώνει τον κοινωνικό μας ιστό, δεν σημαίνει απώλεια ποιότητας», συνεχίζει, δείχνοντας την καθιερωμένη οργάνωση που επικρατεί στο Vietti.

Σύμφωνα με τον Currado, η ομάδα οινοποίησης και οι διοικητικοί υπάλληλοι θα παραμείνουν και ο Beppe Caviola θα παραμείνει ως εξωτερικός σύμβουλος οινολόγος. Ο πρόεδρος του ομίλου Krause, Franco Denari θα αναλάβει διευθυντής του κτήματος. Ενώ η παραίτηση του ζευγαριού ισχύει αμέσως, ο Currado θα δει τη μετάβαση μέσα στους επόμενους τρεις μήνες.

«Θα μπορούσε να είναι ένα πλήγμα για το οινοποιείο καθώς αυτοί [Currado και Penna] ήταν το πρόσωπο του Vietti», είπε ο Piazzo Comm.

Πράγματι, τώρα στις αρχές της δεκαετίας του 50, το ζευγάρι δεν εγκαταλείπει τη βιομηχανία ποτών: η Penna θα συνεχίσει να αναπτύσσει την ομώνυμη επωνυμία της, η οποία περιλαμβάνει τις boutique Vermouth, London Dry Gin και Amaro. Εν τω μεταξύ, ο Currado, ήδη σύμβουλος στην Querciabella της Τοσκάνης, σχεδιάζει να αναπτύξει το συμβουλευτικό του έργο με κτήματα σε όλη την Ιταλία.

«Είναι δύσκολο να αφήσεις πίσω σου κάτι που αγαπάς», είπε ο Currado. Παρόλα αυτά, με τα παιδιά του πλέον στο πανεπιστήμιο, κοιτάζει το μέλλον. «Ποιος ξέρει, ίσως χρειαστούν τη βοήθειά μου σε έργα που θα ακολουθήσουν»…

 

ΠΗΓΗ: decanter.com

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Τον Αύγουστο, το περιοδικό Decanter δημοσίευσε τα αποτελέσματα μιας ειδικής γευστικής δοκιμής αφιερωμένης στα λευκά κρασιά των νησιών του Αιγαίου.

REPORTS

Το μέγεθος της αγοράς βιολογικών κρασιών στην Ευρώπη αποτιμήθηκε πέρυσι σε 9,20 δισ. δολάρια και αναμένεται να αυξηθεί με ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης (CAGR) 10,6%...

REPORTS

Χαμηλότερα του αναμενόμενου, δείχνει να εξελίσσεται τελικά ο φετινός τρύγος, ιδίως αν ληφθούν υπόψη οι στρεμματικές αποδόσεις που καταγράφονται στις περισσότερες αμπελουργικές ζώνες και...

REPORTS

Το ελληνικό καλοκαίρι, εκτός από ήλιο και θάλασσα, είχε και επιτυχίες - γεμάτες γεύση, άρωμα και διακρίσεις. Το Κτήμα Σεμέλη, επιστρέφει από τον διεθνή...

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Η νόσος του Pierce, που προκαλείται από το βακτήριο Xylella fastidiosa, αναδεικνύεται σε ολοένα σοβαρότερη απειλή για τους αμπελώνες του πλανήτη. Νέα διεθνής έρευνα,...

REPORTS

Τον Αύγουστο, το περιοδικό Decanter δημοσίευσε τα αποτελέσματα μιας ειδικής γευστικής δοκιμής αφιερωμένης στα λευκά κρασιά των νησιών του Αιγαίου.

REPORTS

Η φετινή οινική χρονιά στην Καλιφόρνια δεν κρίνεται από τον καιρό, αυτός στάθηκε σύμμαχος. Κρίνεται από την οικονομία, τις συνήθειες κατανάλωσης και τις αποφάσεις...

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Στο πλαίσιο του τριετούς προγράμματος Ενημέρωσης της ΕΘΕΑΣ για την “Υπεύθυνη Κατανάλωση Οίνου και το Καθεστώς Ένωσης των Προστατευόμενων Γεωγραφικών Ενδείξεων (ΠΓΕ)”, με διακριτικό...