Connect with us

Αναζήτηση

ΑΜΠΕΛΩΝΑΣ

Οδηγός πρόληψης για αντοχή αμπελώνων σε περιόδους καύσωνα

Μία παρατεταμένη περίοδο καύσωνα διανύει η χώρα το τελευταίο διάστημα, με αποτέλεσμα πολλές καλλιέργειες, ανάμεσα τους και αμπέλια να υπόκεινται σε έντονη υδατική καταπόνηση και ως εκ τούτου να απειλείται η ποιότητα και εν γένει η παραγωγή. Η συγκέντρωση των σακχάρων, τα οργανικά οξέα, οι ανθοκυάνες και οι διάφορες φαινολικές ενώσεις επηρεάζονται αρνητικά από τις παρατεταμένες υψηλές θερμοκρασίες.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι οδηγίες πρόληψης του οινολογικού εργαστηρίου OENOVITIS, σύμφωνα με το οποίο οι αμπελουργοί θα μπορούσαν να περιορίσουν σημαντικά τις ζημιές στην σταφυλική παραγωγή των αμπελώνων τους σε περιόδους καύσωνα.

Μάλιστα, ένα από τα πιο σημαντικά προληπτικά μέτρα είναι ο σωστός προσανατολισμός των σειρών κατά την εγκατάσταση του αμπελώνα, το «ορθολογικό» ξεφύλισμα, η άρδευση και ο σωστός προγραμματισμός.

Με βάση τα εργαλεία που προτείνει το OENOVITIS, σε περιόδους καύσωνα συνίσταται, μεταξύ άλλων, η λήψη των εξής προληπτικών μέτρων:

  • Ο σωστός προσανατολισμός των σειρών κατά την εγκατάσταση του αμπελώνα. Στις ξηροθερμικές συνθήκες που επικρατούν στον ελλαδικό χώρο, ο προσανατολισμός Β-Ν φαίνεται να είναι ο πιο κατάλληλος. Τα φυτά κατά τις πρωινές ώρες, δέχονται άμεσα την ηλιακή ακτινοβολία στην ανατολική τους πλευρά, ενώ τις απογευματινές ώρες στη δυτική τους πλευρά. Κατά τις μεσημβρινές ώρες, που η ηλιακή ακτινοβολία είναι έντονη και επιζήμια, η ζώνη των σταφυλιών βρίσκεται υπό σκιά, με το μεγαλύτερο μέρος της ηλιακής ακτινοβολίας να προσπίπτει στο έδαφος.
  • Το ξεφύλλισμα, το οποίο ανήκει στα λεγόμενα «θερινά κλαδέματα», είναι μια διαδικασία που πραγματοποιείται για να εξασφαλισθεί επαρκής φωτισμός και ικανοποιητικός αερισμός στη ζώνη των σταφυλιών, χωρίς όμως να έχουμε άμεση έκθεση των σταφυλιών στο ηλιακό φως, ιδίως στα στάδια πριν τον περκασμό. Ένα από τα σημαντικότερα λάθη που κάνουν πολλοί αμπελουργοί και τελικά αποδεικνύεται καταστρεπτικό σε περιόδους που επικρατούν συνθήκες καύσωνα είναι το έντονο-μη ορθολογικό ξεφύλλισμα των αμπελώνων τους. Η αφαίρεση φύλλων μόνο από τη μία πλευρά της σειράς, στην οποία το ηλιακό φως προσπίπτει κατά τις πρωϊνές ώρες και όχι από την «απογευματινή πλευρά», είναι μια πρακτική που σίγουρα εξασφαλίζει μειωμένες ζημίες από τα ηλιοεγκαύματα.
  • Η άρδευση και ο σωστός προγραμματισμός της είναι επίσης εξαιρετικά σημαντικό εργαλείο, ώστε να αποφευχθούν οι μεγάλες ζημιές από τις υψηλές θερμοκρασίες και τα ηλιοεγκαύματα. Κάθε αμπελουργός θα πρέπει να έχει κατά νου, ότι σε περιόδους που αναμένεται καύσωνας, τα πρέμνα δε θα πρέπει να προέρχονται από περίοδο που έχουν υποστεί έντονο υδατικό stress.

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Η Wine Paris 2025 πρόκειται να μετατρέψει το Παρίσι σε παγκόσμιο κόμβο για το κρασί και τα οινοπνευματώδη ποτά από τις 10 έως τις...

REPORTS

Το Crystal Springs της Napa Valley AVA γίνεται η 18η επίσημη ονομασία της διάσημης αμπελουργικής περιοχής. Η νέα AVA χωροθετείται σε μια λοφώδη περιοχή...

REPORTS

Οι εξελίξεις στην τεχνητή νοημοσύνη (AI) συνεχίζουν να επηρεάζουν το εμπόριο κρασιού με νέους και συναρπαστικούς τρόπους. Η τεχνητή νοημοσύνη αναμένεται να διαδραματίσει βασικό...

REPORTS

Ο François Bouteille ανέλαβε τη θέση του διευθυντή και ο Bertrand Minchin τη θέση του συμπροέδρου του Bureau Interprofessionnel des Vins du Centre-Loire (BIVC).

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Συγγενείς, φίλοι και συνεργάτες θα πουν την Τρίτη 12 Νοεμβρίου το «ύστατο χαίρε» στον Γιάννη Μπουτάρη, που πέθανε σε ηλικία 82 χρόνων το βράδυ...

REPORTS

Στην Παγκόσμια Ημέρα Οινοτουρισμού την Κυριακή 10 Νοεμβρίου συμμετέχουν τα οινοποιία των Δρόμων του Κρασιού της Ελλάδας.

REPORTS

Εξεπλάγησαν ευχάριστα οι 15 Γερμανοί σομελιέ και επαγγελματίες του οίνου από την δυναμικότητα και την ποικιλομορφία των terroir της Πελοποννήσου, καθώς μέσα από τις...

REPORTS

Η επιστροφή του Ντόναλντ Τραμπ στην προεδρία των Ηνωμένων Πολιτειών έχει φέρει σε εγρήγορση τη γαλλική οινοβιομηχανία, υπενθυμίζοντας με ανησυχία τις επιπτώσεις του λεγόμενου...