Ο τρύγος Cava 2023, ο οποίος ολοκληρώθηκε στις 9 Οκτωβρίου, παρεμποδίστηκε από τις «ακραίες συνθήκες που έπρεπε να αντιμετωπίσουν οι αμπελουργοί και οι οινοποιοί» σε ολόκληρη την Ισπανία, σύμφωνα με τον Javier Pagés, πρόεδρο της DO Cava.
Έπειτα, παρά τις σημαντικές προκλήσεις, δηλαδή τη σοβαρή έλλειψη βροχοπτώσεων καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους, ο Pagés είπε ότι «η χαμηλή βροχόπτωση δεν έχει επηρεάσει εξίσου όλες τις περιοχές».
«Αν και είναι αλήθεια ότι οι αποδόσεις έχουν μειωθεί σημαντικά, η ποιότητα του τρύγου του 2023 ήταν εξαιρετική, πιθανώς ένας ιστορικός τρύγος από άποψη ποιότητας», τόνισε ο Pagés. «Είμαστε ευχαριστημένοι με την εξαιρετική ποιότητα των σταφυλιών από άποψη υγείας και ωρίμανσης».
Παράλληλα, κάτι θετικό ήταν και η έλλειψη βροχής, σημειώνει ο Pagés, η οποία έχει οδηγήσει σε «γενική απουσία μυκητιακών ασθενειών».
Όπως και πέρυσι, η συγκομιδή του 2023 ξεκίνησε στις αρχές Αυγούστου και το αποτέλεσμα ήταν άνισο για τις διάφορες περιοχές που απαρτίζουν τη DO Cava.
«Ορισμένες περιοχές έχουν πληγεί περισσότερο από την ξηρασία από άλλες, όπως η υποζώνη Valls d’Anoia-Foix, η οποία ανήκει στο Comtats de Barcelona», αποκάλυψε ο Pagés.
«Η φετινή συγκομιδή χρησιμεύει ως προειδοποίηση για το μέλλον της αμπελοκαλλιέργειας, η οποία θα απαιτήσει σημαντική προσπάθεια και αφοσίωση από όλους όσους εμπλέκονται στη διαδικασία παραγωγής της Cava».
Οι κλιματικές δυσκολίες ήρθαν σε μια βασική στιγμή αλλαγής για την DO Cava, η οποία πρόσφατα κυκλοφόρησε ένα νέο σύνολο νόμων για τη χωροθέτηση και την επισήμανση που έχει σχεδιαστεί για να διαφοροποιεί τις βαθμίδες ποιότητας του ισπανικού αφρώδους οίνου.
Παράλληλα, ο Pagés επιθυμεί να τονίσει την «ισχυρή δέσμευση της DO στην παραγωγή του Cavas de Guarda Superior».
Η περσινή συγκομιδή ήταν η πρώτη κατά την οποία μαζεύτηκαν σταφύλια από αγροτεμάχια που προορίζονταν αποκλειστικά για το Cavas de Guarda Superior.
Οι αμπελώνες και τα οινοποιεία παρακολουθούνται συνεχώς από περίπου 100 επιθεωρητές για να διατηρηθεί η υψηλή ποιότητα του Cava χρησιμοποιώντας «την εισαγωγή ποιοτικών και ποσοτικών δεδομένων σε πραγματικό χρόνο ως εγγύηση ιχνηλασιμότητας», κάτι που ο Pagés λέει ότι είναι «θεμελιώδης πυλώνας» του Ρυθμιστικού Συμβουλίου.
Τέλος, τα κρασιά Cava de Guarda Superior πρέπει να παλαιωθούν είτε για περισσότερο από 18 μήνες για ένα Reserva είτε για 30 μήνες για ένα Gran Reserva. Ισχύουν επίσης μειωμένες αποδόσεις και όλα τα κρασιά Cava de Guarda Superior πρέπει να είναι 100% βιολογικά από το 2025.
ΠΗΓΗ: thedrinksbusiness.com