Το 2012 δημιούργησε στα πατρογονικά κτήματα το δικό του οινοποιείο που βασίζεται αποκλειστικά στην βιολογική καλλιέργεια και την παραγωγή φυσικών κρασιών. Στόχευσή του είναι να δημιουργήσει προσεχώς το δικό του τσίπουρο με την ετικέτα του Κτήματος Παπρά, καθότι πρόκειται για ένα προϊόν που ο ίδιος γνωρίζει καλά, καθώς ταυτίστηκε με την παραγωγή ποιοτικού εμφιαλωμένου τσίπουρου αλλά και παλαιωμένου τσίπουρου αργότερα στο διάστημα της συνεργασίας του με τον Συνεταιρισμό Τυρνάβου. Ο Τύρναβος αποτελεί σήμερα τη μοναδική περιοχή της Ελλάδας με ονομασία προέλευσης ΠΟΠ σε αποσταγμένο προϊόν.
Πέρυσι το Κτήμα Παπρά προχώρησε σε επενδύσεις, προσθέτοντας νέες κλειστές δεξαμενές με σκοπό να παράγει αφρώδη κρασιά. «Στα άμεσα σχέδιά μου όμως εκτός από τα αφρώδη, είναι να δημιουργήσω βιολογικό τσίπουρο από Μοσχάτο Τυρνάβου», λέει ο οινολόγος.
«Το πρώτο τσίπουρο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα, ήταν στον Τύρναβο από Μοσχάτο Τυρνάβου. Είχαμε τη συγκεκριμένη ποικιλία στην περιοχή και θέλαμε να την αναδείξουμε, ενώ είχαμε προβεί σε μελέτες για να αποδείξουμε ότι τα αρωματικά του χαρακτηριστικά εκφράζονται μέσα από το απόσταγμα. Μάλιστα, το είχαμε παρουσιάσει σε συνέδρια και εκθέσεις την εποχή εκείνη, καταφέρνοντας να φέρουμε στο προσκήνιο το ελληνικό συσκευασμένο τσίπουρο από Μοσχάτο Τυρνάβου», λέει ο Στέργιος Παπράς. Σε μία χρονική περίοδο που δεν υπήρχε ζώνη με ονομασία προέλευσης, ο χημικός και οινολόγος εργάστηκε για αρκετά χρόνια στο κρασί και ανέδειξε τα τοπικά κρασιά, τα οποία εξελίχθηκαν στη συνέχεια σε ΠΓΕ.
Το Κτήμα Παπρά παράγει σήμερα συνολικά πέντε ετικέτες, στα 70 στρέμματα που έχει στην ιδιοκτησία του και καλλιεργεί. Οι αποδόσεις στο Μοσχάτο Τυρνάβου ανέρχονται σε περίπου 1.200 κιλά ανά στρέμμα. Ποσότητες πάνω από το 50% της παραγωγής πωλούνται σήμερα στην Αμερική και μικρότερες ποσότητες διοχετεύονται στη Γερμανία.
Εκτός από το Μοσχάτο, καλλιεργεί και οινοποιεί Ροδίτη, Μπαντίκι, Cabernet Sauvignon και Merlot. Οι οινοποιήσεις του Κτήματος Παπρά χαρακτηρίστηκαν έντονα στα πρώτα βήματα από τα μονοποικιλιακά ημιαφρώδη κρασιά που οινοποίησε από Μοσχάτο Τυρνάβου, ένα λευκό με άμεση πίεση και αποχωρισμό του γλεύκους για να μην μεταφερθούν οι χρωστικές στο κρασί και ένα ροζέ όπου παραμένει με τα στέμφυλα, δίνοντας χρώμα στο κρασί.
Επίσης έχει δημιουργήσει τρία ξηρά κρασιά, ένα λευκό με βάση τον Ροδίτη, ο οποίος αναμειγνύεται με Μπαντίκι και Μοσχάτο Τυρνάβου, ένα ερυθρό από Cabernet και Merlot και ένα ροζέ ξηρό από Μοσχάτο.
Χάθηκε το 60% της παραγωγής – Εξαιρετική η ποιότητα για το Μοσχάτο
Η φετινή χρονιά όπως συνέβη σε πολλές περιοχές της χώρας, επηρέασε σημαντικά την παραγωγή του Κτήματος Παπρά, με απώλειες που άγγιξαν το 60% των συνολικών ποσοτήτων. «Το 2023 επηρεάστηκε έντονα από την εκδήλωση του περονόσπορου. Ωστόσο σε μία χρονιά με πολύ μειωμένες ποσότητες, η ποιότητα των σταφυλιών ήταν εξαιρετική καθώς κατάφεραν να συμπυκνώσουν όλα τους τα αρώματα και να τα βγάλουν στο κρασί. Το Μοσχάτο απέδωσε εξαιρετικά στοιχεία φέτος παρά τις ευρύτερες δυσκολίες».