Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Ο απόλυτος βιολογικός προορισμός οίνου παγκοσμίως στο Penedès της Ισπανίας

Όλα τα βλέμματα στρέφονται στη ζώνη Penedès το 2025, μια διάσημη οινοποιητική περιοχή (Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης- D.O.) στην Καταλονία, η οποία πρόκειται να αποτελέσει τον νούμερο ένα προορισμό βιολογικής γεωργίας.

“Πριν από επτά χρόνια, ξεκινήσαμε να εξηγούμε σε όλους τα θετικά της μετάβασης στη βιολογική γεωργία στο μέλλον της ανθρωπότητας,” δήλωσε ο πρόεδρος του D.O Penedès, Joan Huguet, στο Drinks Business.

“Για εμάς, είναι εύκολο. Είμαστε μια περιοχή κοντά στη θάλασσα, οπότε τα προβλήματα μας είναι λίγα. Είμαστε βέβαιοι ότι η βιολογική καλλιέργεια είναι η πιο σωστή επιλογή για τον τόπο μας, η πιο υγιής και η πιο βιώσιμη. Με την κλιματική αλλαγή, η μετάβαση γίνεται ολοένα και πιο εύκολη επειδή έχουμε λιγότερες βροχές, λιγότερη υγρασία και συνεπώς μικρότερο κίνδυνο προσβολών από φυτοπαθογόνους μύκητες.”

Ο Huguet πρόσθεσε: “Σίγουρα, το 2025 θα είναι υποχρεωτική η βιολογική καλλιέργεια. Αν δεν είστε βιολογικοί καλλιεργητές, δεν μπορείτε να ανήκετε στο D.O Penedès.”

Δεδομένου ότι στο Penedès καλλιεργούνται αμπελώνες σε υψόμετρα από το επίπεδο της θάλασσας μέχρι και τα 600 μέτρα, η ταυτόχρονη στροφή των συμβατικών καλλιεργειών στη βιολογική γεωργία, σε ολόκληρη την περιοχή, έχει να αντιμετωπίσει προκλήσεις. Ωστόσο, ο Huguet είπε στη συνέντευξή του ότι “οι καλλιεργητές, τα οινοποιεία, οι οργανισμοί και τα αγροτικά εκπαιδευτικά κέντρα έχουν πραγματοποιήσει πολλά μαθήματα βιολογικής καλλιέργειας για να εξηγήσουν βήμα – βήμα τον τρόπο μετάβασης στην βιολογική αμπελουργία.”

Ο Huguet επιβεβαίωσε επίσης ότι το D.O Penedès θα “στηρίξει τους μικρούς παραγωγούς, δίνοντας οικονομικές ενισχύσεις για το κόστος της μετάβασης στην βιολογική καλλιέργεια, από τον αμπελώνα μέχρι την κάβα.”

Στις περιοχές Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης αυτή τη στιγμή παράγονται συνολικά 18 εκατομμύρια μπουκάλια ημιαφρώδη οίνου και 1 εκατομμύριο αφρώδη, αυτό μοιράζεται στις περιοχές D.O Cava και D.O Catalunya, πράγμα που σημαίνει ότι “οι καλλιεργητές μπορούν να επιλέξουν ποια τεχνική θα υιοθετήσουν στους αμπελώνες τους,” είπε ο Huguet.

Δεδομένου ότι το μεγαλύτερο μέρος της παραγωγής στηρίζεται στην Cava, η επικοινωνία με τους καταναλωτές σχετικά με τα μοναδικά χαρακτηριστικά του κάθε Π.Ο.Π κρασιού είναι δύσκολη.

Στο D.O Penedès εκτός από την βιολογική καλλιέργεια δίνεται προτεραιότητα και στην τοπική λευκή ποικιλία σταφυλιού Xarel.lo. Ο Huguet πιστεύει ότι η Xarel.lo παράγει κρασιά που δεν υπερκαλύπτουν τις γεύσεις και που παρέχουν έναν ουδέτερο γευστικό καμβά για τους σεφ ώστε να αναδείξουν την κουζίνα τους, έτσι μπορεί να αποδειχθεί ιδιαίτερα δημοφιλής ποικιλία στον χώρο της εστίασης.

“Η Xarel.lo παράγει γαστρονομικά κρασιά, όπου η γεύση τους είναι πιο ουδέτερη,” εξήγησε ο Huguet. “Τα κρασιά της ποικιλίας  Xarel.lo πρέπει να τα σερβίρουν στο τραπέζι, καθώς σέβονται το φαγητό που έχετε μαγειρέψει.”

Πιστεύει ότι τα κρασιά που προέρχονται από την Xarel.lo έχουν “τη δυνατότητα να ωριμάζουν σε δρύινο βαρέλι για πολλά χρόνια” και αποκάλυψε ότι ο στόχος του είναι να δει τα κρασιά Xarel.lo στον κατάλογο κρασιών διεθνών εστιατορίων.

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Η τεχνητή νοημοσύνη δεν μπήκε απλώς στον κόσμο του κρασιού· τον αναδιαμόρφωσε αθόρυβα, όπως η ζύμωση που δουλεύει στο σκοτάδι και αλλάζει τον χαρακτήρα...

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Υπάρχουν συνεντεύξεις που απλώς καταγράφουν λόγια και άλλες που ξετυλίγουν μια ολόκληρη διαδρομή ζωής. Η συζήτηση με τον Χρήστο Ζαφειράκη ανήκει ξεκάθαρα στη δεύτερη...

REPORTS

Τα μη αλκοολούχα κρασιά τα γνωστά «00» κερδίζουν ολοένα και περισσότερο έδαφος στην αγορά, όμως η απουσία αλκοόλ στερεί αναπόφευκτα ένα κομμάτι της πολυπλοκότητας...

REPORTS

Το γαλλικό Υπουργείο Γεωργίας ανακοίνωσε τη Δευτέρα 24 Νοεμβρίου ότι θα παράσχει στην οινοβιομηχανία πρόσθετη στήριξη ύψους 130 εκατ. ευρώ για την περαιτέρω εκρίζωση...

Διαβάστε επίσης

VIDEOS

Στο New Hotel, ανάμεσα σε πιάτα που μιλούσαν χαμηλόφωνα και κρασιά που ήξεραν πότε να ξεδιπλωθούν, η ομάδα του Wine Trails συναντήθηκε για κάτι...

VIDEOS

Υπάρχουν συνεντεύξεις που απλώς καταγράφουν λόγια και άλλες που ξετυλίγουν μια ολόκληρη διαδρομή ζωής. Η συζήτηση με τον Χρήστο Ζαφειράκη ανήκει ξεκάθαρα στη δεύτερη...

VIDEOS

Η κάμερα ανοίγει και το οινοποιείο δεν λειτουργεί απλώς ως χώρος, αλλά ως παρακαταθήκη. Ο Χρήστος Ζαφειράκης ανοίγει τις πόρτες του οινοποιείου του και...

REPORTS

Κυκλοφορεί αυτό το Σάββατο, 20 Δεκεμβρίου 2025, η νέα γιορταστική έκδοση The Top 50 του Wine Trails, με πλούσια θεματολογία και βάθος αναζήτησης για...