Ετοιμαστείτε για καινούριες ετικέτες στο Bordeaux της Γαλλίας από Cabernet Sauvignon, Petit Verdot και Marselan! Σας φαντάζουν ξένες αυτές οι ποικιλίες σταφυλιού; Ο αμπελώνας του Bordeaux, συνηθισμένος στο Cabernet Sauvignon και το Merlot θα χρειαστεί σιγά σιγά να αλλάξει δομή.
Τον προηγούμενο μήνα, η γαλλική επιτροπή που αποφασίζει τις ονομασίες προέλευσης οίνου, ενέκρινε 6 καινούριες ποικιλίες σταφυλιού για τα entry-level κρασιά, αλλά και για τα ΠΟΠ Bordeaux και ΠΟΠ Bordeaux Supérieur. Αναμένεται να εγκριθούν και για κάποιες άλλες κατηγορίες. Οι παραγωγοί ελπίζουν ότι τα καινούρια σταφύλια θα προετοιμάσουν την περιοχή για την κλιματική αλλαγή.
Η εξέλιξη αυτή είναι αποτέλεσμα 11 ετών έρευνας στο Plot 52, έναν πειραματικό αμπελώνα στην περιοχή Pessac-Léognan, όπου φυτεύτηκαν 52 ποικιλίες σταφυλιού με σκοπό την έρευνα της καταλληλότητας τους σε ένα πραγματικής κλίμακας στο μέλλον πιο ζεστό και πιο ξηρό Bordeaux.
Οι αμπελουργικές ζώνες πρέπει να προσαρμοστούν στις νέες κλιματικές συνθήκες αν θέλουν να είναι παραγωγικές. Εδώ μπαίνουν στο παιχνίδι οι καινούριες ποικιλίες που εγκρίθηκαν και είναι οι Touriga Nacional, Castets, Marselan και Αrinarnoa για τα κόκκινα, το Αlvarinho και το Lilorila για τα λευκά.
Το θέμα με τη κλιματική αλλαγή είναι ότι οι ποικιλίες μετακινούνται από την ιδανική ημερομηνία ωρίμανσης, η οποία έρχεται όλο και πιο νωρίς. Όταν μια ποικιλία φτάνει σε ωρίμανση την πιο ζεστή εποχή του καλοκαιριού, δηλαδή τον Ιούλιο ή Αύγουστο, το φρούτο είναι χωρίς ισορροπία, με πολύ χαμηλές οξύτητες, πολλά σάκχαρα και όχι καλά αρώματα. Αναφέρεται για παράδειγμα το Merlot και το Sauvignon Blanc, που είναι πρώιμες ποικιλίες και φαίνεται ότι θα είναι οι πρώτες που θα πέσουν στο βωμό του προβλήματος.
Ακόμα σε πειραματική κλίμακα
Ας μην βιαζόμαστε όμως. Οι αλλαγές δεν θα είναι τόσο άμεσες, υπάρχει ακόμα δουλειά να γίνει. H έγκριση του INAO συμπεριλαμβάνει σημαντικούς περιορισμούς. Μόνο το 5 τοις εκατό της επιφάνειας αμπέλου μπορεί να φυτευτεί με τις νέες ποικιλίες. Αυτά τα σταφύλια συνεισφέρουν μόλις στο 10 τοις εκατό της ετικέτας κρασιού στην οποία προορίζονται. Θα υπάρξει μάλιστα μια περίοδος πειραματική 10 χρόνων με αυτούς τους όρους, πριν οι ποικιλίες αυτές εμφανιστούν στην ετικέτα σε μεγαλύτερα ποσοστά.
Νέα πειράματα πραγματοποιούνται, μάλιστα πέρυσι μπολιάστηκαν κλήματα από τρεις κυπριακές ποικιλίες που είναι πολύ ανθεκτικές στη ξηρασία.
Τι έπεται;
Στο μέλλον λοιπόν το Bordeaux θα έχει τη γεύση του γνωστού σήμερα Bordeaux;
Είναι σημαντικό να αναφερθεί ότι η περιοχή έχει αλλάξει σταφύλια παλαιότερα. Το Merlot έχει γίνει γνωστό μόλις τις τελευταίες δεκαετίες. Δύο αιώνες πριν, υπήρχαν διάφορες ποικιλίες φυτεμένες στην περιοχή. Αφού η φυλλοξήρα κατέστρεψε τα αμπέλια, τα οινοποιεία έπειτα επέλεξαν να αναμπελώσουν με κάποιες λίγες επιλεγμένες.
Σύμφωνα με τους ειδικούς, αν οι καινούριες ποικιλίες επιλεγούν σωστά, το Bordeaux θα κρατήσει την τυπικότητά του πιο εύκολα από το να μην γίνουν καθόλου αλλαγές.
Οι ίδιοι λένε ότι o σκοπός είναι να διατηρηθούν τα χαρακτηριστικά των κρασιών, οπότε δεν θα υπάρχει θέμα με το να πουληθούν αυτά τα κρασιά σαν ετικέτα οίνου – χαρμάνι Bordeaux.
Με στοιχεία από Wine Spectator