Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Ο Miguel A. Torres προτρέπει τα οινοποιεία να πάρουν θέση κατά της κλιματικής αλλαγής

Ο Miguel A. Torres κάλεσε τους οινοπαραγωγούς σε όλο τον κόσμο να ενώσουν τις δυνάμεις τους σε μια προσπάθεια να αντισταθούν στην κλιματική κρίση…

Το 2019, ο πρόεδρος της Familia Torres συνεργάστηκε με την Katie Jackson, την ανώτερη αντιπρόεδρο εταιρικής κοινωνικής ευθύνης της Jackson Family Wines στην Καλιφόρνια, για να δημιουργήσει μια ομάδα που ονομάζεται International Wineries for Climate Action (IWCA).

Στόχος τους ήταν να προσλάβουν τα πιο φιλικά προς το περιβάλλον οινοποιεία στον κόσμο, τα οποία θα συνεργάζονταν σε προγράμματα που έχουν σχεδιαστεί για τη μείωση των εκπομπών άνθρακα.

Ο όμιλος αποτελείται τώρα από 41 οινοποιεία, που εκπροσωπούν 10 χώρες σε όλο τον κόσμο, αλλά ο Torres θέλει να δει περισσότερους παραγωγούς να συμμετέχουν στο κίνημα.

«Συχνά με ρωτούν ποια είναι η μεγαλύτερη πρόκληση που αντιμετωπίζει ο αμπελοοινικός τομέας και η απάντησή μου είναι πάντα χωρίς καμία αμφιβολία: η κλιματική αλλαγή», είπε ο Torres, ο οποίος είναι μέλος της οικογένειας τέταρτης γενιάς στο διάσημο ισπανικό οινοποιείο.

«Ας ελπίσουμε ότι τώρα με την ακραία ξηρασία και τα κύματα καύσωνα σε πολλά μέρη του κόσμου, περισσότεροι άνθρωποι αρχίζουν να συνειδητοποιούν ότι κάτι συμβαίνει ή ότι στην πραγματικότητα πηγαίνει πολύ στραβά.

«Έχει γίνει σαφές ότι η κλιματική αλλαγή ή καλύτερα να πούμε, η κλιματική κρίση είναι πολύ μεγαλύτερη απειλή για την ανθρωπότητα από τον Covid, και αν δεν ληφθούν άμεσα μέτρα, ο κόσμος γενικά, αλλά κυρίως η αμπελοκαλλιέργεια, θα οδηγηθεί σε μεγάλα προβλήματα και αλλαγές.

Ως εκ τούτου, πρέπει να επιταχύνουμε την απαλλαγή από τις ανθρακούχες εκπομπές της παγκόσμιας οικονομίας μας και είναι σημαντικό να αναληφθεί περισσότερη δράση, σε όλα τα μέρη του κόσμου, σε κάθε επίπεδο, σε κάθε τομέα και φυσικά και στον τομέα του κρασιού.

Η IWCA προσχώρησε πρόσφατα στο Race to Zero, μια παγκόσμια εκστρατεία για τη συγκέντρωση ηγεσίας και υποστήριξης από επιχειρήσεις και παγκόσμιους ηγέτες για μια υγιή, ανθεκτική, μηδενική ανάκτηση άνθρακα που αποτρέπει μελλοντικές απειλές, δημιουργεί θέσεις εργασίας και ξεκλειδώνει μια βιώσιμη ανάπτυξη χωρίς αποκλεισμούς.

Τα μέλη της IWCA μοιράζονται δεδομένα και ιδέες, βοηθώντας τα να αναπτύξουν βιώσιμες πρακτικές και να μειώσουν το αποτύπωμα άνθρακα.

Η ομάδα διδάσκει επίσης στα μέλη πώς να μετρούν τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου μέσω λεπτομερών απογραφών και παρέχει έναν οδικό χάρτη για τη μείωσή τους.

Έχει αναπτύξει τρεις υπολογιστές εκπομπών για οινοποιεία που εδρεύουν στην Αυστραλία, τη Νέα Ζηλανδία και τις Ηνωμένες Πολιτείες, χρησιμοποιώντας συντελεστές εκπομπών ανά περιοχή.

Όλα τα νέα μέλη υποχρεούνται να πραγματοποιούν απογραφές και η IWCA συνεργάζεται με διαπιστευμένους ελεγκτές για να διασφαλίσει ότι τηρείται ένα ισχυρό πρότυπο στη μέτρηση και τη λογιστική.

Οι διαπιστευμένοι ελεγκτές ISO-14064-3 επαληθεύουν επίσης ότι τα οινοποιεία επιτυγχάνουν σταθερές μειώσεις εκπομπών με την πάροδο του χρόνου.

Η συμμετοχή είναι ανοιχτή σε κάθε οινοποιείο που είναι πρόθυμο να αναλάβει στρατηγική δράση για να επιταχύνει καινοτόμες λύσεις για το κλίμα.

Τα τρέχοντα μέλη περιλαμβάνουν εμβληματικούς παραγωγούς όπως η Ridge Vineyards στην Καλιφόρνια, η Felton Road στη Νέα Ζηλανδία και η Champagne Lanson, καθώς και μεγάλες εταιρείες όπως οι Constellation Brands, Yealands, Sogrape, Symington, CVNE και Ramón Bilbao.

«Είναι υπέροχο να βλέπουμε πώς η IWCA μεγάλωσε και εξελίχθηκε, αλλά χρειαζόμαστε περισσότερα οινοποιεία για να ενταχθούμε», είπε ο Torres, ο οποίος διαχειρίζεται επίσης τους αμπελώνες της οικογενειακής εταιρείας στη Χιλή και συνεργάζεται με την αδερφή του, Marimar Torres, στην Καλιφόρνια.

«Είναι ζωτικής σημασίας για την απαλλαγή από τις ανθρακούχες εκπομπές και όλοι μαζί θα πρέπει να καταβάλουμε πρόσθετη προσπάθεια για να συνεχίσουμε να προσπαθούμε να εκπληρώσουμε τη συμφωνία του Παρισιού του 2015: να μειώσουμε την άνοδο των θερμοκρασιών στο μέγιστο μεταξύ 1,5°C και 2°C μέχρι το τέλος του αιώνα.

«Είναι ζωτικής σημασίας να ληφθούν περισσότερα μέτρα ώστε όλοι μαζί να βάλουμε τέλος σε αυτή την τρέλα που θα κάνει τη γη μας σχεδόν ακατοίκητη στο τέλος αυτού του αιώνα».

 

ΠΗΓΗ: decanter.com

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Οι Έλληνες καταναλωτές είναι ολοένα και πιο δεκτικοί στην ιδέα του μη αλκοολούχου κρασιού, με τις γυναίκες και τους νεότερους σε ηλικία να δείχνουν...

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Tην 1η Νοεμβρίου το Ξινόμαυρο γιορτάζει παγκόσμια και για το λόγο αυτό οι «Οινοποιοί Βορείου Ελλάδος» διοργανώνουν και προτείνουν για τους λάτρεις της ποικιλίας,...

REPORTS

Αλλαγές στην υποβολή των δηλώσεων παραγωγής, επεξεργασίας, εμπορίας και αποθεμάτων στον αμπελοοινικό τομέα προβλέπει τροποποιητική απόφαση του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Κώστα Τσιάρα, που αναρτήθηκε...

REPORTS

Το δελτίο του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ενημερώνει ότι το αμπέλι βρίσκεται στο στάδιο ωρίμανσης και συγκομιδής, κυρίως για τις πρώιμες επιτραπέζιες ποικιλίες....

Διαβάστε επίσης

VIDEOS

Η Μαλαγουζιά πρωταγωνιστεί στο νέο τεύχος του Wine Trails, που κυκλοφορεί στις 11 Οκτωβρίου στα περίπτερα. Μια ποικιλία που συνεχίζει να εμπνέει οινοποιούς και...

REPORTS

O τουρισµός στη χώρα µας ανεβαίνει αλλά η κατανάλωση του κρασιού πέφτει. Μετά τη µείωση της ζήτησης στα κόκκινα κρασιά, το περασµένο καλοκαίρι παρατηρήθηκε...

REPORTS

Με απόφαση, που δημοσιεύθηκε σε ΦΕΚ, τροποποιείται η υπό στοιχεία Α.1102/27-07-2022 απόφαση του Υφυπουργού Οικονομικών που αφορά στον καθορισμό της διαδικασίας βεβαίωσης και είσπραξης...

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Έναν αέρα εξορθολογισμού και ανανέωσης με σεβασμό στην παράδοση και σύγχρονα εργαλεία απολαμβάνει το εγχείρημα αναγέννησης του αμπελώνα της Μαντινείας και ανασυγκρότησης της Οινοποιητικής...