Ως ένα από τα διάσημα κτήματα στην Ιταλία με δύο γενιές να συνυπάρχουν στην οικογενειακή επιχείρηση, η Gaja στοχεύει να αξιοποιήσει την κληρονομιά της, εισάγοντας καινοτόμες αλλαγές.
Μιλώντας ο Giovanni Gaja μοιράστηκε πληροφορίες σχετικά με την πρόσφατη επέκταση της εταιρείας σε νέες περιοχές και την αυξανόμενη σημασία του λευκού κρασιού. Ο ίδιος μάλιστα εξήγησε ότι: «Η οικογένεια παρατήρησε την αυξανόμενη παγκόσμια ζήτηση για λευκά κρασιά και ως εκ τούτου αποφασίζουμε να ακολουθήσουμε μια μοναδική προσέγγιση για την παραγωγή λευκών με δυνατότητα παλαίωσης και δομή, παρόμοια με τα κόκκινα κρασιά μας».
Σκάβοντας βαθύτερα, ο Gaja τόνισε τα πρόσφατα έργα που παρουσιάζουν την προνοητική προσέγγιση της οικογένειας. Για παράδειγμα, το 2017, η εταιρεία ξεκίνησε μια πρωτοποριακή συνεργασία για να ιδρύσει το IDDA, ένα νέο οινοποιείο που βρίσκεται στη νοτιοδυτική πλαγιά του ηφαιστείου Αίτνα της Σικελίας. Αυτό το εγχείρημα, σε συνεργασία με την οικογένεια Graci, ξεκίνησε ως μέσο για να εξερευνήσετε τις δυνατότητες των λευκών κρασιών, εστιάζοντας ιδιαίτερα στο τοπικό σταφύλι Carricante. Συγκεκριμένα, ο Gaja αποκάλυψε πώς αυτό οδήγησε στο οινοποιείο να αναγνωρίσει τον τρόπο με τον οποίο οι ποικιλίες λευκών σταφυλιών προσαρμόστηκαν στην κλιματική αλλαγή και είδε πώς τείνουν να βιώνουν λιγότερη συγκέντρωση και αφυδάτωση σε σύγκριση με τις ερυθρές ποικιλίες.
Παράλληλα, κοιτάζοντας μπροστά στις ευκαιρίες που παρουσιάζονται, ο Gaja εξήγησε: «Η Ιταλία, με την πλούσια αμπελουργική της κληρονομιά με περισσότερες από 550 γηγενείς ποικιλίες σταφυλιού, διαθέτει τεράστιες δυνατότητες για την παραγωγή λευκών κρασιών υψηλής ποιότητας. Ενώ μόνο ένας περιορισμένος αριθμός από αυτές τις ποικιλίες είναι γνωστές στην αγορά, βλέπουμε μια ευκαιρία να ανακαλύψουμε ξανά και να παρουσιάσουμε λιγότερο γνωστά αυτόχθονα σταφύλια που μπορούν να συμβάλουν στην καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής».
Ένα άλλο σημαντικό έργο που ανέλαβε η εταιρεία αφορούσε επίσης την απόκτηση γης στην περιοχή Alta Langa στο Πιεμόντε της Ιταλίας, όπου ο κυρίαρχος στόχος του Gaja ήταν να παράγει λευκά και όχι αφρώδη κρασιά, αξιοποιώντας το πιο δροσερό κλίμα και το υψηλό υψόμετρο της περιοχής. Ουσιαστικά, ο Gaja διαπίστωσε ότι φυτεύοντας Chardonnay και Sauvignon Blanc στα 650 μέτρα πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας, θα μπορούσε να δημιουργήσει δομημένα λευκά κρασιά με δυνατότητα παλαίωσης. Αυτή η προσπάθεια περιελάμβανε επίσης την κατασκευή ενός νέου οινοποιείου αφιερωμένου αποκλειστικά στην παραγωγή λευκού κρασιού.
Από τότε που μπήκε στο οινοποιείο το 2018, ο Gaja, μαζί με τις αδερφές του Gaia και Rossana, ασχολείται ενεργά με τις καθημερινές λειτουργίες. Αντί να έχουν καθορισμένους ρόλους, τα αδέρφια συμβάλλουν συλλογικά στη λήψη αποφάσεων, επιτρέποντάς τους να ενταχθούν πλήρως στη διαχείριση του οινοποιείου. Αποκαλύπτει: «Η συμμετοχή της οικογένειάς μας επεκτείνεται σε γευσιγνωσίες και επισκέψεις σε αμπελώνες, όπου συνεργαζόμαστε με τον οινοποιό για να διασφαλίσουμε τη συνέπεια και να διατηρήσουμε το στιλ που χαρακτηρίζει το οινοποιείο».
Εκτός από την καθημερινή διαχείριση οινοποιείου, τα αδέρφια Gaja πραγματοποιούν συχνά εκτεταμένα ταξίδια, όχι μόνο στην Ασία αλλά και σε άλλες περιοχές, διασφαλίζοντας την παρουσία και την ανάπτυξη της Gaja Winery παγκοσμίως, με τον ίδιο να προσθέτει: «Ταξιδεύουμε σε διάφορους προορισμούς με βάση τις ανάγκες του οινοποιείου, παρέχοντας με μια ολοκληρωμένη προοπτική για την παγκόσμια βιομηχανία κρασιού».
Τέλος, ο Gaja κατέληξε ότι: «Η επέκτασή μας στην ασιατική αγορά αντανακλά μια παγκόσμια προσέγγιση για την κοινή χρήση των κρασιών μας με τους λάτρεις του κρασιού παγκοσμίως, αναγνωρίζοντας το αυξανόμενο ενδιαφέρον για τα λευκά κρασιά και τις δυνατότητές τους να συμπληρώνουν τις ασιατικές κουζίνες. Η συνεχής δέσμευση της Gaja στην ποιότητα και την καινοτομία την τοποθετεί ως παίκτη με επιρροή στο εξελισσόμενο τοπίο τόσο της παραγωγής λευκού κρασιού όσο και της ασιατικής αγοράς κρασιού».
ΠΗΓΗ: thedrinksbusiness.com