Η ζήτηση στη διεθνή αλλά και στην εγχώρια αγορά είναι τέτοια, που καθοδηγεί σε ένα σημαντικό βαθμό τις επιλογές των οινοποιών καθώς νέες προσπάθειες αναδύονται εσχάτως στο οινικό προσκήνιο.
Μεταξύ των κρασιών που συναντήσαμε στο πλαίσιο της εκδήλωσης, ξεχωρίζουν προσπάθειες όπως το Mystic της Cavino, το οποίο είναι αφρώδες που προέρχεται από δύο ποικιλίες που η οινοποιία επιλέγει να μην αποκαλύπτει (εξ ου και το όνομα του κρασιού) και αποτελεί την πρώτη προσπάθεια της εταιρείας στο συγκεκριμένο πεδίο. Έτσι, ο οίνος βάσης προέρχεται από την ανάμειξη των δύο αυτών ελληνικών ποικιλιών που καλλιεργούνται σε αμπελώνες της Αιγιάλειας. Εκεί περιέχονται όλες οι εσοδείες από το 2020 και έπειτα, εξασφαλίζοντας σταθερότητα αλλά και πολυπλοκότητα στο τελικό προϊόν. Η δεύτερη ζύμωση γίνεται σε κλειστή δεξαμενή, όπου ο οίνος που προκύπτει παραμένει με τις λεπτές του λάσπες για έξι μήνες με τακτική ανάδευση. Ακολουθεί εμφιάλωση και παραμονή στη φιάλη για τουλάχιστον 6 μήνες.
Κτήμα Κώστα Λαζαρίδη: Επιστροφή στα γλυκά κρασιά
Το Κτήμα Κώστα Λαζαρίδη από τη Δράμα λάνσαρε το πρώτο του αφρώδες ξηρό κρασί από βιδιανό, ετοιμάζει και ένα γλυκό από επιλεγμένο αμπελώνα της περιοχής με αποδόσεις περίπου 400 κιλών ανά στρέμμα. Και τα δύο κρασιά βασίζονται σε σταφύλια που ευδοκιμούν σε ορεινή περιοχή στο Κατάφυτο Δράμας. Ο γλυκός οίνος που θα κυκλοφορήσει προέρχεται από επιλεγμένο αμπελοτεμάχιο του Κτήματος, ποικιλίας Sauvignon Blanc, το οποίο φύεται σε υψόμετρο 820 μέτρων. Η οινοποίησή του πραγματοποιείται από σταφύλια δύο διαδοχικών τρύγων για επιλογή και διαλογή των καλύτερων και πιο έτοιμων σταφυλιών, με απευθείας πίεση σε κάθετο πιεστήριο και ζύμωση σε δρύινα βαρέλια με χρόνο ωρίμανσης ένα έτος με τις οινολάσπες. H κυκλοφορία του γλυκού οίνου το προσεχές διάστημα, αποτελεί ταυτόχρονα και την επιστροφή του κτήματος στη συγκεκριμένη κατηγορία όπου δεν είχε παρουσία τον τελευταίο καιρό.
Επαναπροσδιορισμός ταυτότητας στα αφρώδη για τη Nico Lazaridi
Από την πλευρά της η Οινοποιία Nico Lazaridi επαναπροσδιορίζει δύο μέχρι πρότινος ημιαφρώδεις – ημίγλυκους οίνους, τους οποίους αντικαθιστά με δύο αφρώδεις ξηρούς, ακολουθώντας την τάση της αγοράς. Στην εκδήλωση παρουσίασε τις δύο νέες αυτές ετικέτες αφρώδους κρασιού, Solitaire Brut λευκό από UgniBlanc με συμμετοχή 85% και Μοσχάτο Αλεξανδρείας 15% και Solitaire Brut ροζέ από Granache Rouge κατά 85% και Syrah κατά 15% με 12 αλκοολικούς βαθμούς έκαστο. Η παραγωγή υλοποιείται στην πρώτη περίπτωση με τη μέθοδο της λευκής οινοποίησης, μετάγγιση σε δεξαμενή αζώτου και προσθήκη νέων ζυμών για τη διενέργεια αλκοολικής ζύμωσης. Κατόπιν το κρασί καταλήγει σε κλειστή δεξαμενή υπό πίεση 5 bar, για να διακοπεί η ζύμωση και να πραγματοποιηθεί αμέσως μετά η εμφιάλωση. Αντίστοιχη διαδικασία οινοποίησης ακολουθείται και στην περίπτωση του ροζέ αφρώδους Solitaire.
Κτήμα Καραμήτρου: Ετοιμάζει γλυκό και αφρώδες από ΠΟΠ Μαύρο Μεσενικόλα
Δύο νέες ετικέτες αφρώδους λευκού και ροζέ «Snob» σε συσκευασία 350ml, που είναι πιο προσιτές κατά την κατανάλωση έναντι των 750ml, παρουσίασε το Κτήμα Καραμήτρου από την Καρδίτσα, το οποίο ετοιμάζει ταυτόχρονα την κυκλοφορία ενός γλυκού κρασιού όπου τα σταφύλια θα ξηραίνονται με τη συμβολή του ήλιου πάνω στα αμπέλια, αξιοποιώντας την τοπική ποικιλία Μπατίκι, που χαρακτηρίζεται από υψηλή περιεκτικότητα σε σάκχαρα. Το οινοποιείο εισήλθε την τελευταία διετία στα αφρώδη κρασιά. Από τις δύο ετικέτες που δημιούργησε, το λευκό αφρώδες προέρχεται από Μοσχάτο Αμβούργου με οινοποίηση blanc denoir και το ροζέ από Λημνιώνα με τη μέθοδο οινοποίησης όπου η δεύτερη ζύμωση πραγματοποιείται σε κλειστή δεξαμενή. Πρόκειται για δύο αρωματικά και φρουτώδη κρασιά, το κάθε ένα από τα οποία κυκλοφορεί σε 10.000 φιάλες ετησίως. Η συνολική παραγωγή του Κτήματος ετησίως ανέρχεται σε περίπου 300.000 μπουκάλια κρασιού. Στον σχεδιασμό είναι να κυκλοφορήσει ένα ακόμα αφρώδες με οινοποίηση blanc de noirαπό ΠΟΠ Μαύρο Μεσενικόλα, με την παραδοσιακή μέθοδο της σαμπάνιας, ενώ πρόκειται για μία ποικιλία στην οποία επενδύει και με νέες φυτεύσεις το Κτήμα.
Νέα οινοποιητική προσπάθεια στη Σάμο με επίκεντρο το Μοσχάτο
Με βασικό όχημα το Μοσχάτο Σάμου, το Οινοποιείο Χατζηϊωάννου, δημιούργησε ένα γλυκό λιαστό επιδόρπιο κρασί εσοδείας του 2021, άγριας ζύμωσης. Κυκλοφόρησε σε 2.320 φιάλες και έλαβε δύο μετάλλια σε διεθνείς διαγωνισμούς, ενώ το παρουσίασε το οινοποιείο στην «Αφρός και Νέκταρ». Το εν λόγω οινοποιείο αποτελεί ένα νέο σε ηλικία εγχείρημα στο νησί από τον Γιώργο Χατζηϊωάννου και τους γιούς του Βαγγέλη και Θέμη, που έχουν την ευθύνη της παραγωγικής προσπάθειας που ξεκίνησε το 2019. Η έναρξη λειτουργίας για το οινοποιείο ήρθε σε συνέχεια της οικογενειακής παράδοσης πέντε γενεών στον τομέα της αμπελοκαλλιέργειας, με το λευκό ξηρό Μοσχάτο να αποτελεί την πρώτη του ετικέτα, όπου σε αυτό προτάσσεται η ονομασία «Μοσχάτο» με στόχο την ανάδειξη της συγκεκριμένης ποικιλίας που αναπτύσσεται στο νησί.
Φωτογραφίες: Γεωργία Καραμαλή