Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Νέα μελέτη συνδέει το κρασί με καλύτερη γνωστική λειτουργία στους ηλικιωμένους

Μια ιαπωνική μελέτη διαπιστώνει ότι άτομα άνω των 75 ετών μπορεί να ωφεληθούν από ένα κανονικό ποτήρι κρασί.

απόδοση Ζήσης Πανάγος

Οι κάτοικοι της Ιαπωνίας έχουν μερικά από τα υψηλότερα προσδόκιμα ζωής στον κόσμο, κατά μέσο όρο 85 χρόνια. Όμως, καθώς ζουν περισσότερο, ποιοι διατροφικοί, φυσικής κατάστασης ή κοινωνικοοικονομικοί παράγοντες επηρεάζουν την υγεία καθώς γερνούν; Ερευνώντας τη γνωστική λειτουργία, ερευνητές στο Πανεπιστήμιο της Οσάκα και στο Μητροπολιτικό Ινστιτούτο Γεροντολογίας του Τόκιο συνέλεξαν πρόσφατα δεδομένα υγείας και τρόπου ζωής από Ιάπωνες ηλικιωμένους άνω των 75 ετών και διαπίστωσαν ότι η μέτρια και σταθερή κατανάλωση κρασιού συσχετίστηκε με υψηλότερη γνωστική λειτουργία.

Η μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο BMC Geriatrics, παρακολούθησε 1.226 άνδρες και γυναίκες στην Ιαπωνία, ηλικίας 75 έως 87 ετών, κατά τη διάρκεια του 2016 και του 2017. Τα άτομα επιλέχθηκαν από την SONIC cohort (Septuagenarians, Octogenarians, Nonagenarians and Investigation with Centenarians), και έτσι μια συνεχιζόμενη μελέτη ξεκίνησε το 2010 με σκοπό να παρακολουθεί τους συμμετέχοντες κάθε τρία χρόνια.

Οι επαγγελματίες υγείας ρώτησαν τους συμμετέχοντες σχετικά με τα πρότυπα κατανάλωσης οινοπνεύματος και μέτρησαν τη γνωστική τους λειτουργία μέσω της ιαπωνικής έκδοσης του Montreal Cognitive Assessment (MoCA). Το MoCA είναι ένα τεστ προσυμπτωματικού ελέγχου που έχει σχεδιαστεί για να βοηθήσει τους επαγγελματίες υγείας στην ανίχνευση ήπιας γνωστικής έκπτωσης και της νόσου του Αλτσχάιμερ. Το MoCA αξιολογείται με βαθμολογία από 0 έως 30, οι ενήλικες οποιασδήποτε ηλικίας δείχνουν μέση βαθμολογία 26. Κάτω από το 22 υποδηλώνει μέτρια γνωστική εξασθένηση.

Παράλληλα, οι ερευνητές σημείωσαν τη συχνότητα κατανάλωσης και τα είδη αλκοολούχων ποτών, όπως μπύρα, κρασί, ουίσκι, ιαπωνικά αποστάγματα ρυζιού και σάκε. Η συχνότητα κατανάλωσης αλκοόλ χωρίστηκε σε τέσσερις κατηγορίες: Καμία, λιγότερο από μία ημέρα την εβδομάδα, μία έως έξι ημέρες την εβδομάδα και καθημερινά. Για τους άνδρες, η κατανάλωση αλκοόλ κατηγοριοποιήθηκε ως καθόλου (0 γραμμάρια αλκοόλ), μέτρια (1 έως 39 γραμμάρια), μέτρια έως υπερβολική (40 έως 59 γραμμάρια) και υπερβολική (60 γραμμάρια και άνω), ενώ τα κατώφλια των γυναικών ήταν τα μισά από αυτό. (Ένα μέσο ποτήρι κρασί περιέχει 14 γραμμάρια αλκοόλ.)

«Εξετάσαμε συσχετίσεις με τη γνωστική λειτουργία για άλλους τύπους αλκοόλ εκτός από το κρασί και βρήκαμε σημαντικές συσχετίσεις μόνο για το κρασί», ανέφερε σε πρόσφατη δήλωση του ο επικεφαλής συγγραφέας Δρ Yuya Akagi. «Αυτό υποδηλώνει ότι οι ειδικές για το κρασί ουσίες επηρεάζουν τη γνωστική λειτουργία, ειδικά αντιοξειδωτικά όπως οι πολυφαινόλες.» Ο Akagi προσθέτει ότι το κόκκινο κρασί περιέχει περισσότερες πολυφαινόλες από το λευκό κρασί, συγκεκριμένα τη ρεσβερατρόλη, και είναι πολύ πιθανό τα κόκκινα και τα λευκά κρασιά να διαφέρουν ως προς το στην επίδραση της γνωστικής λειτουργίας.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι συμμετέχοντες που ανέφεραν ότι έπιναν αλκοόλ μία έως έξι ημέρες την εβδομάδα είχαν την υψηλότερη βαθμολογία MoCA, με 23,6 βαθμούς (ο μέσος όρος ήταν 22,7) και σημαντική αύξηση στη γνωστική λειτουργία σε σύγκριση με αυτούς που δεν έπιναν και εκείνους που έπιναν κάθε ημέρα. Αφού απομόνωσαν κάθε αλκοολούχο ποτό, οι ερευνητές διαπίστωσαν επίσης ότι το κρασί είχε την ισχυρότερη θετική συσχέτιση με τη γνωστική λειτουργία, ενώ άλλα ποτά όπως το σάκε δεν είχαν.

Η μελέτη του Akagi εστιάζει περισσότερο στη συχνότητα κατανάλωσης αλκοόλ παρά στον όγκο. Δεδομένου ότι οι περισσότεροι συμμετέχοντες ήταν μέτρια κατανάλωση αλκοόλ, προτείνει ότι η κατανάλωση αλκοόλ, ανεξάρτητα από τη συχνότητα, πρέπει να είναι μέτρια.

Οι ερευνητές σημειώνουν ότι κοινωνικοί παράγοντες όπως η επικοινωνία με άλλους μπορεί να έχουν επηρεάσει θετικά τη γνωστική λειτουργία. «Πιστεύουμε ότι όχι μόνο τα αποτελέσματα του κρασιού, αλλά και το πλαίσιο της οινοποσίας, όπως ο χρόνος που αφιερώνουμε στη διασκέδαση και τη συζήτηση με τους φίλους και την οικογένεια, μπορούν να έχουν πολύ θετικό αντίκτυπο στη γνωστική λειτουργία», είπε ο Akagi.

Τέλος, τα δεδομένα κατανάλωσης αλκοόλ αξιολογήθηκαν με συνεντεύξεις, οι οποίες μπορεί να υπόκεινται σε ανακρίβεια. Ο Akagi λέει ότι θα ήθελε στη συνέχεια να αξιολογήσει τις επιπτώσεις του κόκκινου κρασιού έναντι του λευκού κρασιού.

 

ΠΗΓΗ: winespectator.com

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Η Wine Paris 2025 πρόκειται να μετατρέψει το Παρίσι σε παγκόσμιο κόμβο για το κρασί και τα οινοπνευματώδη ποτά από τις 10 έως τις...

REPORTS

Το Crystal Springs της Napa Valley AVA γίνεται η 18η επίσημη ονομασία της διάσημης αμπελουργικής περιοχής. Η νέα AVA χωροθετείται σε μια λοφώδη περιοχή...

REPORTS

Οι εξελίξεις στην τεχνητή νοημοσύνη (AI) συνεχίζουν να επηρεάζουν το εμπόριο κρασιού με νέους και συναρπαστικούς τρόπους. Η τεχνητή νοημοσύνη αναμένεται να διαδραματίσει βασικό...

REPORTS

Ο François Bouteille ανέλαβε τη θέση του διευθυντή και ο Bertrand Minchin τη θέση του συμπροέδρου του Bureau Interprofessionnel des Vins du Centre-Loire (BIVC).

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Συγγενείς, φίλοι και συνεργάτες θα πουν την Τρίτη 12 Νοεμβρίου το «ύστατο χαίρε» στον Γιάννη Μπουτάρη, που πέθανε σε ηλικία 82 χρόνων το βράδυ...

REPORTS

Εξεπλάγησαν ευχάριστα οι 15 Γερμανοί σομελιέ και επαγγελματίες του οίνου από την δυναμικότητα και την ποικιλομορφία των terroir της Πελοποννήσου, καθώς μέσα από τις...

REPORTS

Γιατί ευνοούνται οι αμπελουργικές ζώνες Αμυνταίου και Μαντινείας, έναντι της Σαντορίνης; Υπερέχουν οι γηγενείς ποικιλίες, σε σχέση με τις ξενικές; Πώς επηρεάζει η πρωίμιση...

REPORTS

Η επιστροφή του Ντόναλντ Τραμπ στην προεδρία των Ηνωμένων Πολιτειών έχει φέρει σε εγρήγορση τη γαλλική οινοβιομηχανία, υπενθυμίζοντας με ανησυχία τις επιπτώσεις του λεγόμενου...