Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Νέα μελέτη ρίχνει φως στην προέλευση του κρασιού και της αμπέλου

Οι επιστήμονες ανακάλυψαν επιτέλους την προέλευση της καλλιέργειας κρασιού και της αμπέλου, σύμφωνα με μια πρόσφατα δημοσιευμένη μεγάλης κλίμακας μελέτη πάνω στο θέμα.

Σύμφωνα με το Scientific American, η μελέτη του Yunnan Agricultural University περιελάμβανε μια μεγάλη διεθνή ομάδα ερευνητών που ανέλυσαν 2.503 αμπέλια από εξημερωμένα επιτραπέζια και οινοποιήσιμα σταφύλια και 1.022 άγρια ​​αμπέλια. Οι επιστήμονες ανακάλυψαν ότι, σε γενικές γραμμές, τα άγρια ​​αμπέλια από την αρχαιότητα χωρίστηκαν πριν από περίπου 200.000 χρόνια σε δύο κύριες γενετικές γραμμές.

Πιο συγκεκριμένα, η μελέτη υποστηρίζει ότι υπήρχαν περίπου δύο ομάδες που χωρίστηκαν σε δυτικά και ανατολικά, απλωμένα σε όλη την Ευρασία, με τη σημερινή Πορτογαλία και την Ισπανία στη δύση από τη μία πλευρά και το Ισραήλ και την Τουρκία από την άλλη να αναπτύσσουν σταφύλια.

Η έρευνα αναφέρει ότι οι πρώτοι αγρότες που μετανάστευσαν από τη δυτική Ασία προς την Ιβηρική, φέρνουν μαζί τους επιτραπέζια αμπέλια, με τους αγρότες να διασταυρώνουν επίσης αμπέλια με τοπικά άγρια ​​αμπέλια καθώς κινούνταν προς τα δυτικά.

Η παλαιότερη από αυτή την ανάμειξη πιθανότατα συνέβη στην περιοχή του Ισραήλ και της Τουρκίας, δημιουργώντας σταφύλια μοσχάτου, τα οποία μπορούσαν να καταναλωθούν και να ζυμωθούν. Τελικά, το επιτραπέζιο σταφύλι με την πάροδο του χρόνου εξελίχθηκε στα διάφορα οινοποιήσιμα σταφύλια που βρίσκονται σήμερα στη νότια και δυτική Ευρώπη στα Βαλκάνια, την Ιταλία, τη Γαλλία και την Ισπανία, αφού τα πρώτα εξημερωμένα σταφύλια παρήχθησαν πριν από περίπου 11.000 χρόνια. Κατά τη διάρκεια πολλών χιλιάδων ετών, αυτό εξελίχθηκε στις ποικιλίες που τώρα είναι ευρέως γνωστές.

Ωστόσο, οι ειδήσεις αναφέρουν ότι είναι «σχεδόν αδύνατο» να εντοπιστούν οι τρέχουσες ποικιλίες σταφυλιών, είτε σε συγκεκριμένες περιοχές ή χώρες, είτε ακόμα και στη δυτική Ασία ή στις ευρύτερες περιοχές του Καυκάσου.

Ο λόγος που δόθηκε για την αδυναμία εύρεσης μιας εξελικτικής αλυσίδας οφείλεται στο ότι οι αμπελοκαλλιεργητές διασταυρώνουν επιτραπέζια και οινοποιήσιμα σταφύλια, μαζί με εξημερωμένα και άγρια ​​σταφύλια, και αναπαράγουν απογόνους με γονείς. Μόλις δημιουργηθεί ένα «ανώτερο» αμπέλι, οι παραγωγοί θα κατέστρεφαν τα προηγούμενα αμπέλια, καθιστώντας δύσκολη την κατασκευή ενός οικογενειακού δέντρου σταφυλιών, πρόσθεσε ο επικεφαλής ερευνητής Wei Chen.

Έτσι, συνοψίζοντας με αυτόν τον τρόπο, μπορεί να μην μάθουμε ποτέ πραγματικά την πραγματική πηγή μιας ποικιλίας σταφυλιού, ανέφερε η μελέτη.

ΠΗΓΗ: thedrinksbusiness.com

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Το Διεθνές Συνέδριο Οινοτουρισμού (IWINETC) επιβεβαίωσε ότι η διοργάνωσή του το 2026 θα πραγματοποιηθεί στην Κρακοβία της Πολωνίας.

REPORTS

Ο πορτογαλικός αμπελοοινικός τομέας αντιμετωπίζει μια από τις πιο δύσκολες περιόδους της πρόσφατης ιστορίας του, σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε η Εθνική Ένωση Εμπόρων...

REPORTS

Tην έντονη ανησυχία του για την κατάσταση του εγχώριου αμπελοοινικού τομέα, οποίος βρίσκεται εν μέσω μιας «ταραχώδους» συγκυρίας σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο εξέφρασε...

REPORTS

Για δεκαετίες, η απόκτηση ενός αμπελώνα στη Γαλλία δεν ήταν απλώς μια επένδυση· ήταν ένα όνειρο, μια δήλωση ζωής, ένας τρόπος να αποκτήσει κανείς...

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Οι καιρικές συνθήκες ευνοούν την ανάπτυξη του ωΐδιου, με τις ράγες των σταφυλιών να είναι ευαίσθητες στον μύκητα μέχρι και το γυάλισμα, ενώ οι...

REPORTS

Με έντονα αρώματα από Μοσχάτο Σάμου που συνταιριάζουν απολαυστικά με τις παραδοσιακές αυθεντικές γεύσεις του Αιγαίου ολοκληρώθηκε το 5ο Lesvos Food Fest, που πραγματοποιήθηκε...

REPORTS

Tην έντονη ανησυχία του για την κατάσταση του εγχώριου αμπελοοινικού τομέα, οποίος βρίσκεται εν μέσω μιας «ταραχώδους» συγκυρίας σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο εξέφρασε...

REPORTS

Η Ιταλία δείχνει να αντιστέκεται στην καθοδική τάση των εκλεκτών οίνων, με την περιοχή της Τοσκάνης να αναδεικνύεται η μεγάλη πρωταγωνίστρια της γειτονικής χώρας...