Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Νέα έρευνα θέτει τα κόκκινα κρασιά υπό καθεστώς «ψύξης»

Το κόκκινο κρασί είναι παρεξηγημένο. Μία από τις πιο κοινές παρανοήσεις είναι ότι, σε αντίθεση με τα λευκά αντίστοιχα, τα κόκκινα σερβίρονται καλύτερα σε θερμοκρασία δωματίου. Όχι μόνο αυτό δεν ισχύει για όλα τα ( ή τουλάχιστον για τα περισσότερα) κόκκινα κρασιά, αλλά ορισμένες ποικιλίες σερβίρονται καλύτερα με μια ελαφριά ψύχρα.

απόδοση Ζήσης Πανάγος

«Έχουμε συνηθίσει να σερβίρουμε πολλά κόκκινα ελαφρώς στην πιο δροσερή πλευρά», λέει η Paola Embry, βραβευμένη διευθύντρια κρασιών στο Wrigley Mansion στο Phoenix, η οποία σημειώνει ότι έχει δει αυξημένο ενδιαφέρον για τα κόκκινα κρασιά που σερβίρονται σε πιο δροσερή θερμοκρασία.

Πολλοί επαγγελματίες του κρασιού πιστώνουν αυτό το ενδιαφέρον, εν μέρει, στα στυλ των κόκκινων που αυξάνονται σε δημοτικότητα. «Τα τελευταία χρόνια, οι καταναλωτές έψαχναν για χαμηλότερης περιεκτικότητας αλκοόλ, πιο ανοιχτόχρωμα στυλ κόκκινου, τα οποία έχουν το ιδανικό στυλ για λίγη πιο ψυχρή θερμοκρασία», λέει ο Jon McDaniel, ιδιοκτήτης και Διευθύνων Σύμβουλος της Second City Soil με έδρα το Σικάγο. «Η αύξηση του ενδιαφέροντος εδώ αφορά επίσης την επιθυμία να απολαύσουμε το κρασί μεμονωμένα, κάτι που είναι φρέσκο ​​και αναζωογονητικό».

Ο Michael Kennedy, πιστοποιημένος σομελιέ και ιδρυτής της Component Wine Company, συμφωνεί. «Θα έλεγα, σε γενικές γραμμές, η οινική κουλτούρα στη χώρα μας εκτοξεύεται στα ύψη και μαζί της φέρνει νέο ενδιαφέρον για τα κρασιά που δεν είναι ταξί, μη Chard», λέει. «Οι σομελιέ πάντα λάτρευαν τα ανοιχτά κόκκινα όπως το Beaujolais με χαλαρή ατμόσφαιρα, αλλά με περισσότερους να ασχολούνται με το κρασί, η τάση επιταχύνεται».

 

Πόσο καιρό πρέπει να καταψύξετε το κόκκινο κρασί; Σε Τι Θερμοκρασία;

Πώς επηρεάζει λοιπόν η ψύχρα τη γεύση; «Ένα κρασί που σερβίρεται πάνω από 66 βαθμούς θα έχει αντίκτυπο στη συνολική δομή του κρασιού, όπως οξύ, αλκοόλ και γεύσεις. Θα μαλακώσει τη δομή του κρασιού και το αλκοόλ γίνεται πολύ πιο αισθητό», λέει η Embry. «Ωστόσο, αν παγώσετε το ίδιο κρασί στους 55 με 60 βαθμούς, οι γεύσεις θα εστιαστούν, το αλκοόλ δεν θα είναι τόσο εμφανές και η δομή θα είναι πιο σφιχτή».

Το Embry συνεχίζει: «Έχετε υπόψη σας ότι, αν το ίδιο κόκκινο κρασί επρόκειτο να σερβιριστεί κάτω από τους 55 βαθμούς, το κρασί θα είχε εντελώς αντίθετη επίδραση στον ουρανίσκο σας. Δεν θα μπορούσατε να αντιληφθείτε τόσο πολύ το αλκοόλ. Τα αρώματα και οι γεύσεις του κρασιού θα έδειχναν πιο συγκρατημένα, το κρασί θα ήταν πιο σφιχτό και οι τανίνες θα φαινόταν πολύ πιο στυφές στο στόμα σας».

 

Ποιο κόκκινο κρασί πρέπει να καταψύξετε;

Όσον αφορά τις ποικιλίες και τα είδη κρασιού, θέλετε να προσέξετε τα πιο ανοιχτά κόκκινα. « Ένα Cabernet Franc από την κοιλάδα του Λίγηρα θα μπορούσε να επωφεληθεί από την ψύξη, όπως επίσης και ένα νεαρό και λαμπερό Pinot Noir, και τέλος ένα από τα πιο διάσημα δροσερά κρασιά, το Beaujolais.», λέει ο Richard Vayda, διευθυντής σπουδών κρασιού στο Ινστιτούτο Μαγειρικής Εκπαίδευσης. «Γενικά μιλώντας, όσο πιο ελαφρύ είναι το κρασί τόσο πιο δροσερό, αλλά συνήθως όχι σε σημείο παγωμένο. Αυτά τα κρασιά, σε αντίθεση με τα πιο βαριά κόκκινα, δεν εκτιμώνται τόσο για την πολυπλοκότητα και τις αποχρώσεις της γεύσης τους, αλλά μάλλον για τη δροσιστική και φωτεινή φύση τους.»

Άλλα, κρασιά που σημειώθηκαν από τους ειδικούς ήταν το Dolcetto από την Ιταλία και το ισπανικό Garnacha.

Τα κρασιά που προορίζονται να έχουν λίγο πιο φρούτο μπορεί μερικές φορές να χαθούν αν το κρασί σερβίρεται πολύ ζεστό, καθώς το αλκοόλ θα περάσει, λέει ο McDaniel. «Σκεφτείτε το δροσερό κρασί σαν να παίζετε με το στερεοφωνικό σας. Αν θέλετε να ακούσετε ολόκληρο το συγκρότημα, αλλά η κιθάρα (το αλκοόλ) είναι πολύ δυνατή και τσιρίζει, χαλαρώστε γρήγορα για να ακούσετε όλους τους παίκτες», λέει.

Ο Kennedy ενθαρρύνει το παιχνίδι με την ψυχραιμία σε όλα τα κόκκινα. «Σχεδόν κανένα κόκκινο κρασί δεν ωφελείται από τη θερμοκρασία δωματίου», σημειώνει ο ίδιος. «Το κρασί γίνεται ατημέλητο, αλκοολούχο και αναπτύσσει κολλώδη αρωματικά σκεφτείτε υπερώριμα φρούτα ακόμη και από περιοχές με δροσερό κλίμα».

Ο καλύτερος τρόπος για να χαλαρώσετε και να βρείτε τη σωστή θερμοκρασία, λέει ο Vayda, είναι με έναν κουβά πάγου. «Απλώς έχετε έναν κουβά με ένα ελαφρύ παγωμένο λουτρό, δοκιμάστε το κρασί και προσαρμόστε την ψύξη μέχρι να σας ταιριάζει». Και όλοι οι προαναφερθέντες ειδικοί συμφωνούν: Όλα είναι θέμα προσωπικής προτίμησης. “Δεν υπάρχει σωστό ή λάθος απλώς βρείτε αυτό που σας αρέσει”, ανέφερε ο Vayda.

 

ΠΗΓΗ: vinepair.com

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Το Κτήμα Μέγα Σπήλαιο και η Cavino S.A. ήταν το μόνο ελληνικό οινοποιείο που συμμετείχε στη διεθνή έκθεση “The Art of Drinks” στο Άμστερνταμ,...

REPORTS

Η Aston Martin και η Champagne Bollinger ανακοίνωσαν τη νέα τους παγκόσμια συνεργασία, φέρνοντας κοντά δύο εμβληματικά ονόματα της πολυτέλειας. Στο πλαίσιο αυτής της...

REPORTS

Μια νέα απειλή απλώνεται στους αμπελώνες της Ουγγαρίας: η ασθένεια Flavescence dorée, γνωστή και ως «χρυσή κίτρινη φυλλόπτωση». Ανάμεσα στις πληγείσες περιοχές βρίσκεται και...

REPORTS

Η Ελληνίδα οινολόγος και συγγραφέας Μαρία Τζίτζη σημείωσε σημαντική επιτυχία στη διεθνή σκηνή με τη βράβευσή της στα φετινά OIV Awards (International Organisation of...

Διαβάστε επίσης

VIDEOS

Περίπου 100 χρόνια μετά της οινοποιητικής Καμπά στη Μαντινεία, το εγχείρημα αναγέννησης του αμπελώνα της Μαντινείας και ανασυγκρότησης της Οινοποιητικής Μπουτάρη από τον όμιλο...

REPORTS

Δέκα χρόνια μετά την θεμελίωση της ιδέας, η έκδοση θεσμός The Top50 του Wine Trails επιστρέφει πιο ώριμη και φιλόδοξη από ποτέ. Με ανανεωμένη...

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Έναν αέρα εξορθολογισμού και ανανέωσης με σεβασμό στην παράδοση και σύγχρονα εργαλεία απολαμβάνει το εγχείρημα αναγέννησης του αμπελώνα της Μαντινείας και ανασυγκρότησης της Οινοποιητικής...

ΑΜΠΕΛΩΝΑΣ

Εκδόθηκε η τελική κατάταξη δικαιούχων για το πρόγραμμα αναδιάρθρωσης αμπελώνων 2025-2026, όπου περιλαμβάνονται 940 ΑΦΜ, με το συνολικό ποσό που δικαιούνται να ανέρχεται στα...