Η οινοποιητική εταιρεία Coenobium IKE με το κρασί ΑιΩ χρησιμοποιεί μια πιο φιλική προς το περιβάλλον μέθοδο καθώς δεν καταναλώνει ενέργεια από μέσα ψύξης π.x aircondition όπως στις περιπτώσεις που τα κρασιά παλαιώνουν στο κελάρι δηλαδή στον αέρα.
Όπως εξηγεί ο χημικός Άγγελος Ζαμάνης το κρασί παλαιώνει βυθισμένο στα νερά του αθωνικού κόλπου της Χαλκιδικής. Το κρασί του βυθού, όπως λένε οι δημιουργοί του, όταν το δοκιμάζουν οι Ιάπωνες, δεν μπορούν να πιστέψουν ότι η ένταση και διαφορετική γεύση του οφείλεται και στην αλμύρα της θάλασσας. Οι θερμοκρασίες και οι καιρικές συνθήκες αλλάζουν ανά εποχή και τα κοχύλια είναι ακόμη κολλημένα πάνω τους όταν τα ψαρεύουν και τα βγάζουν στη στεριά οι δύτες, μεταξύ των οποίων και ο ξενοδόχος κ. Ασλανίδης που είναι και δύτης.
Πολλά οινοποιεία ανά τον κόσμο προβαίνουν πλέον σε υποθαλάσσια παλαίωση των κρασιών τους, ώστε να δώσουν αφενός προστιθέμενη αξία στο προϊόν τους.Επιπλέον αυτού του τύπου οι παλαιώσεις εκμεταλλεύονται και το Blue Economy, δηλαδή συνδέονται με καταδυτικό τουρισμό και εκμεταλλεύονται την ομορφιά του βυθού και ταυτόχρονα τον διατηρούν καθαρό.
Στην Ελλάδα, ο τομέας Blue Economy συμβάλλει σημαντικά στην οικονομία της χώρας, δεδομένου του νησιωτικού της χαρακτήρα και της μεγάλης ακτογραμμής της (11η στον κόσμο), ενώ κλάδοι όπως η ναυτιλία, η λιμενική δραστηριότητα, ο θαλάσσιος τουρισμός αλλά και η αλιεία είναι σημαντικές πηγές προστιθέμενης αξίας.
Πηγή: greenagenda.gr