Επιμέλεια Ζήσης Πανάγος, Κωνσταντίνα Ψιλιώτη
Φωτογραφικό Υλικό: Γεωργία Καραμαλή
Μια ενδιαφέρουσα γευστική δοκιμή διοργανώθηκε στο ξενοδοχείο Royal Olympic στο κέντρο της Αθήνας, την Πέμπτη 14 Απριλίου, με μοναδικά κρασιά του Οινοποιείου Ζαχαριά, έτοιμα για οργανοληπτικό έλεγχο από τους καλεσμένους της εκδήλωσης.
Πενήντα χρόνια πριν, το 1972 ο μεγάλος γεωπόνος Ηλίας Ζαχαριάς επέστρεψε από τις σπουδές του στη Νεμέα, έτοιμος να δραστηριοποιηθεί στην επιστήμη του. Ο ίδιος, ξεκίνησε με τη συμβουλευτική σε αμπελώνες και κατόπιν ίδρυσε ένα κατάστημα γεωργικών φαρμάκων- μοναδικό στην περιοχή. Συνέχισε με φυτώριο αμπελιών στο Λεώντειο- χωρίο της Νεμέας. «Προέρχομαι από αγροτική οικογένεια, ξεκίνησα υπό το μηδέν και συνεχίζω ακόμη τον αγώνα» μας δήλωσε.
Την εκδήλωση συντόνισε ο κύριος Στέφανος Κόγιας DipWSET, ενώ το παρόν έδωσε και ο οινολόγος του οινοποιείου, κύριος Πέτρος Τσιόρος.
«Είμαστε υπερήφανοι», δήλωσε ο Ώθωνας Ζαχαριάς, «καθώς ο πατέρας μου έχει υπηρετήσει σε όλους τους κλάδους και τις εκφάνσεις της αμπέλου, είναι ο άνθρωπος που ξέρει πολύ καλά τη Νεμέα»
Μετά από 50 χρόνια συνεχούς πορείας, το οινοποιείο έχει αφεθεί στα χέρια της δεύτερης πλέον γενιάς, συνεχίζοντας μια ανοδική πορεία στην ποιότητα των καλλιεργειών και κατά συνέπεια του οίνου. Εκτός από τη μεγάλη συμβολή του Η. Ζαχαριά στην αναδιάρθρωση των αμπελώνων της Νεμέας και την εξέλιξη της αμπελοκαλλιέργειας στην περιοχή, έφερε και τις πρώτες γαλλικές ποικιλίες στη Νεμέα, αλλά και αναβίωσε μια αρχαία ποικιλία, τη Σκλάβα, σε συνεργασία με το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών.
Στόχος της σημερινής ομάδας του οινοποιείου είναι η συνέχιση της προσπάθειας για την ανάδειξη του πολύτιμου Terroir της Νεμέας, που κατά των ανθρώπων που την απαρτίζουν, δεν έχει αξιοποιηθεί στο έπακρον. Με καινοτομίες, σεβασμό στον άνθρωπο και επιστημονική γνώση, προχωρά δημιουργώντας καινούριες ετικέτες και συμβάλλοντας στο κεφάλαιο της οινοποίησης των Ελληνικών γηγενών ποικιλιών, ενώ υπάρχουν βλέψεις για νέο εκσυγχρονισμό του οινοποιείου με το νέο έτος.
Ο Πέτρος Τσιόρος, δήλωσε πως η Σκλάβα είναι μια δύσκολη στην καλλιέργεια ποικιλία, ευαίσθητη σε ιώσεις, ενώ δίνει σταφύλια μεγάλα, με ιδιομορφίες, εμφάνιση που κάνει την ποιότητα μια μακρινή σκέψη για έναν οινολόγο. Τέλος, σχετικά με την Κυδωνίτσα, ποικιλία που έχει αρχίσει να οινοποιείται από ολοένα και περισσότερους ειδικούς, δήλωσε πως είναι μια ποικιλία ανθεκτική, αλλά και πολλά υποσχόμενη.
Η κατεύθυνση της παραγωγής στο σύνολό της, είναι οι Ελληνικές ποικιλίες, με το κτήμα να πειραματίζεται σε 13 διαφορετικές. Εκείνες που δόθηκαν στην γευστική δοκιμή, ήταν το Αγιωργήτικο, η Κυδωνίτσα, η Σκλάβα και η Μαυροδάφνη, δημιουργώντας ένα ταξίδι τόσο στα χρώματα όσο και στα χρόνια.
Στη Γευστική δοκιμή υπήρχαν οι εξής ετικέτες;
– Σκλάβα 2021
-Κυδωνίτσα Barrel fermented 2021
-Lexis Gris (Μοσχοφίλερο 2020)
-Lexis M (Μαυροδάφνη ξηρή, 2020 )
-Lexis N (Νεμέα, Αγιωργήτικο, από τρεις διαφορετικές χρονιές: 2019, 2016 και 2014)
Μετά την γευστική δοκιμή και την παρουσίαση, ακολούθησε δείπνο στην αίθουσα του εστιατορίου.