Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Οι προκλήσεις και οι προοπτικές του Χιλιανού κρασιού το 2025

Εν μέσω της συγκομιδής, η βιομηχανία κρασιού της Χιλής είναι μαχητική και αισιόδοξη όσον αφορά τον τρύγο που βρίσκεται σε εξέλιξη. Κατέχοντας περισσότερα από 1.000 εκτάρια αμπελώνων σε επτά αμπελουργικές κοιλάδες, ο Χιλιανός όμιλος κρασιού Survalles συγκαταλέγεται μεταξύ των πρώτων εξαγωγέων της Χιλής, ενώ ο τεχνικός διευθυντής του Benoît Fitte, με καταγωγή από το Armagnac, παρουσιάζει μια άλλη εικόνα, σε σχέση με την απαισιοδοξία που επικρατεί σε πολλές οινοπαραγωγές χώρες της ΕΕ.

Ο Benoît Fitte τονίζει πως στη Χιλή φέτος, η συγκομιδή ξεκίνησε στις αρχές Φεβρουαρίου, περίπου δύο εβδομάδες νωρίτερα λόγω καιρικών συνθηκών. Το χειμώνα, η βροχόπτωση ανήλθε σε 400 mm σε σύγκριση με 800 mm την προηγούμενη χρονιά, αλλά η ποσότητα ήταν επαρκής για να ξεκινήσει μια καλλιεργητική περίοδος με αρκετά αποθέματα νερού και ελαφρώς πιο δροσερά εδάφη. Όλος ο κύκλος καθυστέρησε μέχρι τον Δεκέμβριο, με πολύ υψηλές θερμοκρασίες και ακόμη και, μέχρι τα μέσα Μαρτίου οι θερμοκρασίες ήταν υψηλές πάνω από 30°C, κάτι που είναι εντελώς αφύσικο αυτή την εποχή του χρόνου. Αυτό αναπόφευκτα οδηγεί σε πρωιμότητα, αλλά επηρεάζει επίσης τις αποδόσεις, που ήταν χαμηλότερες σε σχέση τις αρχικές εκτιμήσεις.

Αυτή τη στιγμή τελειώνουμε τον τρύγο των λευκών ποικιλιών με ποσοστό 25% χαμηλότερη συγκομιδή σε σχέση τις εκτιμήσεις μας. Η ίδια παρατήρηση ισχύει από το Santiago έως το Itata, δηλαδή πάνω από 450 km υψόμετρο και η τάση είναι η ίδια στα κόκκινα. Πρέπει επίσης να τονίσουμε ότι η Χιλή έχει προβεί σε σημαντικές εκριζώσεις. Τουλάχιστον 20.000 εκτάρια έχουν εκριζωθεί και στην πραγματικότητα σήμερα η έκταση αυτή αγγίζει τα 30.000 εκτάρια. Το 2024, η Χιλή παρήγαγε 9.300.000 hl, σε σύγκριση με το 2023, η παραγωγή του οποίου ξεπέρασε τα 12.000.000 hl. Μετά τη μικρή συγκομιδή του 2024, αν παραχθούν 8.000.000 hl φέτος, θα είναι η χαμηλότερη σοδειά των τελευταίων 15 ετών, αλλά η ποιότητα είναι εξαιρετική.

Το 2024, οι εξαγωγές της Χιλής άγγιξαν τα 8.000.000 hl (5.000.000 hl σε φιάλες και περίπου 3.000.000 hlχύμα). Οι εξαγωγές της Χιλής θα κυμανθούν στους ίδιους όγκους φέτος. Λιγότερο κρασί με την ίδια ζήτηση θα αυξήσει αναπόφευκτα τις τιμές και, επομένως, μέρος της ζήτησης θα αλλάξει χώρα προέλευσης εισαγωγής. Όσοι προσφέρουν κρασιά Χιλιανής προέλευσης θα είναι υποχρεωμένοι να αγοράσουν όμως χιλιανά κρασιά. Μέχρι πέρυσι, οι τιμές ήταν πολύ χαμηλές: ένα κλασικό Cabernet Sauvignon πωλούνταν για περίπου 50 λεπτά του ευρώ ανά λίτρο fob. Ακόμα κι αν η τιμή ανέβει στα 75 λεπτά, οι αγοραστές θα παραμείνουν. Τα αποθέματά στο τέλος του 2025 θα είναι εξαιρετικά χαμηλά, γιατί στα 8.000.000 hl εξαγωγών πρέπει να προστεθεί και η εγχώρια αγορά. Στο τέλος του 2024, τα αποθέματα ήταν περίπου 13.000.000 hl και υπάρχει ο κίνδυνος στο τέλος του 2025 τα αποθέματα να κυμανθούν στα 10 Mhl, που είναι ιστορικά χαμηλό. Στη Χιλή κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2025, αναμένεται έντονη αύξηση της τιμής των κρασιών, συνεπώς στη Χιλή η κατάσταση είναι πραγματικά αντίθετη με αυτό που συμβαίνει αλλού ειδικά στην Ευρώπη η οποία έχει υψηλά αποθέματα κρασιού.

ΠΗΓΗ: ΚΕΟΣΟΕ

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Η γερμανική συγκομιδή σταφυλιών για το 2025 εκτιμάται σε περίπου 7,3 εκατομμύρια εκατόλιτρα. Αυτό ανακοίνωσε το Γερμανικό Ινστιτούτο Οίνου (DWI). Το ποσό αντιστοιχεί σε...

REPORTS

Η πρόσφατη ανησυχία για περιστατικά δηλητηρίασης από μεθανόλη σε αποστάγματα έχει προκαλέσει σημαντική πτώση στις πωλήσεις ποτών όπως η βότκα, το τζιν και το...

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Το «Deu-N-Hi-Do» vol.2, η γιορτή των φυσικών κρασιών έρχεται στην Αθήνα την Κυριακή 16 Νοεμβρίου. Μια σύγχρονη γιορτή που φέρνει κοντά οινοποιούς, γαστρονόμους και...

REPORTS

Τα συμπεράσματα του ελέγχου που διεξήγαγε η CGAAER αναμένονται στα τέλη Οκτωβρίου, μετά από διαβούλευση με ενδιαφερόμενους φορείς στον συνεταιριστικό κόσμο. Η αποδέσμευση των...

Διαβάστε επίσης

VIDEOS

Περίπου 100 χρόνια μετά της οινοποιητικής Καμπά στη Μαντινεία, το εγχείρημα αναγέννησης του αμπελώνα της Μαντινείας και ανασυγκρότησης της Οινοποιητικής Μπουτάρη από τον όμιλο...

VIDEOS

Η Μαλαγουζιά πρωταγωνιστεί στο νέο τεύχος του Wine Trails, που κυκλοφορεί στις 11 Οκτωβρίου στα περίπτερα. Μια ποικιλία που συνεχίζει να εμπνέει οινοποιούς και...

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Έναν αέρα εξορθολογισμού και ανανέωσης με σεβασμό στην παράδοση και σύγχρονα εργαλεία απολαμβάνει το εγχείρημα αναγέννησης του αμπελώνα της Μαντινείας και ανασυγκρότησης της Οινοποιητικής...

REPORTS

Δέκα χρόνια μετά την θεμελίωση της ιδέας, η έκδοση θεσμός The Top50 του Wine Trails επιστρέφει πιο ώριμη και φιλόδοξη από ποτέ. Με ανανεωμένη...