Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Με θαλασσινή αύρα και αυθόρμητες ζυμώσεις το οινοποιείο Σαρρής

Ο Πάνος Σαρρής, ιδιοκτήτης του ομώνυμου οινοποιείου ήταν για χρόνια στην απέναντι μεριά του κρασιού, αυτή του Sommelier. Όμως το… μικρόβιο του κρασιού τον έτρωγε αποφασίζοντας να κάνει τα δικά του κρασιά, από τοπικές ποικιλίες, με ήπια φυσική οινοποίηση.

Ο ανήσυχος νεαρός Κεφαλλονίτης, με κορυφαίες διακρίσεις σε διαγωνισμούς Sommelier και εμπειρία σε εστιατόρια του Λονδίνου, έφταιξε το 2003 μια γαστρονομική «ταβέρνα», μόλις 300 μέτρα από την ωραιότερη παραλία του νησιού την Άβυθο.

Στα τέλη της 10ετίας του 2010 αγόρασε ένα εγκαταλελειμμένο κτίσμα λίγα μέτρα από το εστιατόρια του για να στεγάσει το 2017 το μικρό του οινοποιείο, το οποίο βρίσκεται 10 χλμ. από την πρωτεύουσα του νησιού, το Αργοστόλι στην Άβυθο, στην περιοχή Σβορωνάτα. Διαθέτει 25 στρέμματα ιδιόκτητα αμπέλια, κυρίως με την ποικιλία ρομπόλα. Κύρια ετικέτα του η Ρομπόλα Σαρρής, καθώς επίσης και άλλες ετικέτες, όπως:  V (λευκό κρασί από την ποικιλία Βοστιλίδι) Megali Petra (λευκό, ροζέ, κόκκινο).

Στο οινοποιείο ακολουθείτε ο φυσικός τρόπος οινοποίησης με την μη χρήση οινολογικών πρόσθετων, την αυθόρμητη ζύμωση, την ελάχιστη χρήση θειώδους αλλά και την απουσία τεχνολογικών παρεμβάσεων και φιλτραρίσματος. Όλες οι ετικέτες του είναι περιορισμένης παραγωγής, με την Ρομπόλα να ανήκει στα κρασιά με προστατευόμενη ονομασία προέλευσης, ΠΟΠ Ρομπόλα Κεφαλονιάς.

Η φροντίδα των αμπελιών, όπως εξηγεί στο Wine Trails, γίνεται με ελάχιστες παρεμβάσεις, αφήνοντας το μικροκλίμα να βρει τον ιδανικό τρόπο έκφρασης.

Εξάλλου, τα αμπέλια που βρίσκονται σε ορεινές περιοχές του νησιού, και εδάφη φτωχά, χαλικώδη, ασβεστολιθικής προέλευσης με αποδόσεις που κάποιες φορές δεν ξεπερνούν τα 300 κιλά ανά στρέμμα, δίνουν τις εκφράσεις που αναζητά ο Πάνος Σαρρής για τις φιάλες του και τις γαστρονομικές δημιουργίες του παραθαλάσσιου εστιατορίου του. Ο Πάνος αναμφίβολα αποτελεί δυναμικό μέλος του Κεφαλλονίτικου αμπελώνα.

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Η νέα εγκατάσταση αποσκοπεί στη διατήρηση της ποιότητας του κρασιού, ενώ παράλληλα ανταποκρίνεται στην αυξανόμενη παγκόσμια ζήτηση για επιλογές με χαμηλότερο αλκοόλ και καινοτόμα...

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ

Με τα ροζέ κρασιά να κερδίζουν έδαφος στις προτιμήσεις των καταναλωτών, οι οινοποιητικές προσπάθειες των τελευταίων ετών στη συγκεκριμένη κατηγορία έχουν ενταθεί, εισάγοντας μάλιστα...

REPORTS

Σε µια µοναδική σύµπραξη γεύσεων, αρωµάτων και πολιτισµού, τα Οινοποιία Μπουτάρη και το Κτήµα Σεµέλη παρουσίασαν τις νέες τους λευκές ετικέτες στο εµβληµατικό Μουσείο...

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Στη Φλωρεντία της Ιταλίας θα πραγματοποιηθεί την 1η Νοεμβρίου 2025 το 4ο Greek Wine Day, η μεγαλύτερη γευσιγνωσία ελληνικού κρασιού που διοργανώνεται στη γειτονική...

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Μαντινεία, Νεµέα, Σαντορίνη και τώρα Νάουσα. Μια ιδέα που άρχισε να χτίζεται δειλά πριν από µισό αιώνα, έχει εξελιχθεί σε ακµάζουσα επιχείρηση, η οποία...

REPORTS

Σε µια µοναδική σύµπραξη γεύσεων, αρωµάτων και πολιτισµού, τα Οινοποιία Μπουτάρη και το Κτήµα Σεµέλη παρουσίασαν τις νέες τους λευκές ετικέτες στο εµβληµατικό Μουσείο...

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Στη Φλωρεντία της Ιταλίας θα πραγματοποιηθεί την 1η Νοεμβρίου 2025 το 4ο Greek Wine Day, η μεγαλύτερη γευσιγνωσία ελληνικού κρασιού που διοργανώνεται στη γειτονική...

REPORTS

Οι γαλλικές αμπελουργικές περιοχές πραγματοποιούν αξιοσημείωτες αλλαγές στους αμπελώνες τους, καθώς οι προτιμήσεις των καταναλωτών αλλάζουν και οι κλιματικές συνθήκες εξελίσσονται.