«Δεν μπορώ να πω ότι ήμασταν έκπληκτοι που κερδίσαμε επειδή το κρασί μας είναι πραγματικά, πολύ καλό», είπε η Σβιτλάνα Τσίμπακ, διευθύνουσα σύμβουλος του οινοποιείου Beykush και πρόεδρος της ουκρανικής ένωσης βιοτεχνών οινοποιών.Είναι η πρώτη χρονιά που ένα ουκρανικό κρασί κερδίζει χρυσό, φέρνοντας χαρά σε τουλάχιστον μία μικρή επιχείρηση σε μια χώρα που βρίσκεται υπό βομβαρδισμό.
Ο αριθμός των μικρών παραγωγών κρασιού στην Ουκρανία άρχισε να αυξάνεται μετά την πρώτη παρέμβαση της Ρωσίας το 2014. Στις αρχές του 2015, το νόμισμα της Ουκρανίας υποτιμήθηκε κατά τα δύο τρίτα, καθιστώντας τα εισαγόμενα προϊόντα ακριβά και προκαλώντας μια έκρηξη καταναλωτικών αγαθών που κατασκευάζονται από την Ουκρανία, όπως ρούχα, τρόφιμα και έπιπλα.
Το οινοποιείο Beykush βρίσκεται κοντά στην πόλη Ochakiv, στη νότια περιοχή Mykolaiv της Ουκρανίας. Εξακολουθεί να βρίσκεται υπό ουκρανικό έλεγχο, αλλά οι ρωσικές δυνάμεις έχουν στρέψει τα μάτια τους στην περιοχή, η οποία φιλοξενεί μια στρατηγική ναυτική βάση.
Αυτή είναι η τρίτη χρονιά που η Beykush συμμετέχει στο διαγωνισμό. Καθώς η εξαγωγή αλκοόλ από την Ουκρανία είναι ακριβή και δύσκολη και η βίζα για τους Ουκρανούς στο Ηνωμένο Βασίλειο μέχρι πρόσφατα σχεδόν αδύνατη, η Tsybak και η ομάδα της έκαναν μεγάλες προσπάθειες για να φέρουν μπουκάλια στους κριτές του Decanter.
Πριν από δύο χρόνια έστειλαν μερικά μπουκάλια με έναν Ουκρανό διπλωμάτη που πετούσε στο Λονδίνο. Πέρυσι, οδήγησαν το κρασί τους κατά περίπτωση στην Ισπανία και στη συνέχεια το έστειλαν στο Ηνωμένο Βασίλειο. Φέτος το έστειλαν στην Ουγγαρία. Αλλά ο φίλος τους στην Ουγγαρία δεν μπόρεσε να το πάει στο Ηνωμένο Βασίλειο.
Μέχρι εκείνη τη στιγμή, ο πόλεμος είχε ξεκινήσει στην Ουκρανία και έτσι ένας φίλος παρενέβη για να βοηθήσει. «Ένας Ουκρανός που ζει στο Λονδίνο προσφέρθηκε να πετάξει στην Ουγγαρία με δύο βαλίτσες. Τα γέμισε με 30 μπουκάλια και τα πήγε στο Ηνωμένο Βασίλειο», είπε η Tsybak.
Η Ρωσία ελέγχει τώρα την ανατολική θαλάσσια γραμμή της Ουκρανίας και ένας ανώτερος Ρώσος διοικητής είπε ότι θέλει να καταλάβει ολόκληρη την ακτή της Μαύρης Θάλασσας. Τα πολεμικά της πλοία έχουν αποκλείσει τα ουκρανικά λιμάνια.
«Η περιοχή μας βομβαρδίζεται τακτικά, επομένως εργαζόμαστε όποτε μπορούμε», είπε ο Tsybak. «Υπήρξε μια στιγμή που δεν είχαμε πρόσβαση στην αποθήκη μας λόγω των μαχών. Μόλις αποκτήσαμε πρόσβαση, βάλαμε ό,τι μπορούσαμε σε ένα φορτηγό και στείλαμε στη δυτική Ουκρανία».
Το Beykush απασχολεί το πολύ 17 άτομα τη φορά κατά την περίοδο της συγκομιδής. Ο ιδιοκτήτης, επιχειρηματίας Eugene Shneyderis, με καταγωγή από την περιοχή Mykolaiv, πήρε μια γεύση για το κρασί στις διακοπές με την οικογένειά του. Το 2013 αποφάσισε να δει τι σταφύλια θα καλλιεργούσαν στο Mykolaiv. Η οικογένεια αγόρασε αμπέλια από όλη την Ευρώπη και την Ουκρανία και τελικά ανέπτυξε το δικό της σταφύλι.
Πενήντα κρασιά βραβεύτηκαν με χρυσό από ειδικούς κριτές που πέταξαν στο Λονδίνο. Συνολικά 18.244 παραγωγοί σε όλο τον κόσμο έστειλαν τα κρασιά τους. Η γευσιγνωσία στα βραβεία Decanter είναι τυφλή, επομένως οι κριτές δεν είχαν ιδέα ότι θα ήταν οι φορείς σπάνιων καλών ειδήσεων για έναν παραγωγό που χτυπήθηκε από τον πόλεμο.
Πηγή: The Guardian.com