Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Θυμός για τις εκκλήσεις να χαρακτηριστεί το κρασί ως «ανθυγιεινό» στη Γαλλία

Η υιοθέτηση της κατάταξης Nutri-Score για το αλκοόλ στη Γαλλία θα έβλεπε το κρασί να χαρακτηρίζεται ως διατροφικά ανθυγιεινό, προκαλώντας αναστάτωση σε ολόκληρη τη βιομηχανία στην Ευρώπη.

d3sign/Getty Images

απόδοση του Ζήση Πανάγου

Η Γαλλία υιοθέτησε το σύστημα Nutri-Score ως μέσο για τη βελτίωση της ποιότητας των διατροφικών προτύπων στη χώρα το 2017. Ωστόσο, το σύστημα απέχει πολύ από το να είναι παγκοσμίως αρεστό.

Πράγματι, οι εκκλήσεις στη Γαλλία για την υιοθέτηση του συστήματος Nutri-Score στις ετικέτες των κρασιών έχουν προκαλέσει θυμό και αναστάτωση στη βιομηχανία, ιδιαίτερα επειδή οι επιστήμονες που δημιούργησαν το σύστημα πιστεύουν ότι όλα τα αλκοολούχα ποτά πρέπει να φέρουν την ένδειξη «F» σε ένα κλίμακα που προς το παρόν εκτελείται μόνο από ΑΕ.

Τον Φεβρουάριο, αναφέραμε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είχε εγκρίνει το συμπέρασμα μιας έκθεσης από την BECA, την Ειδική Επιτροπή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την Καταπολέμηση του Καρκίνου, η οποία ανέφερε ότι οποιαδήποτε ποσότητα κατανάλωσης αλκοόλ εγκυμονεί κινδύνους για την υγεία και ότι δεν υπάρχει ένα «ασφαλές επίπεδο».

Ωστόσο, μετά από συζήτηση και ψηφοφορίες, έγινε μια βασική διάκριση μεταξύ επιβλαβούς και μέτριας κατανάλωσης αλκοόλ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το Nutri-Score δεν είναι υποχρεωτικό επί του παρόντος στη Γαλλία, αν και υπάρχουν εκείνοι που πιστεύουν ότι θα έπρεπε να είναι.

Ο Christophe Château, επικεφαλής επικοινωνίας στο CIVB, Conseil Interprofessionnel du Vin de Bordeaux, δήλωσε σχετικά με την υιοθέτηση του Nutri-Score:

«Δεν θα χρειαστεί να έχουμε επιπλέον ετικέτα στο μπουκάλι, αλλά αντίθετα έναν κωδικό QR ή έναν σύνδεσμο στο Διαδίκτυο».

Μάλιστα, παραδέχτηκε ότι το να δίνεται χαμηλός βαθμός στην κλίμακα δεν θα «μας έκανε χαρούμενους, αλλά πρέπει να ακολουθήσετε τη ροή».

Παράλληλα, ο Château ανέφερε ότι: «είναι μια υπενθύμιση ότι το κρασί περιέχει πολλές θερμίδες, περίπου 80 για ένα ποτήρι κόκκινο κρασί. Είμαστε βέβαιοι ότι οι περισσότεροι άνθρωποι θα δουν τις πληροφορίες για αυτό που είναι. Πάντα συμβουλεύουμε τους ανθρώπους να πίνουν και να απολαμβάνουν το κρασί με μέτρο».

Εν τω μεταξύ, ο υπουργός Γεωργίας της Ιταλίας Gian Carlo Centinaio δήλωσε:

«Θέλω να μάθω τι πιστεύει ο Μακρόν για τις τελευταίες προτάσεις της Nutri-Score, που τώρα λένε ότι πρέπει να έχουμε μαύρο F για όλα τα ποτά που περιέχουν λίγο αλκοόλ».

Η έκθεση της BECA, της Ειδικής Επιτροπής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την Καταπολέμηση του Καρκίνου, στην οποία έγινε αναφορά παραπάνω, εξακολουθεί να συνιστά «την υποχρεωτική αναγραφή του καταλόγου συστατικών και διατροφικών πληροφοριών».

 

ΠΗΓΗ: thedrinksbusiness.com

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Τα συμπεράσματα του ελέγχου που διεξήγαγε η CGAAER αναμένονται στα τέλη Οκτωβρίου, μετά από διαβούλευση με ενδιαφερόμενους φορείς στον συνεταιριστικό κόσμο. Η αποδέσμευση των...

REPORTS

Η ευρωπαϊκή οινοπαραγωγή βρίσκεται σε κρίσιμο σταυροδρόμι, καθώς η μειωμένη ζήτηση και η υπερπαραγωγή κρασιού πιέζουν τον κλάδο σε πρωτοφανή επίπεδα. Στο Στρασβούργο, στο...

REPORTS

Δέκα χρόνια μετά την θεμελίωση της ιδέας, η έκδοση θεσμός The Top50 του Wine Trails επιστρέφει πιο ώριμη και φιλόδοξη από ποτέ. Με ανανεωμένη...

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ

Ευκολόπιοτη και σύνθετη, φιλική αλλά και «ψαγμένη» η Μαλαγουζιά δεν περνά ποτέ απαρατήρητη. Με προτάσεις που προέρχονται από κάθε γωνιά της Ελλάδας, όταν μπαίνει...

Διαβάστε επίσης

VIDEOS

Περίπου 100 χρόνια μετά της οινοποιητικής Καμπά στη Μαντινεία, το εγχείρημα αναγέννησης του αμπελώνα της Μαντινείας και ανασυγκρότησης της Οινοποιητικής Μπουτάρη από τον όμιλο...

VIDEOS

Η Μαλαγουζιά πρωταγωνιστεί στο νέο τεύχος του Wine Trails, που κυκλοφορεί στις 11 Οκτωβρίου στα περίπτερα. Μια ποικιλία που συνεχίζει να εμπνέει οινοποιούς και...

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Έναν αέρα εξορθολογισμού και ανανέωσης με σεβασμό στην παράδοση και σύγχρονα εργαλεία απολαμβάνει το εγχείρημα αναγέννησης του αμπελώνα της Μαντινείας και ανασυγκρότησης της Οινοποιητικής...

REPORTS

O τουρισµός στη χώρα µας ανεβαίνει αλλά η κατανάλωση του κρασιού πέφτει. Μετά τη µείωση της ζήτησης στα κόκκινα κρασιά, το περασµένο καλοκαίρι παρατηρήθηκε...