Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Η Ισπανία επενδύει στο κρασί με στόχο την αύξηση της παραγωγής

Σε παρουσίαση των στόχων του ισπανικού οινολογικού κλάδου έως και το 2027, που πραγματοποιήθηκε στις 20 τρέχοντος μηνός στην έδρα του Υπουργείου Γεωργίας, Αλιείας και Τροφίμων, ο καθ’ ύλην αρμόδιος Ισπανός Υπουργός, κ. Λουΐς Πλάνα, κατέστησε σαφή την απόλυτη στήριξη της Κυβέρνησης στον εν λόγω τομέα.

Οι στόχοι τέθηκαν κατόπιν έρευνας της συμβουλευτικής KPMG σε συνεργασία με τον Διεπαγγελματικό Οργανισμό Οίνου της Ισπανίας (OIVE) και αφορά την επέκταση του ισπανικού κρασιού παγκοσμίως καθώς και την εσωτερική κατανάλωση.

Ο ισπανικός τομέας έχει θέσει ως στόχο να αυξήσει το ποσοστό διάθεσης ισπανικών οίνων στη διεθνή αγορά στο 10,2% του συνόλου, από 8,3%, που βρίσκεται σήμερα. Προκειμένου να επιτευχθεί αυτό, οι εξαγωγές πρέπει να ξεπεράσουν τα 4,3 δις ευρώ, που σημαίνει ότι πρέπει να σημειώσουν άνοδο 1,2 δις ευρώ από τις τρέχουσες εξαγωγές ή αυξημένες κατά 40%.

Παράλληλα, επιθυμούν αύξηση της εσωτερικής κατανάλωσης κατά 3%, φθάνοντας πωλήσεις ύψους 3,75 δις ευρώ έως και το 2027 έναντι των 2,37 δις ευρώ, που ανέρχονται τα τελευταία έτη. Παράλληλα, τίθεται και το ζήτημα εκσυγχρονισμού του τομέα, ενώ, έως και το 2027, επιθυμούν το 26% της εθνικής παραγωγής να είναι οικολογική και, έως και το 2035, ο τομέας να παράγει με μηδενικούς ρύπους. Για να εκπληρωθούν αυτές οι προβλέψεις, πέραν της ευθύνης του τομέα και των επαγγελματιών του κλάδου, ο Διεπαγγελματικός Οργανισμός ζήτησε και τη στήριξη του κράτους και της Κυβέρνησης, υπογραμμίζοντας την ανάγκη να μην παρουσιάζεται το προϊόν ως ένα αλκοολούχο ποτό αλλά αντίθετα να εστιάζεται στα θετικά χαρακτηριστικά για την υγεία.

Από την πλευρά του, ο κ. Πλάνας δήλωσε ότι πρόθεση της Κυβέρνησης είναι να σταθεί αρωγός στην προσπάθεια των οινοποιών, θέτοντας το ζήτημα ως πρωτεύον για το Υπουργείο Γεωργίας, Αλιείας και Τροφίμων. Ο ίδιος ανέφερε ότι ο κλάδος πρέπει να εργαστεί προς την προαναφερθείσα κατεύθυνση, έχοντας ως σημαντικότερα στοιχεία τη βελτίωση της ποιότητας, τη βιωσιμότητα και την ισπανική επωνυμία, η οποία μπορεί να ενισχυθεί περαιτέρω, εκμεταλλευόμενη τις τουριστικές αφίξεις στη χώρα και ενισχύοντας τον οινοτουρισμό. Ανέφερε ότι οι ανταγωνιστές της Ισπανίας, παρά το γεγονός ότι η χώρα εξάγει τη μεγαλύτερη ποσότητα παγκοσμίως, κερδίζουν περισσότερο εξαιτίας της μεγαλύτερης αξίας των οίνων τους.

Σημειώνεται ότι η χώρα έχει επιλεγεί για να φιλοξενήσει το διεθνές συνέδριο οίνου του 2023, του Διεθνούς Οργανισμού Οίνου (OIV). Το συνέδριο θα πραγματοποιηθεί στο Jerez de Frontera του Cádiz, στην Ανδαλουσία, μεταξύ 5 και 9 Ιουνίου επόμενου έτους.

 

ΠΗΓΗ: ΚΕΟΣΟΕ

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Με πρωτεργάτη το ούζο, σε πολλές premium αλλά και καινοτόµες εκδοχές, που κινεί τις ελληνικές εξαγωγές από τον προηγούµενο αιώνα, αλλά και το τσίπουρο,...

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Κατάθεση ψυχής και όχι ένα απλό προϊόν είναι το τσίπουρο, και ειδικά το παλαιωµένο, σύµφωνα µε τον εµβληµατικό αποσταγµατοποιό Κώστα Τσιλιλή, τον άνθρωπο που...

REPORTS

Πήγε, είδε, δοκίμασε και θα μείνει. Ο Αρτέμης Καραμολέγκος προχωρά στην εξαγορά ενός από τα τρία οινοποιεία του Παναγιώτη Δημόπουλου στο Ξινό Νερό της...

REPORTS

Σε συμφωνία για τους δασμούς στα ευρωπαϊκά προϊόντα συμπεριλαμβανομένων των αυτοκινήτων προχώρησαν την Κυριακή 28 Ιουλίου ο Ντόναλντ Τραμπ και η επικεφαλής της Κομισιόν...

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Με πρωτεργάτη το ούζο, σε πολλές premium αλλά και καινοτόµες εκδοχές, που κινεί τις ελληνικές εξαγωγές από τον προηγούµενο αιώνα, αλλά και το τσίπουρο,...

REPORTS

Ως αμπελουργός, ο μυθικός βασιλιάς «Αγκαίος» της Σάμου θα εκτιμούσε αναμφίβολα αυτό το αρωματικό και ελαφρύ στο στόμα κόκκινο κρασί από τη νησιωτική ποικιλία...

REPORTS

Η έκθεση «European Wine Market Report 2024» παρουσίασε το 2024 ως µια χρονιά µε άνευ προηγουµένου δυσκολίες για τον ευρωπαϊκό αµπελοοινικό τοµέα, λόγω µιας...

REPORTS

Σταφύλια υψηλής ποιότητας σε όλο το εύρος των αμπελουργικών περιοχών της χώρας προοιωνίζει ο φετινός τρύγος, με τη συγκομιδή για τις πρώιμες ποικιλίες να...