Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Η Γερμανία ζητά να επιτραπεί η βιολογική πιστοποίηση για το κρασί χωρίς αλκοόλ

Ένα γύρο διαβουλεύσεων με ευρωπαίους ομολόγους του φέρεται να έχει ξεκινήσει ο Ομοσπονδιακός Υπουργός Τροφίμων και Γεωργίας της Γερμανίας, προκειμένου να ανοίξει ο δρόμος ώστε να μπορεί να επισημανθούν ως βιολογικά προϊόντα και οίνοι χωρίς αλκοόλ.

Για την ώρα οι βιολογικοί κανόνες που αφορούν το κρασί είναι πολύ συγκεκριμένοι και δεν είναι οι ίδιοι με αυτούς για τα μεταποιημένα τρόφιμα, με τον κατάλογο των επιτρεπόμενων και απαγορευμένων οινολογικών πρακτικών που παρατίθεται στον κανονισμό (ΕΕ) 2018/848 να μην επιτρέπει επί του παρόντος τη χρήση της απόσταξης υπό κενό, διαδικασία δηλαδή που αφορά στην αφαίρεση της αλκοόλης.

Ο Cem Özdemir, ο Ομοσπονδιακός Υπουργός Τροφίμων και Γεωργίας της Γερμανίας, δήλωσε ότι η ώθηση αυτή ανταποκρίνεται στη στροφή των καταναλωτών προς τα μη αλκοολούχα κρασιά: «Για μένα, ένα καλό ποτήρι κρασί είναι επίσης μέρος της ποιότητας ζωής. Όλο και περισσότεροι άνθρωποι θέλουν να απολαμβάνουν κρασί χωρίς αλκοόλ κάθε τόσο και αυτό σίγουρα δεν είναι κακή είδηση. Αν θέλετε να πίνετε μη αλκοολούχο κρασί, θα πρέπει να μπορείτε να το κάνετε και με όρους βιολογικής παραγωγής».

Ξεφυλλίστε και κατεβάστε σε υψηλή ανάλυση το τεύχος 38 του Winetrails

Σύμφωνα με στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), η Γερμανία έχει την υψηλότερη κατανάλωση αλκοόλ στην Ευρώπη, με τον μέσο ενήλικα Γερμανό να καταναλώνει 10,6 λίτρα καθαρό αλκοόλ ετησίως το 2020. Ωστόσο, ο αριθμός αυτός είναι κατά ένα ολόκληρο λίτρο χαμηλότερος από ό,τι ήταν το 2010, γεγονός που υποδηλώνει ότι η δίψα των Γερμανών για αλκοολούχα ποτά μπορεί να συρρικνώνεται. Πράγματι, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσίευσε πρόσφατα η Verband Deutscher Sektkellereien (VDS), η οποία εκπροσωπεί το 95% των παραγωγών αφρώδους οίνου της Γερμανίας, το 2023 οι Γερμανοί θα αγοράσουν 18 εκατομμύρια φιάλες μη αλκοολούχου sekt, μια αύξηση 9,7% σε σχέση με το 2022.

«Ωστόσο, η αποαλκοολοποίηση δεν επιτρέπεται ακόμη από τους κανονισμούς για τα βιολογικά προϊόντα. Στην πραγματικότητα δεν μπορείτε να το εξηγήσετε αυτό σε κανέναν! Θα πρέπει να το αλλάξουμε αυτό γρήγορα», υποστήριξε ο Özdemir. «Ως εκ τούτου, κάνω εκστρατεία στις Βρυξέλλες και με συναδέλφους στα κράτη μέλη για μια σύγχρονη και στοχευμένη προσαρμογή του κανονισμού για τα βιολογικά προϊόντα. Αυτό το βήμα ανοίγει την πόρτα σε μια επιπλέον αναπτυσσόμενη αγορά, είναι στο πνεύμα της γερμανικής αμπελουργίας και έτσι ενισχύει τη βιώσιμη ανάπτυξή της».

Η απάντηση των Βρυξελλών

Πηγή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής διευκρίνισε στη βιομηχανία ποτών τους κανόνες που περιβάλλουν το θέμα: «Οι βιολογικοί κανόνες που αφορούν το κρασί είναι πολύ συγκεκριμένοι και δεν είναι οι ίδιοι με τους κανόνες για τα μεταποιημένα τρόφιμα, ο κατάλογος των επιτρεπόμενων και απαγορευμένων οινολογικών πρακτικών παρατίθεται στον κανονισμό (ΕΕ) 2018/848 και ο κατάλογος αυτός δεν επιτρέπει επί του παρόντος τη χρήση της απόσταξης υπό κενό. Επομένως, η απόσταξη υπό κενό πρέπει να επιτρέπεται για την αποαλκοολοποίηση βιολογικού οίνου, προκειμένου να μπορεί να επισημανθεί το τελικό προϊόν με την ονομασία “αποαλκοολοποιημένος βιολογικός οίνος”.»

Η απόσταξη υπό κενό είναι μια μέθοδος που περιλαμβάνει τη θέρμανση ενός κρασιού υπό κενό για να εξατμιστεί η αλκοόλη, αφαιρώντας την έτσι.

Ωστόσο, ο εκπρόσωπος πρότεινε ότι μια αλλαγή στους ισχύοντες κανόνες θα μπορούσε να δρομολογηθεί πολύ σύντομα: «Προκειμένου να αντιμετωπιστεί το ζήτημα, κατόπιν αιτήματος της Γερμανίας το 2023, οι υπηρεσίες της Επιτροπής έχουν αρχίσει να αξιολογούν τη δυνατότητα να επιτραπεί η απόσταξη υπό κενό για τη βιολογική παραγωγή των προϊόντων του αμπελοοινικού τομέα».

Μετά τις τεχνικές συμβουλές της EGTOP (ομάδα εμπειρογνωμόνων για την τεχνική συμβουλευτική για τη βιολογική παραγωγή) και τη διαβούλευση με τους εμπειρογνώμονες που έχουν οριστεί από κάθε κράτος μέλος στην ομάδα εμπειρογνωμόνων για τη βιολογική παραγωγή, η Επιτροπή ενδέχεται να προτείνει φέτος κατ’ εξουσιοδότηση πράξη, σύμφωνα με το άρθρο 18 παράγραφος 2 στοιχείο α) και το άρθρο 54 του κανονισμού (ΕΕ) 2018/848 για τη βιολογική παραγωγή, για την τροποποίηση του κανονισμού της ΕΕ για τη βιολογική παραγωγή και την έγκριση της εν λόγω πρακτικής», συνέχισε.

Η έκθεση της EGTOP αναμένεται να ολοκληρωθεί έως τα τέλη Μαρτίου. Η πιθανή αυτή πράξη, εφόσον εγκριθεί από την Επιτροπή, θα υποβληθεί στη συνέχεια σε έλεγχο από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο. Ωστόσο, υπάρχει ακόμη αρκετός δρόμος να διανυθεί.

«Σημειώστε ότι σε αυτό το στάδιο, οι συζητήσεις βρίσκονται ακόμη σε εξέλιξη και δεν μπορούμε να υποθέσουμε ποια θα είναι η θέση κάθε κράτους μέλους σχετικά με τη δυνατότητα βιολογικού αποαλκοολωμένου οίνου με τη χρήση απόσταξης υπό κενό», ανέφερε το στέλεχος της Κομισιόν.

Να σημειωθεί ότι το ζήτημα του τρόπου αντιμετώπισης της περιεκτικότητας του κρασιού σε αλκοόλ αποτελεί ένα ακανθώδες ζήτημα για την Ευρώπη τα τελευταία χρόνια. Πολλά κράτη μέλη είναι ιστορικές αμπελουργικές χώρες όπου το κρασί (και το αλκοολικό του περιεχόμενο) είναι μέρος της κουλτούρας τους. Ένα ιδιαίτερα αμφιλεγόμενο ζήτημα ήταν η εισαγωγή από την Ιρλανδία των πληροφοριών για την υγεία στις ετικέτες των αλκοολούχων ποτών, με τους Ιταλούς παραγωγούς να έχουν ξεσηκωθεί ιδιαίτερα για την κίνηση αυτή. Το θέμα αυτό, καθώς και το πώς να επωφεληθούν από την τάση για κρασί χωρίς και με χαμηλή περιεκτικότητα σε αλκοόλ, συζητήθηκαν στο περσινό Διεθνές Φόρουμ Delle Venezie DOC.

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Η κλιματική αλλαγή επηρεάζει όλο και περισσότερο την παγκόσμια βιομηχανία ποτών, με τους παραγωγούς κρασιού, μπύρας, αλκοολούχων ποτών και σάκε να αντιμετωπίζουν νέες προκλήσεις...

REPORTS

Στις Βρυξέλλες, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή λαμβάνει μέτρα για την προσαρμογή της οινοβιομηχανίας στις μεταβαλλόμενες καταναλωτικές συνήθειες, προωθώντας το κρασί χωρίς αλκοόλ.

REPORTS

Το παγκόσμιο εμπόριο οίνου και γλεύκους παρέμεινε σχεδόν σταθερό το 2024, με μικρή αύξηση 0,8% σε όγκο, φθάνοντας τα 100,2 εκατομμύρια εκατόλιτρα, και μικρή...

REPORTS

Το 16ο Διεθνές Συνέδριο Οινοτουρισμού (IWINETC) πραγματοποιήθηκε στο Mikulov της Νότιας Μοραβίας στις 25 και 26 Μαρτίου 2025. Η εκδήλωση συγκέντρωσε βασικούς παράγοντες του...

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Σε μια ιδιαίτερα ατμοσφαιρική και προσεγμένη εκδήλωση στο Vintage Wine Bar & Bistrot Athens, στην καρδιά της Αθήνας, πραγματοποιήθηκε μία μοναδική κάθετη γευστική δοκιμή...

REPORTS

Μετά το σοκ, ήρθε η ώρα να γίνει απολογισμός. Ο τομέας οίνου παγκόσμια υπολογίζει πόσο θα μπορούσε να του κοστίσει η επιβολή προσαυξήσεων στις...

REPORTS

Σε επαυξημένη προσοχή για ασθένειες-εχθρούς στο αμπέλι που ευνοούνται από τις καιρικές συνθήκες καλούν τους αμπελουργούς οι Γεωπονικές αρχές των ΔΑΟΚ. Σε προειδοποίηση της...

REPORTS

Με ιστορία πάνω από 145 χρόνια και διαρκή αφοσίωση στην ποιότητα, τα Οινοποιεία Μπουτάρη συνεχίζουν να αποδεικνύουν την αξία τους στην παγκόσμια οινική αγορά....