Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Η γαλλική κυβέρνηση ανακοινώνει 230 εκατ. ευρώ για αμπελουργούς

Ο Γάλλος πρωθυπουργός Γκαμπριέλ Αττάλ ανακοίνωσε ότι αμπελουργοί της χώρας θα επωφεληθούν από μια ενίσχυση 230 εκατ. ευρώ αναμεσά τους και για εκρίζωση 100.000 εκταρίων (250.000 στρεμμάτων) αμπελώνα.

Σύμφωνα με την γαλλική ειδησεογραφική ιστοσελίδα Sud-Ouest, περίπου 80 εκατ. ευρώ του πακέτου θα προορίζονται για εκείνους τους αμπελουργούς που έχουν πληγεί από πρόσφατες ασθένειες όπως ωίδιο και υπέστησαν απώλειες από την ξηρασία, τουλάχιστον το 20% της συνολικής καλλιέργειας με τους παραγωγούς να λαμβάνουν αποζημιώσεις που κυμαίνονται από 5.000 ως 20.000 ευρώ. Τα υπόλοιπα 150 εκατ. ευρώ θα διατεθούν για τη χρηματοδότηση των σχεδίων αναδιάρθρωσης αμπέλου που έχουν ήδη προγραμματιστεί.

Σημειωτέων, οι αγρότες υπέβαλαν τα αιτήματα για αποζημιώσεις από τον περασμένο Νοέμβριο, προχωρώντας και σε κινητοποιήσεις με τους συναδέλφους τους από άλλες καλλιέργειες που κυριολεκτικά παρέλυσαν την γαλλική πρωτεύουσα αλλά και περιφερειακές οδούς.

Εξάλλου, την περασμένη εβδομάδα ο Γκαμπριέλ Αττάλ ακύρωσε επίσης την προγραμματισμένη αύξηση του φόρου στο γεωργικό (όχι οδικό), ντίζελ που πυροδότησε τις πρόσφατες διαδηλώσεις, καθώς και απλοποιήσεις στη φορολογική έκπτωση στα καύσιμα, υποσχόμενος ότι η κυβέρνηση θα σταματήσει να επιβάλλει αυστηρότερους κανονισμούς στους αγρότες της από τους απαιτούμενους κανονισμούς της ΕΕ.

Οι αμπελουργοί αρχικά ανησύχησαν ότι τα αιτήματα τους δεν αντιμετωπίστηκαν από την κυβέρνηση, με τον Ludovic Roux, πρόεδρο των αμπελουργών Occitanie να δηλώνει στην ιστοσελίδα L’Independent ότι ο τομέας είχε «καεί τόσο πολύ στο παρελθόν που περιμένουμε συγκεκριμένα μέτρα για να πιστέψουμε σε αυτά».

Την ώρα πάντως, που στο Haut-Garonne, τη Gironde, το Hérault, τον Ροδανό και τη Sarthe οι αγρότες έχουν άρει τους αποκλεισμούς και ο πρόεδρος της Εθνικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Ενώσεων (FNSEA), Arnaud Rousseau, δηλώνει στην Le Monde ότι «οι εξαγγελίες του πρωθυπουργού δεν απαντούν σε όλα τα αιτήματα τους για τον κλάδο.

Υπενθυμίζεται, ότι τον Μάρτιο του περασμένου έτους, το Conseil Interprofessionnel du Vin de Bordeaux (CIVB) σύναψε συμφωνία με τη γαλλική κυβέρνηση για να αποζημιώσει τους καλλιεργητές για την εκρίζωση χιλιάδων εκταρίων μη παραγωγικών αμπελώνων για να μειώσει την αμπελοκαλλιέργεια στην ζώνη της Gironde κατά περίπου 10%, μειώνοντας έτσι την υπερπροσφορά κρασιών στην αγορά, καθώς και την αντιμετώπιση της εξάπλωσης της ασθένειας των αμπέλων flavescence dorée. Ακολούθησε η δέσμευση της κυβέρνησης για ταμείο 160 εκατ. ευρώ για να βοηθήσει τους αμπελουργούς να αντιμετωπίσουν την υπερπροσφορά κρασιού, με 40 εκατ. ευρώ να προέρχονται από εθνικούς πόρους και άλλα 40 εκατ. ευρώ από τη χρηματοδότηση του Ευρωπαϊκού Γεωργικού Ταμείου Εγγυήσεων (ΕΓΤΕ).

Δηλώσεις του υπουργού Γεωργίας και οι αντιδράσεις των αμπελουργών

«Ήρθα στο Hérault τον Δεκέμβριο τουλάχιστον για να συνεργαστώ με τους εκπροσώπους του κρασιού, των οποίων το πνεύμα ευθύνης θέλω να χαιρετίσω, σχετικά με ορισμένα οικονομικά και διαρθρωτικά μέτρα», υπενθυμίζει ο Marc Fesneau

Ανακοινώθηκε τελικά το σχέδιο βοήθειας για την οινοποιία: «Έχουμε θέμα με το κρασί που είναι πολύ σοβαρό. Κάναμε απολογισμό του προβλήματος», ανέφερε ο υπουργός Γεωργίας, Marc Fesneau, την Τετάρτη 31 Ιανουαρίου στις 8:30 π.μ. στο Sud Radio. Ο υπουργός ανακοίνωσε αμέσως το άνοιγμα έκτακτου ταμείου «80 εκατ. ευρώ που θα επιτρέψει την κάλυψη των κινδύνων που αντιμετωπίζουν ορισμένες αμπελουργικές περιοχές, θα καλύπτει προφανώς όλες τις αμπελουργικές περιοχές που βρίσκονται σε κρίση» και προσθέτει ότι αυτό το εργαλείο «θα επιτρέψει την κάλυψη κινδύνων όπως ο περονόσπορος και, στη συνέχεια θα αντιμετωπίσει τις δυσκολίες ταμειακών ροών, καθώς θα αναλάβουμε τους τόκους δανεισμού για το έτος 2024. Αυτή είναι η εκταμίευση για όλους τους κινδύνους ή τις κρίσεις που αφορούν περιοχές από το Bordeaux έως την Occitanie και εκτείνονται έστω και λίγο στην κοιλάδα του Ροδανού. Ήταν μια απαραίτητη διευκρίνιση μετά την αντίδραση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης του Πρωθυπουργού την προηγούμενη μέρα. Γιατί μετά τις μη ανακοινώσεις του Gabriel Attal, οι αμπελουργοί κινητοποιήθηκαν για να αυξήσουν την πίεση… και να πάρουν γρήγορα δεσμεύσεις. «Αντιστοιχεί σε μέρος των αιτημάτων μας» επισημαίνει ο Stéphane Héraud, πρόεδρος της Γενικής Ένωσης Αμπελουργικής Παραγωγής (AGPV), ο οποίος διατυπώνει άμεσα «την αίσθηση ότι μπαίνουμε σε συγκεκριμένα μέτρα ειδικά για την αμπελοκαλλιέργεια . Πρέπει τώρα να μπούμε στις λεπτομέρειες των μέτρων». «Είναι μάλλον θετικό, ακόμα κι αν δεν έχει δημιουργηθεί ο λογαριασμός, βλέπω το ποτήρι μισογεμάτο» προσθέτει ο Jérôme Bauer, πρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας παραγωγών κρασιού και αποσταγμάτων με ελεγχόμενη Ονομασία Προέλευσης (CNAOC).

«Περιμέναμε με μεγάλη ανυπομονησία τις ανακοινώσεις για το σχέδιο του αμπελοοινικού τομέα, το οποίο θα προσαρμοστεί σε όλες τις αμπελουργικές περιοχές που πλήττονται από κλιματικές, οικονομικές και υγειονομικές δυσκολίες. Αποκλείεται να υπάρχει κάτι άλλο εκτός από ένα μήνυμα προς όλη την αμπελοκαλλιέργεια», αντιδρά ο Jérôme Despey, πρόεδρος του εξειδικευμένου συμβουλίου κρασιού της FranceAgriMer. Ανταποκρινόμενος στο αίτημα του κλάδου για έκτακτο ταμείο 80 εκατ. ευρώ για την κάλυψη απωλειών στο παραγωγικό δυναμικό (ξηρασία και περονόσπορο) και στην αντιμετώπιση οικονομικών δυσκολιών μετατοπίζοντας τις τραπεζικές οφειλές, τις τραπεζικές προμήθειες και τους τόκους (τραπεζικό λευκό έτος), τα ανακοινωθέντα οικονομικά εργαλεία πρέπει τώρα να διευκρινιστούν και πολύ σύντομα να εφαρμοστούν: «η ανάπτυξή τους πρέπει να είναι ταχεία στα χέρια των νομαρχών. Θα περιμένουμε λεπτομέρειες από τον υπουργό, αλλά επιθυμία μας είναι να μπορέσουμε να υποβάλουμε τους πρώτους φακέλους την επόμενη εβδομάδα», αναφέρει ο Jérôme Despey. Σε ανακοίνωσή του το Υπουργείο Γεωργίας της Γαλλίας διευκρινίζει ότι «το σύστημα που πλαισιώνεται γενικά σε εθνικό επίπεδο θα εφαρμοστεί γρήγορα, με ευθύνη των νομαρχών και των τμημάτων των αμπελουργικών περιοχών που βρίσκονται σε κρίση […] ενώ οι αιτήσεις ξεκινούν να υποβάλλονται από τη Δευτέρα 5 Φεβρουαρίου 2024 και οι πρώτες πληρωμές αναμένεται να πραγματοποιηθούν πριν από το Salon International de l’ Agriculture (που ανοίγει το Σάββατο 24 Φεβρουαρίου).

Έως 100.000 εκτάρια αμπέλια

Αντιμέτωποι με «την κρίση του κρασιού, πριν και πίσω μας, έχουμε να αντιμετωπίσουμε ένα διαρθρωτικό ζήτημα μείωσης της κατανάλωσης κρασιού εντός και εκτός των συνόρων μας» συνεχίζει ο Marc Fesneau στο Sud Radio, ανακοινώνοντας «ένα διαρθρωτικό μέτρο 150 εκατομμυρίων ευρώ που θα έχει ως στόχο την προσωρινή εκρίζωση αμπελώνων με σκοπό την αναδιάρθρωση». Δηλαδή ένα «πριμ εκρίζωσης κατά τη διάρκεια της αναδιάρθρωσης», αλλά και «ένα μπόνους εκρίζωσης που θα μπορούσε να καταστεί οριστική για λόγους διαφοροποίησης της καλλιέργειας. Θα αποσυρθεί προσωρινά ο όγκος στην περίπτωση αναδιάρθρωσης [σε άλλες ποικιλίες σταφυλιού] ή θα παραχθεί κάτι άλλο. Αυτό μπορεί να αφορά έως και 100.000 εκτάρια αμπέλου, σας υπενθυμίζω ότι υπάρχουν περίπου 700.000 εκτάρια αμπέλου στη Γαλλία, είναι απολύτως τεράστιο από άποψη σχεδιασμού».

Το υπουργείο προσθέτει σε δελτίο τύπου ότι πρόκειται για «διαρθρωτική στήριξη από το κράτος ύψους 150 εκατομμυρίων ευρώ επιπλέον των πιστώσεων από το Εθνικό Πρόγραμμα Στήριξης του Οίνου (ΚΟΑ) για την εφαρμογή αναβαλλόμενης αναδιάρθρωσης, συμπεριλαμβανομένης της επιλογής εκρίζωσης «χωρίς αναφύτευση με στόχο τη γεωργική διαφοροποίηση, διασφαλίζοντας παράλληλα τη συνέχεια άλλων δράσεων του εθνικού προγράμματος βοήθειας».

Αυτά τα «150 εκατομμύρια ευρώ προστίθενται στην πίστωση της ΚΟΑ Οίνου για την ολοκλήρωση του διαφοροποιημένου μέτρου αναδιάρθρωσης με σκοπό την προσωρινή εκρίζωση (που ζητήθηκε για 8 χρόνια)» συμφωνεί ο Jérome Despey, ο οποίος υπογραμμίζει τον στόχο «μείωσης του παραγωγικού δυναμικού επιτρέποντας την αναδιαμόρφωση του αμπελώνα, ώστε να προσαρμοστεί στις αγορές [ή την επιλογή να χαθούν οι άδειες φύτευσης και έτσι να μπορέσουν να εκριζωθούν οριστικά». Εν αναμονή των λεπτομερειών, ο κλάδος ζητά υψηλότερη πριμοδότηση εκρίζωσης για όσους σταματούν την αμπελοκαλλιέργεια, με ενίσχυση μεγαλύτερη από το 50% που αναφέρεται για το κόστος εκρίζωσης στα 2.500 ευρώ/στρέμμα. Αλλά οι λεπτομέρειες θα απαιτήσουν διαπραγματεύσεις με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αυτό το διαρθρωτικό εργαλείο εξαρτάται από αυτήν. Ταξιδεύοντας στις Βρυξέλλες, ο υπουργός εμφανίζεται σίγουρος στο ραδιόφωνο. «Θα το πετύχετε; » ρωτάει ο δημοσιογράφος Jean Jaques Burdins. «Πάντα έπαιρνα αυτό που πίστευα ότι έπρεπε να αποκτήσω στις Βρυξέλλες», απαντά ο Marc Fesneau, τονίζοντας ότι «υπάρχουν αιτήματα της ίδιας φύσης από τους Ιταλούς και Ισπανούς φίλους μας. Θα φτιάξουμε συνασπισμό. » Για τον Jérôme Bauer (CNAOC), μένουν «αρκετά πράγματα να διευκρινιστούν» σχετικά με το εργαλείο της εκρίζωσης: «σήμερα το προτεινόμενο εργαλείο προσωρινής εκρίζωσης ή εκρίζωσης για διαφοροποίηση καλλιέργειας δεν ανταποκρίνεται στην πρόκληση των εποχών της πυραμίδας των ηλικιών. Αυτό είναι το μεγάλο πρόβλημα για τους αμπελουργούς στο τέλος της καριέρας τους που πρόκειται να συνταξιοδοτηθούν και δεν πρόκειται να ξεριζώσουν για να φυτέψουν ρεβίθια…», αναφέρει.

 

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Το έργο HEVA - Ήρωες της ηφαιστειακής γεωργίας της Ευρώπης φτάνει στο τέλος της: τρία χρόνια μετά την ανάκαμψη από τον Covid, η εκστρατεία...

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Περισσότερα από 200 αφρώδη και γλυκά κρασιά, ελληνικά και ξένα, θα είναι διαθέσιμα προς γευστική δοκιμή στην εκδήλωση γευσιγνωσίας «Αφρός & Νέκταρ» που πρόκειται...

REPORTS

Γιατί ευνοούνται οι αμπελουργικές ζώνες Αμυνταίου και Μαντινείας, έναντι της Σαντορίνης; Υπερέχουν οι γηγενείς ποικιλίες, σε σχέση με τις ξενικές; Πώς επηρεάζει η πρωίμιση...

REPORTS

12 παραγωγοί της Μεσσηνίας, με όχημα το στρατηγικό έργο Messinia Terroirs, ταξιδεύουν στη Βόρεια Ελλάδα και παίρνουν τη θέση τους στον 21ο Χάρτη των...

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Συγγενείς, φίλοι και συνεργάτες θα πουν την Τρίτη 12 Νοεμβρίου το «ύστατο χαίρε» στον Γιάννη Μπουτάρη, που πέθανε σε ηλικία 82 χρόνων το βράδυ...

REPORTS

Εξεπλάγησαν ευχάριστα οι 15 Γερμανοί σομελιέ και επαγγελματίες του οίνου από την δυναμικότητα και την ποικιλομορφία των terroir της Πελοποννήσου, καθώς μέσα από τις...

REPORTS

Γιατί ευνοούνται οι αμπελουργικές ζώνες Αμυνταίου και Μαντινείας, έναντι της Σαντορίνης; Υπερέχουν οι γηγενείς ποικιλίες, σε σχέση με τις ξενικές; Πώς επηρεάζει η πρωίμιση...

REPORTS

Η επιστροφή του Ντόναλντ Τραμπ στην προεδρία των Ηνωμένων Πολιτειών έχει φέρει σε εγρήγορση τη γαλλική οινοβιομηχανία, υπενθυμίζοντας με ανησυχία τις επιπτώσεις του λεγόμενου...